Prvu adventsku svijeću smo upalili. Božićni duh već je zavladao, a mnogi s nestrpljenjem očekuju da im dom zamiriše najfinijim božićnim delicijama. Vjerojatno ste već dom ukrasili pokojim božićnim ukrasom, a onaj neizostavni i mnogima najdraži je kutija ili staklenka ispunjena prhkim suhim keksima. Božićni blagdani su nezamislivi bez slastica, a miris pečenih keksića sve nas rado podsjeća na djetinjstvo i kuhinju naših baka. Kako vam se ne bi nakupilo puno posla uoči blagdana, pripremu suhih kolača dobro je početi tjednima ranije.
POGLEDAJTE VIDEO:
Neki tvrde da je potrebno sve namirnice pripremiti i početi ih izrađivati još prije adventa. Recimo, medenjaci će biti mnogo ukusniji ako odstoje. Važno je samo kolače koje napravite ranije pospremiti u dobro zatvorenu limenu posudu. Četiri tjedna prije možete pripremiti kekse ili kolače od prhkog tijesta. Iako su najbolji kad su svježi, moguće ih je pripremiti pa pospremiti u zatvorenu limenu posudu. Od osnovnog tijesta možete napraviti nekoliko varijanti keksića, primjerice linzere, ali i aromatične kekse s naribanom koricom jedne naranče i malo arome badema. Kalupom ih možete izrezati u cvjetiće i premazati bjelanjkom koji ste sačuvali pa posipati bademovim listićima i vanilin šećerom. Paprenjaci su isto jedni od onih kolača koji mogu dugo stajati. S ovim tradicionalnim blagdanskim kolačićima nećete požaliti. Imaju fini aromatični okus, a uz med, u njima se osjećaju i muškatni oraščići te cimet. Dok ih radite, cijela kuća će mirisati božanstveno. Papar kao sastojak po kojemu je ovaj kolačić dobio ime stavlja se u malim količinama, no daje glavnu definiciju njegovu okusu.
Zvjezdice pripremite tri tjedna prije, a najukusnije su nakon četiri dana. Dva tjedna prije pripremite i vanilin kiflice te i njih pospremite u posudu. Naravno, tu su i neizostavni londoneri i parizeri te linzeri, koji su odlični i nakon tjedan, pa i nakon dva tjedna, jednostavno zato što se u njima, tako dobro pečenima i sušenima, nema što pokvariti.
Tjedan dana prije možete napraviti išlere, ali oni se moraju dobro skladištiti, i to u hladnjaku, zbog kreme koja je podložna kvarenju. Kremaste kolače, naravno, pripremajte neposredno prije blagdana, recimo na Badnjak.
Linzer keksi
sastojci: 125 g margarina, 125 g šećera u prahu (plus za posipanje), 2 žumanjka, 250 g glatkog brašna, pola žličice cimeta u prahu, vanilin šećer
PRIPREMA: Margarin sobne temperature izmiksajte sa šećerom u prahu i žumanjcima. Dodajte brašno, vanilin šećer i cimet. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite 15 minuta u hladnjaku. Izvadite tijesto iz hladnjaka i podijelite ga na dva jednaka dijela. Razvaljajte prvi pa izrežite oblike s rupom u sredini, a potom od drugoga komada tijesta odgovarajuće oblike bez rupe. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a za to vrijeme posložite keksiće na lim obložen papirom. Pecite ih 15-ak minuta. Premažite ohlađene keksiće bez rupe marmeladom pa ih poklopite keksićima s rupom. Pospite ih šećerom u prahu.
Medenjaci
sastojci: 250 g tekućeg meda, 100 g smeđeg šećera, 1 vrećica vanilin šećera, 1 jaje, 2 žlice ruma, 250 g pšeničnog brašna tipa 1050, 250 g raženog brašna 1150, 1 vrećica praška za pecivo, 1 žlica mljevenog cimeta, prstohvat naribanog muškatnog oraščića i mljevenih klinčića, prstohvat soli, žlica naribane limunove kore, 5 žlica slatkog vrhnja, kandirane višnje, polovice oguljenih badema, slatke šarene mrvice za ukrašavanje
PRIPREMA: U posudu za kuhanje stavite med i šećer te ih lagano zagrijte i potom nalijte u posudu za miješanje. Dodajte vanilin šećer, jaje i rum. Pjenasto umutite sve sastojke. Izmiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo, začinima, solju i limunovom koricom pa umiješajte u masu s medom. Tijesto dobro zamijesite rukama, zatim dio po dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenu površinu na debljinu oko 1 cm. Iz tijesta izrezujte željene likove. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, a lim obložite papirom za pečenje i složite kolačiće. Premažite ih slatkim vrhnjem te ukrasite kandiranim višnjama i slatkim mrvicama. Kolačiće kojima želite ukrasiti božićno drvce probodite debljom iglom za pletenje. Pecite medenjake od 20 do 25 minuta. Izvadite i ostavite na limu da se stvrdnu. Za medenjake koje ćete poslužiti kao ukras izrežite šarene trake i provucite ih kroz rupice.
Zvjezdice s cimetom
sastojci: 300 g badema, 100 g šećera u prahu, 50 g brašna, 1/2 žličice cimeta, 2 bjelanjka, vanilin šećer, limunove korice, kap ruma; Glazura: bjelanjak, 85 g šećera u prahu, vanilin šećer, limunove korice
PRIPREMA: Bademe popržite na tavi pa sameljite. Dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Ostavite na hladnom pola sata. Razvaljajte tijesto na 0,7 centimetara, najbolje između dva papira za pečenje ili folije. Za glazuru ulupajte bjelanjak mikserom i pomalo dodajte šećer. Na kraju dodajte naribanu koricu. Modlima vadite zvjezdice. Pećnicu upalite na 160°C, zvjezdice stavite na lim obložen papirom za pečenje, pa namažite glazurom i pecite 10-ak minuta.
Londoneri
sastojci: 20 dag brašna, 3 žumanjka, 15 dag maslaca ili margarina, 7 dag šećera; Za nadjev: 4 bjelanjka, 20 dag šećera u prahu, 12 dag samljevenih oraha i malo nasjeckanih, žličica kakaa
PRIPREMA: Od svih sastojaka zamijesite tijesto i razvaljajte u obliku lima na pola centimetra debelo. Premjestite valjkom u lim pa gore namažite pekmezom od marelica, a zatim stavite nadjev. Za nadjev, od bjelanjaka istucite snijeg sa šećerom pa dodajte samljevene orahe i kakao. Prije nego što idu u pećnicu, pospite ih s malo nasjeckanih oraha. Toplo razrežite na štangice ili trokutiće pa pospite šećerom u prahu.
Gingerbread čovječuljci
sastojci: 350 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, žlica đumbira u prahu, žličica cimeta, 6 žlica maslaca, 200 g smeđeg šećera, 150 g meda, jaje, 2 žličice ekstrakta vanilije, žličica ribane limunove korice, prstohvat klinčića
PRIPREMA: U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, đumbir, cimet i klinčić. U drugoj posudi istucite maslac sa smeđim šećerom i jajetom. Dodajte med, vaniliju i limunovu koricu pa miksajte dok se svi sastojci ne povežu. Ubacite suhe sastojke pa dobro pomiješajte dok ne dobijete tijesto. Ostavite da tijesto stoji barem 2 sata na sobnoj temperaturi. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte na oko centimetar debljine pa pomoću kalupa izrezujte čovječuljke ili neke druge oblike. Pecite oko 10 minuta.
Keksići s makom
sastojci: 130 g šećera, 100 g maslaca, veliko jaje, žlica naribane korice limuna, 150 g brašna, žličica praška za pecivo, žlica maka, prstohvat soli
PRIPREMA: Miksajte maslac sa šećerom nekoliko minuta. Smjesa bi trebala postati svjetlija i lagana. Ubacite jaje i koricu limuna pa kratko miksajte. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Sjedinite sa smjesom maslaca, a na kraju umiješajte i mak. Lim obložite papirom za pečenje, uz pomoć male žlice oblikujte kuglice i rasporedite ih po limu s razmakom od pet centimetara. Pecite 10-12 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Trebali bi poprimiti zlatnu boju po rubovima.
Vanilin kiflice
sastojci: 100 g oraha, 100 g šećera, 280 g pšeničnog brašna, 210 g maslaca, 100 g šećera u prahu, vanilin šećer
PRIPREMA: Od oraha, šećera, brašna i maslaca umijesite glatko tijesto. Maslac neka bude sobne temperature. Pustite da tijesto odstoji u hladnjaku pola sata i potom oblikujte kiflice. Slažite ih u lim. Pecite ih 10 minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice i ostavite 2-3 minute da miruju, pa ih tad uvaljajte u mješavinu šećera i vanilin šećera.
Čoko raspucanci
sastojci: 200 g brašna, 85 g maslaca, 70 g šećera, vanilin šećer, jaje, 1/2 žličice praška za pecivo, 150 g sitno sjeckane čokolade s mljevenim lješnjacima i grožđicama, 3 kapi ruma
PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite lim papirom za pečenje. U zdjeli mikserom izradite maslac, šećer i vanilin šećer. Dodajte rum pa jaje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Promiješajte da se sve sjedini i dodajte nasjeckanu čokoladu. Rukama oblikujte kuglice i stavljajte ih na lim ostavljajući razmak jer se keksi rašire pri pečenju. Kad se malo zarumene, izvadite ih iz pećnice, čekajte da se ohlade i malo stvrdnu te ih maknite s lima. Čuvajte ih u limenoj kutiji.
Paprenjaci
sastojci: 2 jaja, 250 g šećera, 30 g hladne mase od marcipana, 50 g kandirane limunove kore, 250 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 žlica začina za paprenjake, 3 žlice trešnjevače, 1 bjelance, prstohvat soli, 200 g šećera u prahu.
PRIPREMA: Mikserom miješajte jaja i šećer 5 minuta da dobijete pjenastu smjesu. Sitno naribajte masu od marcipana i narežite kandiranu limunovu koru pa ih umiješajte u masu od jaja. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i začine. Prosijte ih na mješavinu s jajima i zamijesite glatko tijesto. Prospite brašnom radnu površinu. Oblikujte od tijesta 60 do 70 kuglica promjera oko 3 cm. Obložite lim papirom za pečenje, složite paprenjake i ostavite da stoje preko noći. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva, a prije pečenja donju stranu paprenjaka premažite kistom s ukupno 2 i pol žlice trešnjevače. Pecite kolače oko 20 minuta. Posolite bjelanjke pa istucite čvrst snijeg za ocaklinu. Postupno umiješajte šećer u prahu i preostalu trešnjevaču. Uronite kolačiće u ocaklinu pa ih složite na limove obložene papirom za pečenje. Stavite ih u isključenu, ali još toplu pećnicu i sušite od 3 do 4 minute. Vrlo tvrde paprenjake ostavite 2 dana na vlažnome mjestu da omekšaju. Potom ih stavite u limenu kutiju s kriškom kruha i malom jabukom ili narančom. Ostavite ih najmanje 2 tjedna da se okusi prožmu.
Medvjeđe šape
sastojci: 450 g brašna - pola oštro, pola glatko, 200 g mljevenih oraha, 200 g svinjske masti, 200 g šećera, 2 jajeta, malo soli, malo ruma
PRIPREMA: Dobro pomiješajte mast sa šećerom pa dodajte sve ostale sastojke i napravite tijesto. Ostavite u hladnjaku pola sata. Kalupe premažite uljem i provucite ih kroz oštro brašno pa u svaki utisnite komadić tijesta tako da bude ravno s rubom kalupa. Slažite ih na lim i pecite na 180 stupnjeva dok ne porumene. Vruće ih vadite na hladan lim tako da kucnete kalupom o lim kako bi se kolač odvojio i ispao. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.