Marinade za roštilj pripremaju se od kiselina (ocat ili limunov sok), ulja (maslinovo, biljno) i začina, ovisno o jelu koje se priprema. Kiseline čine meso mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga dodatno obogaćuju.
Pikantna marinada od naranče
Sastojci: žlica ribane narančine kore, 2 žlice svježeg narančina soka, žlica koncentrata rajčice, žlica čilija u prahu, 1/2 žličice sušenog origana, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, nasjeckani peršin
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke pa u marinadu dodajte pola kile bijelog mesa bez kosti ili kilu s kostima. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku četiri sata.
Marinada od crnog vina
Sastojci: 3 žlice crnog vina ili crnoga vinskog octa, 3 žlice biljnog ulja, 4 zgnječena režnja češnjaka, žlica dijonskog senfa, 2 usitnjena lovorova lista, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke te dodajte pola kile piletine bez kosti ili kilu s kostima. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku četiri sata.
Marokanska marinada
Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 2 žlice mljevenoga kima, 2 žlice mljevene paprike, 2 žlice šećera, 2 žlice svježeg limunova soka, 2 mljevena režnja češnjaka, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, 1/4 žličice cimeta
Priprema: Pomiješajte sve sastojke. Pola kile piletine bez kosti ili 750 g s kostima marinirajte s 1/3 šalice marinade. Prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku od 4 do 12 sati. Ova je marinada dobra i za ribu, ali nju nemojte marinirati dulje od pola sata.
Karipska marinada
Sastojci: 2 žličice sušene majčine dušice, 2 žličice soli, 2 žličice papra, 2 žličice češnjaka u prahu, žličica cimeta, žličica mljevenoga korijandra, žličica mljevenog đumbira, 3/4 žličice kajenskog papra, 1/2 žličice mljevenoga muškatnog oraščića
Priprema: Pomiješajte sve sastojke. Na pola kile piletine bez kosti ili na 700 g s kostima utrljajte dvije žlice smjese. Ostavite je na sobnoj temperaturi 15 min prije pripreme ili prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku najviše 24 sata. Gotovu piletinu prelijte limunovim sokom.
Tangy
Pomiješajte po 2 žlice jabučnog octa, jabučnog soka i biljnog ulja, po žličicu majčine dušice i senfa te po 1/2 žličice soli i papra.