Torta od jogurta s bobičastim voćem
Sastojci: korica: 300 g keksa, 4 žlice maslaca; nadjev: 2 žlice želatine, sok 2 limuna, 2 šalice grčkog jogurta, 1/2 šalice meda, 400 ml kokosova (ili običnog) vrhnja, žlica ekstrakta vanilije, 1/2 žličice soli, šalica bobičastog voća; preljev: 2 šalice bobičastog voća, korica i sok 1 limuna, žlica meda
Priprema: Napravite koricu. Sameljite kekse, otopite maslac i pomiješajte. Utisnite u kalup i stavite u hladnjak. Napravite nadjev. U vatrostalnoj posudi pomiješajte želatinu i limunov sok te zagrijte u loncu s ključalom vodom. Miješajte dok se ne otopi. Ostale sastojke pomiješajte u blenderu te im dodajte želatinu. Blendajte još 30 sekundi. Prelijte nadjev preko korice i držite u hladnjaku tijekom noći. Napravite preljev. Pomiješajte sastojke u tavi na slaboj vatri. Kuhajte dok se ne zgusne. Stavite u hladnjak do posluživanja. Prije posluživanja kratko zagrijte i prelijte preko torte.
Krema od jogurta s karamelom
Sastojci: krema od jogurta: 2 žličice mljevene želatine, 1 i 1/4 šalice vrhnja za šlag, 1/2 šalice šećera u prahu, 2 šalice grčkog jogurta; preljev: šalica smeđeg šećera, 1/2 šalice vrhnja, 4 žlice maslaca, prstohvat soli, žličica ekstrakta vanilije
Priprema: Napravite kremu od jogurta. Pomiješajte želatinu s dvije žlice vode i ostavite deset minuta te zagrijte. Pomiješajte vrhnje i šećer te miješajte dok se šećer ne otopi. Maknite s plamena i dodajte želatinu. Dodajte jogurt i pomiješajte. Stavite u hladnjak na tri-četiri sata. Napravite umak. Pomiješajte šećer, vrhnje, maslac i sol u tavi na srednje jakom plamenu. Kuhajte pet-sedam minuta, dok se ne počne zgušnjavati. Dodajte ekstrakt vanilije i kuhajte još minutu. Ohladite i stavite u hladnjak. Prije posluživanja podijelite kremu od jogurta u zdjelice i prelijte umakom od karamele.
Desert od sira, jogurta i malina
Sastojci: šalica malina + za ukrašavanje, 1/2 šalice vode, 1/4 šalice šećera, sok i korica 1 limuna; krema: 100 ml slatkog vrhnja, 1/2 vrećice Mljevene želatine, 3 žlice vode, 150 ml jogurta, 50 g kremastog sira, 50 g šećera u prahu
Priprema: Pomiješajte u tavi maline, vodu, šećer, ribanu limunovu koru i sok. Pustite da zavrije, smanjite plamen i pustite da krčka deset minuta. Slatko vrhnje izmiješajte u šlag. Pomiješajte želatinu s vodom, ostavite je 15 minuta pa zagrijte. Izmiješajte jogurt i sir, dodajte pripremljenu želatinu te promiješajte. Umiješajte šećer u prahu i šlag. Prelijte umakom i ukrasite malinama pa stavite u hladnjak.
Domaći sladoled
Sastojci: 2/3 šalice borovnica, 2/3 šalice kupina, 1/2 šalice vode, 1/4 šalice šećera, 2 žlice limunova soka, 2 šalice grčkog ili čvrstog jogurta, lavanda za ukrašavanje
Priprema: U manjoj tavi pomiješajte bobice, vodu, šećer i limunov sok. Kuhajte dok ne zakuha. Smanjite plamen i pustite da krčka, oko 15 minuta. Maknite s plamena i umiješajte jogurt. Stavite u hladnjak i ostavite najmanje šest sati. Izvadite iz hladnjaka svakih sat vremena i promiješajte. Ukrasite lavandom.
Tekst je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.