To je to što me zanima!

Jedite ove namirnice svaki dan i organizam će vam biti zahvalan

Neka hrana je bolja od druge, a ovih 20 namirnica naziva se superhranom i to s razlogom; smanjuju rizik od kroničnih bolesti, a mi donosimo sve na jednom mjestu
Vidi originalni članak

Kada konzumirate prirodne namirnice od ekološkog uzgoja koje nisu prerađene, možete očekivati pozitivne promjene u svom fizičkom i emocionalnom zdravlju, a i smanjiti rizik od nekih kroničnih bolesti. One u sebi imaju protuupalne tvari koje dobro utječu na vaš organizam.

- Zdrava prehrana ne samo da smanjuje rizik od kroničnih bolesti, već i poboljšava raspoloženje i ukupnu kvalitetu života - navodi MSN

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pa, koju hranu biste trebali uključiti u svakodnevnu prehranu? Donosimo vam popis od 20 supernamirnica koje su ne samo ukusne, već i korisne za vaše zdravlje.

1. Jaja

Jaja su puna zdravih masti, a osim toga su lako dostupna većini ljudi.

- Iako je istina da samo jedan veliki žumanjak ima 200 mg kolesterola - što ga čini jednim od najbogatijih izvora kolesterola u prehrani - jaja također sadrže dodatne hranjive tvari koje mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti - kaže Harvard Health.

2. Avokado

Samo jedan avokado ima više kalija nego banana. Iako je vokado malo skuplja namirnica, višestruko se isplati. Prepun je zdravih masti, vitamina C i vitamina K. Pretvorite avokado u guacamole, stavite ga na tost i uživajte u ukusnom i zdravom zalogaju.

3. Losos

Masna riba poput lososa i skuše iznimno je korisna za zdravlje.

- Osim omega-3 masnih kiselina, sadrži proteine, vitamine B, kalij, selen i antioksidanse - kaže Select Health. Možete napraviti poke bowl već od prva tri sastojka i imate zdjelu zdravlja.

FINE I KORISNE Ovo fino voće bi svi trebali jesti: Zdravstvene blagodati trešanja

4. Orasi

Orasi sadrže željezo i magnezij i najbolje ih je jesti ​​sirove. Orasi su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja je važna za smanjenje upale. 

- Njihovi protuupalni spojevi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti - prema UC Davis.

5. Rukola

Slično kao i kelj, rukola je povrće iz skupine krstašica. Prokulice, brokula i cvjetača također su dio ove obitelji, a dodavanjem lisnatog povrća u prehranu tijelo dobiva razne vitamine i antioksidanse.

6. Brokula

- Protuupalna, antioksidativna svojstva brokule i bogata vlaknima podupiru zdravlje srca i mogu pomoći u snižavanju kolesterola, održavanju ispravnog krvnog tlaka i promicanju kardiovaskularnog zdravlja - kažu iz Nacionalnog instituta za zdravlje. 

7. Borovnice

Prepune vitamina C i antocijanina korisnih za srce, borovnice imaju ozbiljan nutritivni učinak.

- Konkretno, borovnice imaju oko 25 različitih antocijanina, koji se u lijekovima koristi već generacijama, dok druge bobičaste voćke mogu imati samo dva ili tri - kaže dijetetičarka Anya Miller za kliniku Mayo.

8. Cimet

Cimet—posebno cejlonski tip—prepun je hranjivih tvari koje poboljšavaju zdravlje srca i šećer u krvi.

- Ne samo da je ukusan, već je i pun antioksidansa, pomaže u smanjenju upale i pomaže u poboljšanju osjetljivosti na inzulin - kaže Select Health.

PROBLEMI HIPOTIREOZE Ako imate usporen rad štitnjače, trebali biste jesti više proteina

9. Prokulice

Sulforafan u prokulicama čini ih superhranom. Dokazano je da sulforafan smanjuje sposobnost množenja stanica raka.

- To znači da može usporiti rast tumora ili smanjiti njegovu sposobnost širenja na druge dijelove tijela - kaže MD Anderson Cancer Center. 

10. Jagode

Jagode imaju malo šećera, a puno hranjivih tvari. Bobičasto voće svih vrsta bogato je antioksidansima i tvarima koje pomažu u borbi protiv staničnog oštećenja. 

- Kada je riječ o hrani koja je izvrsnog okusa i dobra za vaše srce, teško je nadmašiti bobičasto voće - aže Johns Hopkins Medicine. 

11. Špinat

S niskim sadržajem kalorija i visokim udjelom hranjivih tvari, špinat je itekako superhrana. Vrlo je jednostavan za korištenje i dobro paše uz mnoge namirnice. Sirov ili kuhan, špinat je izvrstan u salatama, predjelima, smoothiejima i glavnim jelima.

12. Bademi

Bademi imaju malo ugljikohidrata i puno zdravih masti, kalcija i antioksidansa. Grickajte bademe u međuobrocima jer njihov sadržaj masti i vlakana pomaže u poboljšanju osjećaja sitosti, tako da šaka badema može vam suzbiti glad i pomoći kod mršavljenja.

13. Masline

Masline su pune zdravih masti i imaju veliku nutritivnu vrijednost. Iako se sastoje uglavnom od masti, to su mononezasićene masti, poznate po zdravstvenim prednostima.

FINE I JEDNOSTAVNE Namirnice za mladolik izgled

14. Batat

Slatki krumpir ili batat pun je hranjivih tvari poput kalija.

- Slatki krumpir također osigurava vitamin B6 i vitamin C, koji imaju snažne zdravstvene prednosti,  vitamin B6 potiče razvoj mozga kod djece i rad mozga kod odraslih. Također, pomaže tijelu u proizvodnji serotonina, hormona koji regulira raspoloženje i pomaže vam da se nosite sa stresom. Vitamin C je antioksidans koji štiti vaše stanice od slobodnih radikala - kaže UPMC HealthBeat.

15. Češnjak

Stručnjaci kažu da je sirovi češnjak bolji od kuhanog, ali najbolji za zdravlje je fermentirani češnjak. Jača imunitet, djeluje protuupalno, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava i još mnogo toga, a da ne spominjemo koliko poboljša okus bilo kojeg jela.

16. Zeleno lisnato povrće

Dobar su izvor vitamina A, vitamina C, kalcija i vlakana.

17. Grčki jogurt

Bogat proteinima i vitaminom B12, grčki jogurt izvrstan je međuobrok.

- Grčki jogurt bogat je proteinima, što pomaže u promicanju sitosti - kažu u UT Medical Centeru. 

18. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice sadrže mnogo vlakana i hranjivih tvari i pomažu u kontroli razine kolesterola, težine i krvnog tlaka.

- Pomaže i u smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti srca i drugih stanja - kažu iz Klinike Mayo.

OTKRIVAJU RAZNA STANJA Mjesto na kojem su osip i akne otkriva vaš zdravstveni problem

19. Pekan orasi

Puni zdravih masti, proteina i vlakana. Bademi, makadamija orasi, lješnjaci i orasi pekan prilično su zdravi za srce. 

20. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje puno je zdravih masnoća i sastavni je dio mediteranske prehrane. Posebno je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobro za zdravlje. Pokazalo se da ima antioksidativna i protuupalna svojstva, posebno zbog vrsta masti koje ima. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • mars7 24.06.2024.

    Sta vise povrca I voca

  • valjamte popesku 24.06.2024.

    jel to za penziće s 350 jureka pemzije?nekak mi izgleda nestvarno da su i masline i maslinovo ulje jednako korisni.to je čudo,jer maslinovo ulje se dobija od krumpira.

  • liv◇ 24.06.2024.

    Godinama na mom tanjuru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare