Ostatke kiselog i svježeg kupusa možete “zamotati” u slanu savijaču ili biskvitnu roladu s gljivama ili u kombinaciji s mljevenim mesom nadjenuti slane knedle od krumpirova tijesta. Višak iskoristite za nadjev u domaćim jastučićima od tijesta, kineskim rolicama, za tartove i druge slane pite, poput “alzaške”, te domaće štrukle.
POGLEDAJTE VIDEO:
Svjež kupus ublažit će kiselkasti okus sira i dati potreban balans svakoj savijači. Između ploški kruha, bifteka i umaka “tisuću otoka”, u jednom od najpoznatijih sendviča “Reuben” neizostavan je tanko narezani kupus, a višak možete staviti u svaki sendvič, burger i hot-dog ili ga pripremiti kao salatu.
Slatki kupus začinite mljevenim kimom, aromatičnim octom, sezamovim ili bučinim uljem te pomiješajte s kuhanim grahom, ribanom mrkvom i drugim sezonskim povrćem, dok je ukiseljeni dovoljno samo začiniti maslinovim uljem i kimom. Povrtni temeljac s aromom listova kupusa posebno je ukusan za “zalijevanje” kuhanih jela od janjećeg, telećeg i ovčjeg mesa.
Staro tradicionalno jelo krpice ili “flekice” sa zeljem pripremiti se mogu s četvrtinom glavice kupusa, pa i nekoliko listova. Pirjani sjeckani kupus karamelizirajte sa žličicom šećera, a posebno ukusan će biti pripremate li ga na svinjskoj masti. Višak kiselog i svježeg kupusa iskoristite i za pripremu drugih popularnih jela: bosansku kalju, mađarski sekeli gulaš, poljski bigos i bosanski lonac.
Kuhajte listove na laganoj vatri s raznim vrstama mesa te začinite ostacima zelenog povrća, rajčicama, mahunama i sušenim mesom. Musaki od mljevenog mesa i krumpira posloženi red listova kupusa dat će sočnost i posebnu aromu. Pomiješajte ih u gratinirana jela i složence od riže, krumpira, tjestenine i starog kruha.
Kupus u čaši bilda imunitet
Od svježeg kupusa pripremite zdrav sok, a rasol, sok od kiselog kupusa, koristite kod mamurluka. Osim toga, saveznik je i kod mršavljenja te bildanja imuniteta.
S valjušcima ili okruglicama
Kombinirajte kiseli kupus s prosom, kus-kusom, kvinojom i drugim žitaricama u varivima ili s mesom. Odličan je i u kombinaciji s valjušcima te okruglicama od krumpirova tijesta.
Slaže se i s ljutim papričicama
Višak kiselog kupusa nasjeckajte pa skuhajte u krepkoj juhi od ječma, kuhane šunke, teleće jetre i vrganja. Začinite je sjeckanim koprom, a ubaciti možete i sitno sjeckane papričice.