Obitelj iz Šandrovca kraj Bjelovara tjesteninu aktivno proizvodi tek nekoliko mjeseci.
- Proizvodimo batat već sedam godina i logičan slijed bio je da drugu klasu batata preradimo u nešto. Ideja se rodila prije 2-3 godine, kad smo probali ručno zamijesiti određene tjestenine s ljubičastim i narančastim batatom s dodacima raznog brašna (heljdino, pirovo, integralno). Tad još nismo imali durum krupicu jer do nje nije jednostavno doći - kaže Sven Perec.
POGLEDAJTE VIDEO:
Svatko iz obitelji zadužen je za neki dio proizvodnje.
- Tjesteninu radim sam, ali priprema zahtijeva pomoć drugih. Sve agrotehnološke mjere na batatu radi pretežito moj brat. Nakon što se prva klasa proda, druga se klasa uzme i preradi u tjesteninu. Uz brata rade mama i djevojka. Brat je zadužen za obradu tla, a mama i djevojka za lakše poslove - kaže.
Tjesteninu rade od narančastog i ljubičastog batata.
- U tijestu ima 30 posto povrća, pa tako vi ustvari jedete tjesteninu s povrćem. To je zgodno za djecu jer ona ponekad neće jesti povrće, ali kroz nekakvo tijesto prije će ga pojesti - rekao je Sven.
Iako mnogi misle da je ova tjestenina slatka, Sven objašnjava kako se ne osjeća neka posebna slatkoća, ali se osjeti drukčija tekstura, koja je mnogo laganija i lakše je probavljiva, pa nema nadutosti.
- Osjeti se razlika u okusu, obične tjestenine su bljutavije jer nema ništa u njima osim brašna. Ovo je ipak nešto drukčije, ali nije kao da jedete kuhani batat - pojašnjava.
Probali su raditi i s običnim, bijelim brašnom, ali to jednostavno nije to.
- Svatko tko želi kvalitetniju tjesteninu kupit će onu od durum krupice. Radi se od pšenice koja je namijenjena isključivo za proizvodnju tjestenine, ona je tvrđa, ima mnogo više proteina i nema one sluzavosti koju dobijete u tjestenini s bijelim brašnom.
- U Bjelovaru prodajemo tjesteninu svim osnovnim školama. Nutricionistica koja je zadužena za jelovnike tražila je uzorke. Htjela je u jelovnike staviti batat, ali to djeca nisu htjela jesti, pa je pokušala ovako. Bilo je ispočetka malo čuđenja, ali sada djeca to vrlo rado jedu - priča.
U budućnosti OPG Perec planira proširiti ponudu te je već u planu raditi tjesteninu s brašnom od bučinih koštica - zelene boje.
- Imamo i tjesteninu sa sušenim špinatom, crnilom sipe (osjeti se more - karakterističan okus i miris tog crnila), gljivama... - zaključuje.