To je to što me zanima!

Ideja za fini obrok: Veganska 'cottage' pita od leće i batata

Ova pita je vrlo zdrava i lagana za probavu. Ukoliko nemate leću, umjesto nje možete staviti grah, grašak ili slanutak - bit će jednako ukusna. Poslužite je uz hrskavu zelenu salatu
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 2 glavice luka, sitno nasjeckane
  • 2 mrkve, sitno nasjeckane
  • 2 štapića celera, sitno nasjeckana
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, zgnječena
  • 200 ml crnog vina 

IDEJA ZA DORUČAK Jeste li ikad kušali soufflé omlet sa sirom - tu je odličan recept

  • malo svježih listova majčine dušice
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice vinskog octa
  • 800 g konzervirane kuhane zelene leće, ocijeđene
  • 400 g može sjeckane rajčice

Za gornji sloj:

  • 1 kg slatkog krumpira (batat), oguljenog i narezanog
  • 30 g veganskog margarina
  • 2 žličice mljevene gorušice
  • 2 žlice nekog biljnog mlijeka (zobeno, rižino,sojino...)
  • 2 žličice sjemenki bundeve
  • sol i papar

Postupak:

Stavite luk, mrkvu, celer i maslinovo ulje u veliku tavu ili wok. Kuhajte na srednje jakoj vatri 8 do 10 min dok povrće ne omekša. Potom dodajte češnjak i pržite još minutu. Ulijte vino i kuhajte oko 2 minute dok većina vina ne ispari, a svi sastojci se odlijepe od tave.

Dodajte majčinu dušicu, pire od rajčice, sojin umak, šećer i ocat pa promiješajte da se dobro sjedini. Dodajte potom leću, sjeckane rajčice i 100 ml vode. Kuhajte na laganoj vatri 10 do 12 minuta dok tekućina ne ispari i jelo postane gusto.

DONOSIMO RECEPTE Ideje kako iskoristiti stari kruh: Osvježite ga u pećnici ili od njega napravite nova fina jela

Dok se to krčka napravite gornji sloj. Zakuhajte u loncu vodu pa ubacite slatki krumpir i kuhajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta dok ne omekša. Ocijedite pa dodajte margarin, gorušicu, mlijeko, sol i papar te izradite tako da dobijete fini pire.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se ona grije, složite u protvan (dimenzija otprilike 25x20x7cm) najprije povrće dinstano s vinom pa na to rasporedite pire.

Na kraju posipajte bundevinim sjemenkama i pecite 30 do 35 minuta dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ostavite da se kratko ohladi pa ju poslužite, prenosi bbcgoodfood.com

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 17.11.2022.

    Uvek kuvam samo prirodno i zdravo, pomaže mi da duže blejim . :-)

  • buuu1 17.11.2022.

    jedite to vi u redakciji

Komentiraj...
Vidi sve komentare