Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 180 g Gruyère sira
- malo mljevenog kima
- malo crvene paprike u prahu
- malo curryja
- malo sušenog bosiljka
- 40 g maslaca
- malo muškatnog oraščića
- sol i papar
- 1 češanj češnjaka
- pržene trakice slanine (količina po želji)
Postupak:
Narežite krumpir na tanke ploške pa ih stavite u posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite neka stoje 5 minuta, a zatim ih dobro ocijedite. Češnjak prerežite ga na pola.
Premažite posudu za pečenje polovicama češnjaka tako da vidite kako sok izlazi njega i ostaje na posudi. Potom je premažite i omekšanim maslacom.
Krumpir, kiselo i vrhnje za kuhanje pomiješajte sa svim začinima i slaninom pa stavite u protvan. Ostatak vrhnja s dna posude izlijte po složencu, pospite ribanim sirom i listićima maslaca.
Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite složenac oko 45 minuta, dok ne omekani i dobije lijepu zlatno žutu boju. Kad je gotov, ne režite ga odmah već ostavite desetak minuta.
Napomena: Ukoliko vam se pečeni složenac učini premalo sočnim, još vrućeg ga zalijte s malo mlijeka, pa vratite u ugašenu, zagrijanu pećnicu. Također, u složenac umjesto prepržene slanine, možete dodati hrenovke izrezane na kolutiće, kuhana jaja, tunu iz konzerve...