Sastojci:
- 2 glavice luka, sitno nasjeckane
- 2 mrkve, sitno nasjeckane
- 2 štapića celera, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- 4 češnja češnjaka, zgnječena
- 200 ml crnog vina
- malo svježih listova majčine dušice
- 2 žlice pirea od rajčice
- 2 žlice soja umaka
- 2 žličice šećera
- 2 žličice vinskog octa
- 800 g konzervirane kuhane zelene leće, ocijeđene
- 400 g može sjeckane rajčice
Za gornji sloj:
- 1 kg slatkog krumpira (batat), oguljenog i narezanog
- 30 g veganskog margarina
- 2 žličice mljevene gorušice
- 2 žlice nekog biljnog mlijeka (zobeno, rižino,sojino...)
- 2 žličice sjemenki bundeve
- sol i papar
Postupak:
Stavite luk, mrkvu, celer i maslinovo ulje u veliku tavu ili wok. Kuhajte na srednje jakoj vatri 8 do 10 min dok povrće ne omekša. Potom dodajte češnjak i pržite još minutu. Ulijte vino i kuhajte oko 2 minute dok većina vina ne ispari, a svi sastojci se odlijepe od tave.
Dodajte majčinu dušicu, pire od rajčice, sojin umak, šećer i ocat pa promiješajte da se dobro sjedini. Dodajte potom leću, sjeckane rajčice i 100 ml vode. Kuhajte na laganoj vatri 10 do 12 minuta dok tekućina ne ispari i jelo postane gusto.
Dok se to krčka napravite gornji sloj. Zakuhajte u loncu vodu pa ubacite slatki krumpir i kuhajte na laganoj vatri 10 do 15 minuta dok ne omekša. Ocijedite pa dodajte margarin, gorušicu, mlijeko, sol i papar te izradite tako da dobijete fini pire.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Dok se ona grije, složite u protvan (dimenzija otprilike 25x20x7cm) najprije povrće dinstano s vinom pa na to rasporedite pire.
Na kraju posipajte bundevinim sjemenkama i pecite 30 do 35 minuta dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ostavite da se kratko ohladi pa ju poslužite, prenosi bbcgoodfood.com.