To je to što me zanima!

Jednostavan način kako ubrzati kiseljenje kupusa kod kuće

Zima je nezamisliva bez kiselog kupusa. Od njega se prave najfinija jela u hladne zimske dane, a pun je vitamina i minerala. Brže kiseljenje kupusa je moguće i kod kuće pomoću ovih savjeta
Vidi originalni članak

Ako imate uvjete i sami kiselite kupus, postoji nekoliko savjeta kojima možete ubrzati proces kiseljenja. Glavice kupusa u ovo doba su dostupne posvuda pa birajte one svježe, čvrste i neoštećene.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Savjeti za brže kiseljenja kupusa

Kupus je tradicionalna omiljena zimnica, lako se uzgaja i može se povoljno nabaviti. Također se može dugo čuvati, a ukusan je sirov kao i kuhan.

Super dekoracija Nabavite ukrasni kupus za zimu: Može preživjeti i minuse

Njegova brojna ljekovita svojstva imaju pozitivan učinak na organizam, a jela od kupusa su itekako ukusna pa su hladni dani nezamislivi bez sarme i variva koji čine ovu namirnicu popularnom.

Za kiseljenje kupusa nije nužno imati poseban prostor, mnogi to rade u stanovima i na balkonima. 

Srednje i kasne sorte kupusa sadrže više šećera, koji je pogodan za fermentaciju. Glavica neka bude gusta sa što manje oštećenih listova. Mora biti tvrda i zelene boje, a poželjno je i da je široka kako bi njezini listovi bili dovoljno veliki za pripremu budućih jela. 

RECEPT DANA Fino varivo od slatkoga kupusa

Pažljivo očistite kupus i odstranite oštećene dijelove. Slažite glavice tako da je korijen okrenut ka dolje, a po želji isijecite ostatak kupusa koje ćete gurati između glavica i tako popuniti prostor. 

Odaberite pravu posudu, možete iskoristiti kantu, staklene tegle ili posude od emajla, a izbjegavajte one aluminijske. Obratite pažnju da je posuda čista i da ima dobar poklopac kako bi se kupus brže ukiselio, ali i da spriječite širenje mirisa koji se počnu stvarati nakon nekog vremena.

Manje posude ili kante ubrzat će ovaj proces kao i toplije područje ili viša temperatura. Također, brže će se ribanac, četvrtine i polovine ukiseliti nego cijele glavice.

Osim toplijeg mjesta, dodavanje malo šećera u posudu može ubrzati proces fermentacije.

Sjeckanom kupusu treba od dva do sedam dana da se ukiseli, s tim da povremeno treba micati pjenu koja se stvara tijekom procesa, dok je cijelim glavicama potrebno oko dvije nedjelje, najmanje. 

TU SU I DESERTI, PIĆA... Recepti za jela koja se poslužuju na Martinje: Chef Ognjenović voli patku s dinstanim kupusom

 

Idi na 24sata

Komentari 20

  • mars7 04.12.2023.

    jako zdrav

  • WifeTookMyDoggo 04.12.2023.

    Je l' vi imate editora? Imate greške u članku.

  • Pobotchnick Leeyoobo 04.12.2023.

    Jeste li vi to napisali kašika?

Komentiraj...
Vidi sve komentare