Deseti po redu Gastroadvent, manifestacija koja objedinjuje paljenje svijeća u Došašću i gastronomiju boljih splitskih restorana, započeo je u Galiji. Prvu su svijeću - svijeću nade, zapalili novinari portala, predstavnici turističkih zajednica i lokalni političari, a ove godine je organizatorica i nutricionistkinja Olja Martinić odredila ružmarin kao tematsku namirnicu koja će biti vodilja kroz jela tijekom četiri nedjelje ove manifestacije.
Marin Pavletić, šef kuhinje Galije smislio je preko 10 jela vezanih uz tu svevremensku mediteransku biljku.
POGLEDAJTE VIDEO (Paljenje prve svijeće na Gastroadventu u Splitu):
- Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) je sastavni dio mediteranske prehrane. Podrijetlom je iz Europe, a upotrebljava se još od vremena starih Grka kada su tamošnji studenti krasili svoje glave vijencima od ružmarina smatrajući da on ima blagotvorno djelovanje na pamćenje. Listovi ružmarina i eterično ulje dobiveno destilacijom listova službeno su ljekoviti prema europskoj regulativi. List ružmarina sadrži karakteristične fenolske spojeve (karnozol, karnozolsku kiselinu, rozmanol) pa se smatra i lijekom i začinom. Po antioksidativnim svojstvima najsnažnija je namirnica. Raste na kamenom tlu, podnosi posolicu i visoke temperature, a njegovo stanište su karbonatne stijene. Kamen mu je dom. Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena Poveljom UNESCO-a – navela je Martinić.
U Galiji su spremili s ružmarinom hrskavu tapioku, kifliće s bakalarom, libanonski klasik Baba Ganoush, bruschettu mondo s tunom, povrćem i kozjim sirom, gratinirane dagnje, te risotto od ružmarina poslužen u izdubljenom komadu parmezana.
Od slastica su bile tu i torta od limuna i ružmarina, zapečene kruške s orasima i ružmarinom, kao i lisnato tijesto s kozjim sirom i šumskim voćem te pizze jer Galija je općenito jedna od prvih splitskih pizzerija.
- Splitski Gastroadvent je manifestacija kojoj je cilj ispreplesti povijest, kulturu, baštinske vrijednosti i gastronomiju u zajednički vijenac. Naš doprinos ovoj manifestaciji je žar naše mladosti kojim planiramo zapaliti vatru njegovih svijeća. Koračajući starim, kamenim pločama opjevanog grada u ritmu zvukova zvonika najstarije katedrale na svijetu, u zraku osjećamo miris tradicije proizašle iz baštine ovog podneblja. Ostavština naših predaka nama. Želimo da tragovi koji ostaju iza nas budu putokaz nekim budućim generacijama! - poručili su s Gastroadventa.
Donosimo vam i recepte s Gastro Adventa u Splitu:
Hrskava tapioca
- tapioka
- svježi kozji sir
- kozice
- cikla
- crnilo sipe
Perle tapioke najprije prokuhane, zatim procijeđene te pomiješane s crnilom od sipe, stavljamo u pećnicu da ih dovedemo u dehidrirano stanje. Nakon dehidracije ih pržimo u vrelom ulju da dobijemo hrskavost. Nakon prženja na njih stavljamo svježi kozji sir, pečenu ciklu i popržene kozice.
Kiflići s bakalarom
- tijesto za kiflice
- bakalar
- kozji sir
- sezam
Najprije zamiješamo tijesto za kiflice, te ga punimo smjesom od bakalara i kozjeg sira te oblikujemo u kiflice. Prije pečenja ga premažemo jajem te pospemo sezamom.
Baba Ganoush
- patlidžan
- med
- limun
- peršin
- tahini umak (umak od sezama)
- ružmarin
- maslinovo ulje
- kozji sir
Patlidžan prije pečenja dobro posolimo da malo odstoji kako bi pustio svoju vodu i gorčinu. Nakon toga patlidžan stavljamo peći u zagrijanu pećnicu. Kada je gotov pustimo ga da se ohladi te ga ogulimo.
Nakon guljenja patlidžan stavljamo u posudu skupa sa svim ostalim sastojcima te od toga napravimo paštetu. Kada dobijemo pravu teksturu spremno je za posluživanje.
Bruschetta mondo
- tuna
- svježi kozji sir
- kruh
- Wasabi pasta
- Worcestershire umak
- soja sos
- poriluk
- svježi krastavac
- sezam
- đumbir
Kruh narežemo na fete, namažemo sa smjesom od svježeg kozjeg sira i wasabi paste, te ga stavljamo peći u zagrijanu pećnicu. Kada je kruh gotov na njega stavljamo smjesu od tune, svježeg krastavca, sezama i poriluka koja se prethodno marinirala u soja sosu, đumbiru i Worcestershire umaku.
Gratinirane Dagnje
- dagnje
- mascarpone
- krušne mrvice
- kozji sir
- ružmarin
Dagnje stavljamo u zagrijanu tavu i čekamo da se otvore. Kada su se dagnje otvorile jednu ljusku skidamo, a drugu gdje je meso ostavljamo te je punimo sa smjesom od mascarponea i ružmarina, pospemo prezlom i pečemo. Kada je prezla dobila lijepu smeđu boju vadimo dagnje van i na njih naribamo kozji sir.
Risotto
- riža
- maslinovo ulje
- ružmarin
- povrtni temeljac
- češnjak
- crno vino
Rižu prije kuhanja popržimo na maslinovom ulju i luku. Kada je riža popržena u nju stavljamo povrtni temeljac, ružmarin i vino te je tako kuhamo dok ne bude gotova. Nakon sto je risotto skuhan izlijeva se u izdubljenu polovicu koluta parmezana i poslužuje.
Okruglice
- kozji sir
- masline
- panceta
- maslinovo ulje
- tikvice
Kozji sir pomiješamo u smjesu s maslinama, kozicama, malo maslinovog ulja i pancetom te ga oblikujemo u male okruglice. Kada smo oblikovali smjesu, okruglice pripremamo za pohanje. Nakon pohanja okruglice omotamo u zapečene tikvice i poslužujemo.
Rib-eye
- rib-eye steak
- kozji sir
- ružmarin
- češnjak
- cherry pome
- maslinovo ulje
- parmezan
Češnjak nasiječemo na pola, posolimo, popaprimo i zalijemo s maslinovim uljem te ga stavimo peći. Kad je češnjak pečen stavljamo ga u posudu s kozjim sirom, ružmarinom i parmezanom te od toga napravimo smjesu. Kad je smjesa dobila teksturu stavljamo je u posudu za pečenje.
Nakon sto smo premjestili smjesu, na nju stavljamo cherry pome te sve skupa stavljamo peći. Kad je smjesa porumenila vadimo je van te uz nju poslužujemo rib-eye steak kojeg smo prethodno ispekli i pustili da odmori 10-ak minuta.
Zapečene kruške
- kruške
- maslac
- orašasti plodovi
- svježi kozji sir
- ružmarin
- med
Kruške narežemo na ploške te ih zapečemo u tavi u kojoj smo prethodno otopili maslac. Kada su kruške dobile boju vadimo ih van, na njih stavljamo smjesu od kozjeg sira i ružmarina te pospemo s orašastim plodovima. Sve zajedno podlijemo maslacem u kojem su se pržile kruške i stavljamo peći u pećnicu. Kada su gotove vadimo ih van i preko njih prolijemo med.
Lisnato sa šumskim voćem
- lisnato tijesto
- kozji sir
- šumsko voće
- menta
Lisnato stavim u kalupe, punimo s kozjim sirom te stavljamo peći. Kad je tijesto gotovo vadimo van i na njih stavljamo šumsko voće, mentu i čipku od karameliziranog šećera.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: