Ako ste već isprobali bademovo, sojino, zobeno i rižino mlijeko, vrijeme je da isprobate i mlijeko od sjemenki bundeve. Ne samo zato što kreće sezona bundevi, već i zato što je ono iznimno lagano i kremasto.
POGLEDAJTE VIDEO: Kobilje mlijeko
Kako napraviti mlijeko od sjemenki bundeve?
Recept za pravljenje mlijeka od sjemenki bundeve prilično je jednostavan. Jednu šalicu sjemenki bundeve namočite u vodi preko noći. Zatim ocijedite vodu i stavite sjemenke bundeve u blender s četiri šalice vode i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Zatim procijedite krute tvari pomoću gustog cjedila ili gaze.
Kada ste to napravili, prebacite gazu preko sita, pustite da se tekućina još malo ocijedi, a zatim rukama iscijedite posljednje preostale kapi tekućine. Ovisno o vašim željama, u mlijeko možete dodati malo arome, primjerice prstohvat soli, pola žličice ekstrakta vanilije i malo zaslađivača poput javorovog sirupa.
Ovo mlijeko zadržava poseban okus sjemenki bundeve, pa ga možete preliti preko granole, dodati u smoothie ili piti samog. Možete ga čak i pomiješati s kavom, jer se okusi zapravo jako dobro ukapaju, pogotovo s ledenom kavom.
Kako čuvati mlijeko od sjemenki bundeve?
Mlijeko od sjemenki bundeve može se čuvati u hladnjaku do tjedan dana. Sadržaj će se malo odvojiti pa ćete ga morati promiješati prije upotrebe.
Ako napravite previše ili imate višak sjemenki bundeve koje želite upotrijebiti, mlijeko možete uliti u posude za led te ih smrznuti, pa ih kasnije možete dodati u smoothieje nakon završetka sezone bundeva, piše Lifehacker.