Možda ste čuli za aquafabu - vodu u kojoj su kuhane mahunarke, posebno slanutak i u kojoj se te namirnice konzerviraju, kako bi trajale dulje. Ako ju inače bacate kad otvorite limenku graha ili slanutka, pripremite se za promjenu: Ta je tekućina odlična zamjena za jaja, i to jedna od najjeftinijih i najpristupačnijih zamjena, piše Atma.
POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za kuhanje jaja
Sve što trebate je staklenka ili limenka slanutka ili graha (preporučamo organskog), odnosno ako imate vremena, možete i sami skuhati slanutak ili grah, pa iskoristiti vodu u kojoj se kuhao. Ta voda je neutralnog mirisa i okusa, pa se može koristiti u slatkim i slanim receptima kao zamjena za jaja. Čak i voda iz pakiranja tofua je aquafaba, pa ju možete iskoristiti na isti način.
Bitno je znati da bi aquafaba trebala biti slične, guste konzistencije, kao bjelanjak. Ako je voda koju ste iscijedili iz konzerve ili ona koju ste skuhali rjeđa, to ćete postići kuhanjem na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustoću.
Ako koristite aquafabu za izradu mekanih stvari kao što su primjerice Macaronsi, ne zaboravite je prvo dobro umutiti, dok ne postane bijela i pjenasta kao kad mutite bjelanjak, pa zatim umiješajte u tijesto.
Koristite tri žlice aquafabe kao zamjenu za jedno jaje, iako se ne morate čvrsto držati tog pravila, odnosno možete je dodatni više ili manje.
Atma donosi i 13 recepata s ovom zamjenom umjestot jaja.
1 Jednostavne veganske puslice – marshmallow
Sastojci:
- Jedna manja limenka ili staklenka slanutka
- 1 žličica praška za pecivo
- 120g granuliranog šećera
Priprema: :
Zagrijte pećnicu na 120°C. Stavite masni papir za pečenje na rešetku i premažite je s malom količinom ulja, kako se puslice ne bi lijepile. Ispraznite limenku slanutka i uhvatite vodu (aquafabu) u mjernu posudu. Količina treba biti jednaka količini šećera. Stavite aquafabu u zasebnu veliku, čistu zdjelu.
Dodajte 1 žličicu praška za pecivo. Ulupajte smjesu električnim mikserom dok ne dobije sjajni, bijeli izgled. U ovoj fazi možete dodati i 1 žličicu vanilije ili neki drugi dodatak. Dodajte šećer polako miješajući. Smjesa će se početi zgušnjavati i razvijati u ljepljivu marshmallow konzistenciju.
Žlicom stavljajte okruglice smjese na ladicu za pečenje, s tim da ostavite malo razmaka između puslica. Stavite puslice u zagrijanu pećnicu i pecite sat vremena. Ako su i dalje ljepljive, ostavite ih u pećnici još 10 minuta. Izvadite i ostavite preko noći na hladnom mjestu.
2 Pavlova torta
Sastojci:
- 2 x 270 ml konzerve običnog ili kokosovog vrhnja (ostavite naopako u hladnjaku najmanje 2 dana)
- 2/3 šalice tekućine konzerviranog slanutka
- 2/3 šalice granuliranog šećera
- 1 žličica ksantan gume (Ne-gelirajući prirodni zgušnjivač koji daje viskozitet i volumen, može i guar guma ili agar agar)
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/3 šalice šećera za glazuru
- 1/2 breskve
- 2 narezana kivija
- 6 narezanih jagoda
- 1/2 šalice izrezanih borovnica
- 1/2 čaše malina
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Mikserom ulupajte sok od slanutka dok ne postane bijeli. Dodajte 1 žličicu šećera, pa ksantan gumu i žličicu ekstrakta vanilije. Nakon što se formirala smjesa, stavite je na pleh za pečenje. Ostavite razmak od 8 cm između.
Pecite u pećnici 2 – 2 i 1/2 sata, ili duže, ako želite da bude hrskavo. Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. Otvorite konzervu kokosovog vrhnja i iscijedite bistru tekućinu. Izdubite preostalu kremu i istucite je električnim mikserom, polako dodajući šećer za glazuru i preostali ekstrakt vanilije.
Nakon što se smjesa od 'bjelanaca' potpuno ohladi, ravnomjerno rasporedite kremu preko vrha, prije nego složite voće. Odmah poslužite kolač jer će nakon nekog vremena omekšati.
3. Pita od limuna s puslica kremom
Sastojci
- domaće ili kupovne kore za pitu
- 1 pakovanje tofua
- 1 i ¼ šalica organskog šećera
- 1 šalica vode
- ¾ šalice svježeg soka od limuna
- 5 žlica kukuruznog škroba ili nemodificiranog škroba od krumpira
- 1 žlica svježe ribanog limuna
- ¼ žličice fine morske sol
(Za puslice): - ½ šalice plus 2 žlice organskog šećera
- 1 limenka kuhanog bijelog graha, po mogućnosti bez dodane soli
- ½ žličice guar gume, ksantan gume, natrij alginata, agar agar (guma stabilizira kolač od bjelanaca)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva. Pecite kore 12 do 15 minuta ili dok lagano ne porumene na rubovima. Izvadite i ostavite da se ohladi. Mikserom umutite sastojke kreme dok smjesa ne postane glatka. Sipajte smjesu u veliki lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri, često miješajući s fleksibilnom lopaticom.
Mješavina će biti pjenasta i nalik na mlijeko. Miješajte dok se ne počne zgušnjavati. Smjesa će postati gusta i želatinozna. Prelijte nadjev preko kore, lagano zagladite gumenom/silikonskom lopaticom i stavite u hladnjak nepokriveno bar 2 sata. Nakon što se pita ohladila, zagrijte pećnicu na 120 ° C, za kolač od „bjelanaca“.
Procijedite tekućinu iz konzerve graha u veliku zdjelu i miksajte 3 minute. Postupno dodaje šećer u prahu, vaniliju i nastavite mutiti smjesu dok se vrhovi ne počinju formirati. Žlicom stavite „bjelanaca“ na površinu kolača, izbjegavajući rubove. Pecite u pećnici 30 minuta.
Okrećite pitu koliko je potrebno dok vrhovi ravnomjerno ne porumene. Pričekajte 5 minuta da se ohladi, a zatim stavite pitu u hladnjak da se hladi nekoliko sati prije posluživanja. Držite kolač u frižideru, ali ga ne pokrivajte.
4. Čokoladni mousse
Sastojci:
- tekućina od 1 limenke slanutka (oko 125 ml)
- 100 grama tamne čokolade
- 1-2 žličice stevije ili šećera / šećer za glazuru
- prstohvat soli
- po želji malo slatkog vrhnja (za vegane – biljnog)
Priprema:
Rastopite čokoladu na pari. Umutite sok od slanutka, pa dodajte sve preostale sastojke, osim čokolade. Miksajte još 15 sekundi, pa lagano dodajte čokoladu.
5. Poslastica od lješnjaka
Sastojci:
- 2 šalice šećera
- 1 šalica vode
- 1/4 šalice kukuruznog sirupa (agava, javorov)
- 1/8 žličice soli
- 4 žlice vode od slanutka
- 1 žličica vanilije
- 1/2 šalice sjeckanih oraha (po izboru)
Priprema:
Zagrijte šećer, vodu, kukuruzni sirup i sol u loncu, stalno miješajući dok se šećer ne otopi. Nastavite kuhati dok se ne zgusne. Dok ovo radite – izmiksajte mikserom vodu od slanutka. Polako dodajte šećer i vaniliju, pa orahe i zatim žlicom stavljajte smjesu na papir za pečerenje.
6. Zapečeni sladoled
Sastojci:
- 1 čokoladna kora
- sladoled – po mogućnosti 2 okusa
Za puslice: - voda iz jedne limenke slanutka
- 1/2 šalice plus 2 žlice šećera
- prstohvat ksantan gume
- prstohvat praška za pecivo
- 1 žličica vanilije
Priprema:
Sladoled stavite u zdjelice, zamotajte folijom i stavite u zamrzivač na najmanje sat vremena. Ispecite čokoladnu koru, a zatim je ostavite da se ohladi. Zatim napravite puslice: Izmiksajte 1/3 šalice vode od slanutka s prstohvatom ksantan gume i prstohvatom praška za pecivo. dok se ne formiraju meki vrhovi. Otopite preostalu vodu od slanutka (1/4 šalice) i šećer u loncu na vatri, pa vrući sirup ulijte u kolač od 'bjelanaca' i izmiješajte mikserom.
Izrežite kriške čokoladne kore na krugove koji odgovaraju veličini kupola sladoleda. Izvadite sladoled iz zamrzivača i stavite kupolu na svaku izrezanu koru. Razmažite talijanski kolač od „bjelanaca“ preko sladoleda, pazeći da bude u potpunosti pokriven.
Vatrom iz plamenika pređite preko vrhova dok ne posmeđi. Pazite jer hvata vatru prilično lako. Poslužite!
7.Sladoled od jagoda
Priprema:
U rashlađenu aquafabu (vodu od slanutka) dodajte 1/4 žličice praška za pecivo. Dodajte 1 žličicu šećera, pire od 8 jagoda, pola žličice prirodne arome od jagoda i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati.
8. Buttercream
Sastojci:
- 1/2 šalice hladne vode
- 2 1/4 šalice kristal-šećera
- 1 šalica aquafabe
- 3 do 3 1/2 šalice omekšalog maslaca ili biljnog ulja za vegane (100 % palmino je odlično)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Stavite u jednu zdjelu aquafabu, a u drugoj izmiksajte šećer s vodom. Stavite posudu na srednje laganu vatru dok se šećer potpuno ne otopi. Umetnite toplomjer za kolače da uroni u sirup ali da ne dira dno zdjele i počnite miksati na niskoj brzini. Sada možete povećati vatru.
Kada smjesa dosegne temperaturu od oko 115 stupnjeva, povećajte brzinu miksera. Kad šećerni sirup dosegne 120 stupnjeva, maknite ga s vatre. Polako sipajte šećer u sirup. Šećerni sirup je vrlo vruć, pa budite oprezni.
'Bjelanacima' će se vjerojatno povećati volumen kad budete dodavali šećerni sirup, a kad dodate sav sirup, smjesa treba biti gusta i pahuljasta. Miksajte svakako dok se smjesa ne ohladi, jer bi toplina bjelanaca mogla rastopiti kolač, pa ćete dobiti - juhu. Možete ubrzati ovaj proces stavljajući led na dno i / ili strane posude.
Kad se malo ohladi vrijeme je da dodate masnoću, uz stalno miksamnje. Vjerojatno će se izgubiti volumen, ali to je očekivano. Smanjite brzinu miksera i dodajte ekstrakt vanilije ili druge arome. Dobro promiješajte.
9. Veganski marshmallow
Sastojci:
- Voda od slanutka (0,43 l)
- 1/3 šalice ili 1/2 šalice finog šećera
- ekstrakt čiste vanilije ili badema
Priprema:
Vodu od slanutka stavite u veliku zdjelu za miješanje. Dodajte sve ostale sastojke i istucite električnim mikserom. Meni se počelo zgušnjavati nakon 10 – 11 minuta. Pokrijte i stavite u hladnjak. Preko noći smjesa će se možda razdvojiti ali kad se ponovno istuče savršena je. Od verzije sa šećerom možete ispeći i puslice.
10. Brownies
Sastojci:
- 1/4 šalice maslaca ili kokosovog ulja, plus extra za podmazivanje pleha
- 1/2 šalice tamne čokolade
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 1/4 šalice javorovog sirupa ili stevia
- prstohvat soli
- 1/2 šalice aquafabe
- 2 žličice vanilije
- 1/2 žličice cimet
- 2 žličice instant kave (opcija)
- 3/4 šalice polubijelog brašna
- 3/4 šalice polu slatke čokolade (s manjim udjelom kakaa, dodanim maslacom i šećerom)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rastopite 1/2 šalice polu slatke čokolade i 1/4 šalice maslaca ili kokosovog ulja. Kad se otopi maknite s vatre. Dodajte smeđi šećer, javorov sirup i prstohvat soli i umutite sve zajedno. Utucite mikserom 1/2 šalice tekućine aquafabe (oko 1 minutu) dok ne postane pjenasto.
Ulijte u čokoladni mix i zajedno umutite. Dodajte vaniliju, cimet i instant kavu i izmiksajte. Dodajte brašno u čokoladnu smjesu i dobro promiješajte. Prelijte s 14 dkg čokolade. Pecite 35 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi oko sat vremena prije posluživanja. Natopite s cimetom i šlagom od kokosa.
11. Macaronsi
Sastojci:
Za macaronse:
- 3/4 šalice aquafabe (voda iz limenke od slanutka)
- 1/2 šalice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 1/4 šalice mljevenih badema
- 1/2 šalice šećera u prahu
- boja po želji
Za kremu:
- 2 žličice maslaca (za vegane- vegan margarin)
- 1/4 šalice mekanog svijetlog smeđeg šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 4 šalice šećera u prahu
- 2 žličice mlijeka po želji
- 1/3 šalice kockica tamne čokolade (ili marcipana, maline, jagode, pistacije…)
Priprema tijesta (klobuka):
Svi sastojci moraju biti sobne temperature. Ulijte aquafabu u mali lonac i pustite da se krčka dok se ne reducira na 1/3 šalice, to obično traje oko 5 minuta. Maknite s vatre i ostavite da se hladi 10 minuta. Ulijte zatim u zdjelu i umutite električnim mikserom dok ne dobijete mekane vrhove.
Dodajte pola šećera i umutite, a zatim dodajte preostali šećer i vaniliju i umutite pri velikoj brzini dok smjesa ne postane sjajna i gusta. Stavite sa strane dok pripremite suhe sastojke.
Usitnite bademe. Dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte. Prosijte smjesu i odstranite sve velike komade.Ulijte pola suhe smjese u kolač od 'bjelanaca' i lopaticom izmiješajte sastojke. Dodajte preostalu suhu smjesu i umiješajte u tijesto. Sad je vrijeme za ključni korak – macaronnage.
Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu sa najširim nastavkom koji imate ili u običnu vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežete rub. Istiskujte ju u malim krugovima, oko 2 cm – oni će se spljoštiti i proširiti pa ostavite mjesta između svakog kruga.
Iz makaronsa treba izbiti zrak pa ih limom za pečenje dobro pritisnite par puta o radnu površinu i to sa svake strane. Pojavit će vam se mjehurići na vrhu, to je očekivano. Zatim treba bit strpljiv i čekati: makaronsi se trebaju sušiti 2 sata na sobnoj temperaturi, dok se ne stvori opna zbog koje se prsti ne lijepe za smjesu. Sada zagrijte pećnicu na samo 120°C te kad je topla stavite ih peći, odnosno mogli bi reći – sušiti. Sušite ih tako 20 minuta, pa isključite pećnicu i ostavite macaronse u pećnici još 15 minuta. Otvorite vrata pećnice i ostavite da se hlade u pećnici još 15 minuta.
Priprema kreme:
Izmiksajte maslac, vaniliju, smeđi šećer i pola šećera u prahu dok ne postane glatko. Dodajte ostatak šećera u prahu i mlijeka koliko je potrebno dok glazura ne postane gusta. Dodajte komadiće čokolade ili drugi sastojak koji želite (marcipan, maline, jagode, pisatcije…) i stavite u slastičarsku vrećicu za istikivanje.
Istisnite glazuru na svaki klobuk. Stavite drugi klobuk i lagano pritisnite. Ostavite ih u hladnjaku 24 sata ili preko noći.
12. Bezglutenski kolač s cimetom
Sastojci:
- 3 dcl vode iz limenke slanutka
- ½ šalice maslaca ( odličan je onaj od indijskog oraha)
- ¼ šalice zobi
- ⅔ šalice smeđeg ili kokos šećera
- ¼ šalice čistog javorovog sirupa (ili agava)
- 1,5 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli
- ¼ šalice sjeckanih oraha
- mješavina cimeta i šećera
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Nauljite lagano papir za pečenje. Izmiješajte sve sastojke osim oraha u zdjeli i blendajte dok ne dobijete glatku kašu. Ulijte tijesto u pripremljenu tepsiju. Dodajte orahe i nježno promiješajte. Pecite 30 minuta. Pospite cimetom i šećerom.
13. Majoneza
Sastojci:
- 1 žlica jabučnog octa
- 1/2 žličice senfa
- 1/2 žličice soli
- 3 žlice tekućine iz limenke od slanutka (sobne temperature)
- 3/4 – 1 šalica ulja neutralnog okusa
- malo crne soli
Priprema:
Miješajte ocat, senf, sol, crnu sol i vodu od slanutka u blenderu ili štapnim mikserom oko pola minute. Dok miješalica još radi, polako dodajte ulje. Mješavina će postati jako gusta i tada prestanite dodavati ulje. Prebacite u staklenku i pohranite u hladnjaku. Majoneza će se zgusnuti nakon hlađenja. Koristite je umjesto klasične majoneze u svakom receptu.