broj osoba: 4-5
priprema: 115 minuta
Sastojci:
800 g govedine, 2 svežnjića medvjeđeg luka (oko 60 g), 1,5 l mesnog temeljca, 2 žličice crnog papra u zrnu, 500 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje, 2 žličice jestivog škroba, 3 žlice bijelog vina, muškatni oraščić, sol i papar
Priprema:
U temeljac stavite papar, zakuhajte i dodajte govedinu. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte meso oko 90 minuta. Zatim očistite, operite i posušite medvjeđi luk te sitno nasjeckajte tvrde peteljke. Zakuhajte 250 ml vrhnja, dolijte oko 200 ml juhe od kuhanja mesa pa kuhajte umak na jakoj vatri dok se ne reducira.
Tad umutite škrob s bijelim vinom, umiješajte ga u umak te prokuhajte 10 minuta dok se ne zgusne. Umak začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Izmiksajte ostatak vrhnja pa ga s medvjeđim lukom umiješajte u umak i kratko izmiksajte štapnim mikserom. Kuhano meso izvadite iz juhe, narežite na odreske i poslužite uz umak. Uz ovakvo jelo najbolje ide kuhani slani krumpir.
POGLEDAJTE VIDEO: JELENA PERČIN O EMOTIVNOM NASTUPU