Sastojci:
- 750 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 100 g svježeg špinata
- mali svežanj peršina
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 šnite pršuta
- 10 g maslaca
- 1 grančica timijana
- 1 poriluk, samo bijeli dio sitno nasjeckan
- 1 velika glavica češnjaka, sitno nasjeckan
- 150 g Arborio riže
- 75 ml suhog bijelog vina ili Vermuta
- 20 g parmezana, ribani plus dodatak za posluživanje
- pola limuna, sok i izribana korica
- 2 žlice vrhnja (po želji)
- muškatni oraščić, izribati
Postupak:
Ulijte temeljac u lonac i pustite da zavrije. Blanširajte špinat i peršin u temeljcu 30 sekundi pa ih izvadite i ostavite da se malo ohlade. Temeljac neka ostane na skroz laganoj vatri.
Iscijedite višak vode iz špinata i peršina, a zatim ih ubacite u procesor za hranu, dodajte 2 žlice maslinovog ulja i žlicu vode te usitnite u finu kašu. Ostavite sa strane.
Zagrijte preostalo ulje u tavi i pržite pršut dok ne postane hrskav pa ga premjestite na tanjur na koji ste stavili papirnati ubrus. Potom u tavu stavite polovicu navedene količine maslaca, listove timijana, poriluk i češnjak te začinite.
Lagano pržite na umjerenoj vatri nekoliko minuta dok poriluk ne omekša. Dodajte rižu i dinstajte je 2 minute dok ne postane prozirna, a zatim ulijte vino i kuhajte još 2 minute dok vino ne ispari. Dodajte jednu čašu toplog temeljca i kuhajte dok se ne upije, uz neprestano miješanje. Nastavite s tim postupkom nekih 20 do 30 minuta, neprestano miješajući, dok riža ne postane kremasta i pogodna za jelo.
Maknite tavu s vatre i promiješajte preostali maslac, parmezan, većinu limunove korice, limunov sok i vrhnje (ako koristite). Umiješajte pire od špinata, a zatim dobro začinite s malo svježe naribanog muškatnog oraščića. Podijelite na dva tanjura, na vrh stavite hrskavi pršut te pospite s još malo parmezana i koricom od limuna, prenosi bbcgoodfood.com.