To je to što me zanima!

Jako je zdrava: Evo zašto bismo trebali jesti koru od lubenice

S oko 92% vode po porciji, lubenica je bez sumnje jedno od najosvježavajućijih i najhidratantnijih ljetnih poslastica i prava delikatesa. Mnogi ipak ne jedu koru, a evo zašto bi trebali
Vidi originalni članak

Većina ljudi jede sočnu sredinu i baca koru lubenice, pretpostavljajući da tvrda vanjština nije jestiva. Međutim, ispada da kora lubenice zapravo ima niz zdravstvenih prednosti te je vrlo ukusna.

- Vjerovali ili ne, zapravo možete i trebali biste jesti koru lubenice – kaže američka nutricionistica Brenna Wallace.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zapravo, kore lubenice su se koristile još od vremena drevnog Egipta, kaže američka nutricionistica Ella Davar. Uz to, s porastom svijesti o ekološkoj održivosti i pokretima za nultu količinu otpada, ona kaže da konzumiranje kore postaje sve raširenije.

- U kulinarstvu je sve više ideja kako upotrijebiti baš sve od povrća, da se ništa ili što manje baci, kao što su vrhovi mrkve, listovi cikle, sjemenke papaje i kora lubenice - kaže Davar.

NAPRAVITE GA SAMI Super za mališane: Zamrznuti jogurt i voće za zdravi desert

Jedna stvar na koju treba obratiti pažnju prije konzumiranja je kvaliteta proizvoda. Davar preporučuje organski uzgojeno voće koje nije tretirano herbicidima ili pesticidima.

Prednosti kore lubenice

Ako plod zadovoljava standarde kvalitete, Wallace kaže da bijeli i zeleni dijelovi lubenice zapravo obiluju hranjivim tvarima poput magnezija i kalija te imaju brojne prednosti.

Dobar su izvor vlakana

Bijeli dio kore je dobar izvor vlakana, kaže Davar, što pomaže u probavi. Prehrana bogata vlaknima može poboljšati zdravlje crijeva te pomoći u regulaciji kolesterola i razine šećera u krvi.

Budući da kore sadrže manje šećera i više vlakana nego sama lubenica, kada se jedu zajedno, pomažu usporiti apsorpciju šećera u crijevima, objašnjava Davar. To pomaže spriječiti nagle skokove šećera u krvi.

Sadrže korisne aminokiseline

- Kora je također dom prirodno prisutnoj aminokiselini zvanoj L-citrulin. Pokazano je da citrulin pomaže smanjiti krvni tlak kod odraslih osoba s hipertenzijom, kao i poboljšati sportske performanse – kaže Wallace.

Bubrezi pretvaraju ovu neesencijalnu aminokiselinu u drugu aminokiselinu, zvanu L-arginin, kao i u kemikaliju zvanu dušikov-oksid, objašnjava Davar.

ZDRAVLJE OČIJU Nije mrkva jedina dobra za vid, ove namirnice također pomažu

- Dušikov oksid pomaže dilataciji vena i arterija, omogućujući bolji protok krvi do srca i mišića -  kaže Wallace.

Načini korištenja kore lubenice

- Slično kao krastavac, koru lubenice možemo ukiseliti - kaže Wallace. No, za one koji ne vole kiseli ili kiselkast okus kiselih krastavaca, preporučuje blendanje kore u smoothie ili dodavanje u sok.

Kako bi napravila osvježavajući napitak od kore, Davar predlaže blendanje jagoda, leda i soka od limuna s jednom do dvije kriške lubenice (s korama, naravno). Dodavanje meda i đumbira je trik kako sve skupa napraviti ukusnijim. 

Ribanje kore u ljetne salate i salse ili dodavanje na roštiljske ražnjiće također su super kreativni načini korištenja kore lubenice.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • jebote.gdje.ja.to.živim. 05.07.2024.

    Ili piješ vodu koja ima u sebi vodu... ovo je za kotac samo

  • Gibbs55 05.07.2024.

    Više ne znaju kako da nas smanje brojčano na ovome planetu Zemlji pa počeli pričati gluposti s ciljem trovanja ljudi.

  • 03041 05.07.2024.

    Pa navodno te kore jedu svonje

Komentiraj...
Vidi sve komentare