SASTOJCI:
- KG KRUMPIRA
- 2 DL KISEOG VRHNJA
- 2 DL VRHNJA ZA KUHANJE
- SOL
- PAPAR
- ČEŠANJ ČEŠNJAKA
- 180 G SIRA GRUYERA
- ŽLICA MJEŠAVINE MLJEVENOG KIMA
- CRVENE PAPRIKE
- CURRY, BOSILJKA
- 40 G MASLACA
- MUŠKATNI ORAŠČIĆ
PRIPREMA:
Oguljeni krumpir narežite na tanke ploške. Stavite ih u zdjelu i prelijte hladnom vodom. Ostavite neka stoje 5 minuta, a zatim ih dobro ocijedite. Očistite češnjak i prerežite ga na pola. Okrugli kalup za torte premažite po dnu i rubovima polovicama češnjaka, energično stiščući kako bi izašla sva aroma, pa zdjelu premažite maslacem.
Krumpir, kiselo i vrhnje za kuhanje izmiješajte u zdjeli, začinite solju, paprom, naribanim muškatnim oraščićem i mješavinom začina. Dobro izmiješajte i prebacite u kalup. Ostatak vrhnja s dna posude izlijte po složencu, pospite ribanim sirom i listićima maslaca.
Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite krumpir oko 45 minuta, dok god ne bude mekan, a po vrhu zlatno žute boje. Kad je pečen, ostavite ga oko 10 minuta neka odstoji, a zatim izrežite na šnite. Po želji u krumpir možete umiješati i pirjane listiće gljiva, te manje kocke slanine.
Rasporedite ravnomjerno komade po vrhu, pospite ribanim sirom i listićima maslaca. Ukoliko vam se pečena torta čini premalo sočna, još vruću zalijte s malo mlijeka, pa vratite u ugašenu, zagrijanu pećnicu.