Rajčice operite, prerežite na pola i premažite maslinovim uljem. Stavite na rešetku roštilja dok ne omekšaju i poslužite kao predjelo ili prilog glavnom jelu od mesa ili ribe. Rajčice su jedna od najomiljenijih ljetnih namirnica od koje možete napraviti sve - juhu, hladno predjelo, salatu, napitak i desert. Za ukusnu juhu potrebno je izabrati najzrelije rajčice - pirjajte sitno narezani luk, potom dodajte narezane rajčice, malo brašna i mlijeka te prstohvat soli. Izblendajte. Želite li hladno predjelo, salata caprese idealan je izbor.
Rajčicu i kuglu mozzarelle narežite na kriške te poslažite na pladanj - krišku jednog, krišku drugog. Ukrasite listićima bosiljka te prelijte maslinovim uljem i balzamičkim octom. Za verziju salate caprese za druženja minirajčice i male kuglice mozzarelle nabodite na štapić za ražnjiće te poprskajte maslinovim uljem i pospite peršinom. Brz i ukusan glavni obrok dobit ćete ako rajčicu narežete na deblje kriške i posložite ih između dviju kriški integralnoga kruha. Dodajte zeleno povrće prema izboru i dvije kriške slanine. Premažite žličicom majoneze i ručak je spreman.
Desertno osvježenje stiže u obliku sorbeta od rajčice i lubenice - pomiješajte šest šalica komadića lubenice sa šalicom šećera i malo soli te pustite pola sata. Šest zrelih rajčica prerežite i gnječite dok ne dobijete tri šalice soka od rajčice. Pomiješajte sok od rajčice i lubenicu izblendajte. Dodajte dvije žlice limunova soka i zaledite.
Pečene rajčice punjene fetom
Sastojci: 6 većih rajčica, sol, papar, 1/2 žličice mediteranske mješavine začina, 2/3 šalica fete, 1/4 šalice preljeva za salatu
Priprema: Rajčice operite i raspolovite po dužini. Položite na papir za pečenje, tako da raspolovljena strana gleda prema gore. Pospite solju i paprom te mediteranskom mješavinom začina. Fetu prstima natrgajte na komadiće te njime pospite rajčice. Ravnomjerno prelijte rajčice preljevom za salatu. Kratko pecite, dvije-tri minute, na 180°C, dok sir ne počne poprimati smeđu boju. Izvadite iz pećnice i poslužite toplo. Prema želji, prije posluživanja ukrasite peršinom ili bosiljkom.
Tjestenina s rajčicom i kikirikijem
Sastojci: 1/2 šalice octa, žlica šećera, glavica luka, 1/2 paketa integralnih špageta, 2 rajčice, krastavac, začinsko bilja prema izboru, 1/4 šalice soka od limete, 2 žlice ulja, šećer, sol, papar, 1/4 šalice sitno rezanoga kikirikija
Priprema: Pomiješajte ocat i žlicu šećera. Dodajte narezani luk i pustite da odstoji 30 minuta. Ocijedite i sačuvajte dvije žlice octa. Skuhajte tjesteninu. Narežite rajčice i pomiješajte ih s preostalim sastojcima, osim kikirikija. Mješavini dodajte tjesteninu i dvije sačuvane žlice octa. Pospite sitno narezanim kikirikijem. Poslužite odmah toplo ili ostavite u hladnjaku 24 sata pa poslužite kao hladno predjelo.
Bruschette s lukom, rajčicom i fetom
Sastojci: 1/4 šalice maslinova ulja + 2 žlice, 2 češnja češnjaka, baguette, 3 žlice limunova soka, sol, papar, velika rajčica, 3/4 šalice narezanoga mladog luka, 1/2 šalice narezanog peršina, 1/3 šalice smrvljene fete
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pomiješajte maslinovo ulje i češnjak, narežite baguette i premažite jednu stranu svake kriške. Stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje i pecite desetak minuta. Pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar. Rajčicu narežite i dodajte je mješavini te dodajte mladi luk i peršin. Pomiješajte. Svaku krišku nadjenite smjesom rajčice i pospite sirom. Prema želji prelijte maslinovim uljem i balzamičkim octom.
Raznobojne rajčice s roštilja
Sastojci: 3 žute rajčice, 3 crvene rajčice, 3 žlice maslinova ulja, sol, papar, 2 žlice balzamičkog octa, 2 žlice sjeckanoga svježeg bosiljka
Priprema: Rajčice prerežite na pola i nabodite na štapić za ražnjiće - jednu žutu, jednu crvenu. Premažite maslinovim uljem pa pospite solju i paprom. Pecite desetak minuta, uz okretanje. Pomiješajte preostalo maslinovo ulje, ocat i bosiljak te smjesom pokapajte pečene ražnjiće. Prema želji pospite dodatnim listićima bosiljka.