To je to što me zanima!

Izbor prehrane može vam pomoći kod jednog nedostatka koji uzrokuje glavobolje i umor

Nedostatak željeza najrašireniji je nedostatak u prehrani u cijelom svijetu, koji pogađa više od 30% svjetske populacije, a može vam pomoći to kako se hranite
Vidi originalni članak

Otprilike 20% žena reproduktivne dobi ima manjak željeza, u dobi od 18 do 29 godina su na vrhu ljestvice onih koji najvjerojatnije pate od nedostatka željeza.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da se razine feritina ispod 15 g/L kod odraslih smatraju niskima. Ako su vam razine feritina na ili ispod ovog praga, mogli biste patiti od opasno niske razine feritina, poznate i kao anemija.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Što je zapravo feritin?

Feritin je protein koji skladišti oko četvrtine ukupnog željeza u tijelu, otpuštajući ga kada je potrebno. Optimalne razine feritina osiguravaju da vaše tijelo ima pravu količinu željeza za održavanje dobrog zdravlja. 

JEDITE ZDRAVO Najbolja i najgora hrana za srce

Do 20% žena s menstruacijom ima manjak željeza, a do 5% pati od anemije prvenstveno zbog gubitka krvi tijekom menstruacije. Žene u reproduktivnoj dobi izložene su većem riziku od nedostatka željeza u usporedbi sa ženama u postmenopauzi, jer gube u prosjeku 30-40 ml krvi bogate željezom tijekom svakog menstrualnog ciklusa.

Žene u dobi od 18 do 29 godina su na vrhu ljestvice kao najvjerojatnije pate od nedostatka željeza, s njihovom razinom feritina koja pada do 27% ispod norme. Za petama su im oni u dobi od 30 do 39, čije su razine feritina 20% ispod prosjeka.

OPREZ! Ako ove stvari stalno jedete i pijete, nećete moći smršavjeti

Obratite pažnju na signalne znakove kao što su:

  • Blijed ten
  • Ogroman umor
  • Energija pada na nove padove
  • Stalne glavobolje
  • Borba za dah
  • Suha koža i kosa
  • Gubitak kose
  • Nemirne noge
  • Srce ti ubrzava

Kako hrana utječe?

Za one koji jedu meso, crveno meso nudi bogat izvor željeza. Međutim, vegetarijanci i vegani i dalje mogu održavati zdravu razinu željeza pažljivim odabirom prehrane. Na primjer, kombiniranje biljne hrane bogate željezom s vitaminom C može poboljšati apsorpciju, piše Express.

LJETNA DELIKATESA Jako je zdrava: Evo zašto bismo trebali jesti koru od lubenice

Idi na 24sata

Komentari 2

  • mars7 18.08.2024.

    Povrce riza grah spinat brokula najzdraviji

  • Kokolo Moj 18.08.2024.

    Organsku hranu jedite, kumulativno oštećenje DNA od toksina i gmo-a iz procesuirane hrane izaziva rak i mnoge druge bolesti. Voće i povrće  organsko, bez kruha, kuhano na pari, ribu iz uzgoja jer ina iz otvorenog mora je puna olova, kadmija, žive, sve neurotoksične tvari. Pijte i kefir koji regulira probavu koja je ključ zdravlja i dugovječnosti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare