Stari Egipćani zelenu salatu smatrali su svetom jer su vjerovali da je zaslužna za bolju poljoprivredu, odnosno plodnost tla. I danas ovo povrće ima veliku nutritivnu vrijednost i posebno mjesto u svijetu salata, ali i gotovih jela. Donosimo jedan vrlo jednostavan recept za sarmice od zelene salate, koji će vas oduševiti.
Trebat će vam dvije glavice salate koju volite, a za ovaj recept preporuča se sorta svibanjska kraljica. Ima karakteristične listove, lako ih je motati jer su veći, idealni za hranu poput sarme.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ako vam ostane salate nakon motanja sarmica, možete je naravno iskoristiti kao salatu ili pak spremiti za drugi dan. Jedan od dressinga koji je popularan sadrži maslinovo ulje, malo vinskog octa i senfa.
Sastojci:
- 2 glavice zelene salate
- 1½ litre juhe od povrća
- 2 jaja
- 100 g mekih bijelih krušnih mrvica
- 150 g parmezana, naribanog, plus dodatak za posluživanje
- 1 češanj češnjaka, oguljen i sitno samljeven
- 50 g pinjola ili badema, sitno nasjeckanih ili tučenih
- 2 vrhne žlice nasjeckanog peršina
- 1 žličica mljevenog mažurana
- Sol i crni papar
Priprema:
Odvojite listove salate, odaberite 24 najljepša i najljepša pa operite (ostale sačuvajte za drugu upotrebu). Pustite da juha prokuha, zatim blanširajte listove 30 sekundi, izvadite ih i osušite. Trebali bi biti mekani i mekani, pa odrežite sva tvrda središnja rebra.
Lagano umutite jaja, pomiješajte s prezlama i ostavite da odstoji 10 minuta. Dodajte sir, češnjak, orahe, začinsko bilje, prstohvat soli i malo mljevenog papra i dobro promiješajte da se sjedini.
Položite listove ravno na radnu površinu, na sredinu svakog stavite žličicu nadjeva, pa umotajte. Podignite donju polovicu svakog lista, uvucite sa strane, zarolajte u uredan i vrlo tijesan paketić. Učvrstite čačkalicama.
Neka juha lagano prokuha, ubacite komadiće zelene salate i kuhajte 10 minuta.
Poslužite u plitkim zdjelicama, dajući svakome šest paketića i malo juhe, a onima koji ga žele dajte još sira, predlaže The Guardian.