To je to što me zanima!

Glumci i redatelji pobunili se pa s Gavellom osnovali kazalište

U prvoj sezoni djelovanja kazališta, na daskama su igrale predstave 'U logoru' i 'Golgota' koje je postavio Gavella, dok Kosta Spaić režira Lorcu, Mladen Škiljan Steinbecka, a Dino Radojević Arthura Millera
Vidi originalni članak

Zagrebačko dramsko kazalište, kako se originalno zvalo kazalište Gavella, osnovano je 29. svibnja 1953. Skupina mladih redatelja i glumaca odlučila se pobuniti i napustiti Hrvatsko narodno kazalište, pa su s doktorom Brankom Gavellom na čelu preuzeli zgradu Maloga kazališta u Frankopanskoj. Prva je predstava izvedena u Subotici zbog obnove prostora, a Gavella je vrata otvorila gledateljima 30. listopada 1954. Današnje ime je dobila 1970. godine.

U prvoj sezoni djelovanja kazališta, na daskama su igrale predstave "U logoru" i "Golgota" koje je postavio Gavella, dok Kosta Spaić režira Lorcu, Mladen Škiljan Steinbecka, a Dino Radojević Arthura Millera.

Discovery pristao na Međunarodnu svemirsku postaju

Prvi space shuttle koji je pristao na Međunarodnu svemirsku postaju bio je Discovery, 29. svibnja 1999. Ukupno su odrađene 34 misije sa space shuttleovima tijekom izgradnje svemirske postaje.

Rođen Kennedy

Poznat po karizmi i govorima koji su motivirali mase, 35. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država rodio se u Brooklineu, Massachusetts. John F. Kennedy bio je najmlađi predsjednik do tada, a njegovo ubojstvo ostavilo je dubok trag u američkoj povijesti. Ubijen je u atentatu vatrenim oružjem u Dallasu 22. studenog 1963. godine, poginuo je na mjestu.

Više vremeplova pročitajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare