Sastojci:
- 60 ml ohlađene kuhane kave ili espressa
- 2 jušne žlice čokoladnog likera
- 2 čajne žlice šećer
- 1 + 1/2 čajne žličice ekstrakt mente
- 250 gr mascarpone sira
- 250 +120 ml slatkog vrhnja
- 2 jušne žlice šećera u prahu
- 2 jušne žlice tamne čokolade u obliku kapljica
- 16 keksi piškota
- 1 jušna žlica kakaa u prahu, za posipanje
- 2 štapića od šećera - razlomljena, kao ukras (poput onih koji se stavljaju na bor) ili šarene mrvice
Priprema:
1. Upotrijebite jedan četverokutasti pladanj za posluživanje pravokutnog oblika. Otvorite paket piškota i stavite kekse jedan do drugoga kako biste izmjerili koliko će vam trebati da napravite jedan red. Prebrojite ih i udvostručite broj keksa koji će vam trebati da napravite 2 sloja i ostavite ih sa strane.
2. U maloj posudi pomiješajte kavu s čokoladnim likerom, 2 jušne žlice šećera i 1 čajnom žličicom ekstrakta mente. Staviti na stranu.
3. U zdjeli srednje veličine blenderom istucite mascarpone sir, gusto vrhnje, šećer u prahu i dodajte 1/2 žličice ekstrakta mente, dok se krema ne ujednači. Stavite na stranu.
4. Uzmite svaku piškotu, umočite u smjesu kave obilno ga uvaljajući 2 ili 3 puta dopuštajući da višak kave kapne natrag u šalicu i položite svaku piškotu jednu do druge na tanjur za posluživanje.
5. Oko pola smjese kreme rasporedite preko prvog sloja piškoti namočenih u kavu.
6. Posipajte čokolade kapljice preko sloja kreme.
7. Zatim napravite drugi sloj piškota isto umočivši ih prvo u kavu i stavite ih na kremu i kapljice čokolade, jedan pored drugog.
8. Ponovno prelijte preostalom kremom te ju ravnomjerno rasporedite da prekrije sve piškote sa svih strana.
9. Po vrhu pospite kakao u prahu, zatim pospite kapljicama čokolade i ukrasite zdrobljenim štapićima bombona.
10. Stavite u hladnjak da se hladi 4 do 6 sati.