To je to što me zanima!

Festival pjenušaca u Višnjanu, gdje zvijezde svjetlucaju u čaši

Domaćini, Općina Višnjan i Turistička zajednica Općine Višnjan, pozivaju sve znalce i entuzijaste na neponovljivi užitak u očaravajućem ambijentu palače Sincich gdje će moći doživjeti jedinstvene okuse čak 90 različitih pjenušaca
Vidi originalni članak

Višnjan, autentičan biser istarskog zaleđa zvjezdanog glasa, ove se prosinačke dane pretvara u prijestolnicu pjenušavog tekućeg zlata kraljevskog okusa jer se 6. i 7. prosinca 2024., od 13 do 19 sati održava 6. Međunarodni festival pjenušaca.

Domaćini, Općina Višnjan i Turistička zajednica Općine Višnjan, pozivaju sve znalce i entuzijaste na neponovljivi užitak u očaravajućem ambijentu palače Sincich gdje će moći doživjeti jedinstvene okuse čak 90 različitih pjenušaca, od kojih je većina proizvedena klasičnom metodom, uz odabrane etikete charmat metode.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sudionici će kroz čašu pjenušca imati priliku istraživati dubinu i slojevitost lokalnih i međunarodnih terroira jer će gotovo 40 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije predstaviti svoje najbolje pjenušce, dok će stručni ocjenjivački žiri predvođen eminentnim enolozima i sommelierima odabrati najbolje među njima.

- Pjenušava vina predstavljaju više od izvrsnosti u boci, ona pričaju priču o bogatoj tradiciji, znanju i strasti koja generira vrijednosti daleko iznad samog enološkog užitka. Suradnjom s međunarodnim partnerima te spajanjem održivog turizma, visokovrijednih proizvoda i autentične istarske kulture, pozicioniramo naš poluotok i Hrvatsku kao destinaciju koja simbolizira vrhunsku kvalitetu i jedinstveni doživljaj - naglasio je Angelo Mattich, načelnik Općine Višnjan.

Bogatom gastro-enološkom tradicijom i sinergijom s astroturizmom, Višnjan se smješta na kartu svjetskih destinacija koje nude nezaboravna iskustva za um, osjetila i dušu.

Program festivala obuhvaća i dvije ekskluzivne radionice. U petak, 6. prosinca, Emil Perdec vodi radionicu „Istra vs. Austrija“, na kojoj će se usporediti pjenušci ovih dviju regija, dok će u subotu, 7. prosinca, Karin Rupena Perdec predstaviti „Pjenušci i tapasi“ – savršen spoj pjenušavih vina s maštovitim zalogajima. Broj sudionika za svaku radionicu ograničen je na 20 osoba, stoga je rezervacija mjesta obavezna.

ŠTO OMILJENO PIĆE GOVORI O VAMA? Tko se najlošije hrani - oni koji piju pivo, vino ili žestoka pića?

Festival ne samo da promovira kulturu pjenušavih vina već i educira posjetitelje o zahtjevnoj proizvodnji koja stoji iza svake boce.

Ocjene stručnog žirija, koji čine prof. dr.sc. Borislav Miličević, dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, prof. dr.sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr.sc. Toni Kujundžić, docent na Katedri za voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo Zavoda za biljnu proizvodnju i biotehnologiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Emil Perdec, sommelier, član Izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba i regionalni povjerenik za Istru, Karin Rupena Perdec, sommelierka, te Ingrid Mahnič, međunarodno priznata ocjenjivačica i „kraljica malvazije“, osigurat će prepoznavanje i valorizaciju najboljih pjenušaca.

Njihova stručnost i posvećenost dodatno potvrđuju prestiž i značaj ovog festivala te pridaju posebnu važnost onima koji osvoje najbolje ocjene, pozicionirajući ih kao istaknute nositelje enološke izvrsnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni. Ocjenjivanje se provodi prema standardima Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), koristeći metodu od 100 bodova. Vrhunski pjenušci ocjenjuju se prema izgledu, mirisu, okusu i harmoničnosti, čime se naglašava kvaliteta svakog uzorka. Najbolja vina bit će nagrađena diplomama i priznanjima, što predstavlja snažan poticaj proizvođačima i dodatnu potvrdu njihove izvrsnosti.

Višnjan će ovih dana odisati spojem tradicije i moderne enologije, uz pratnju opojnih istarskih delicija i ugodnih glazbenih nota. Ambijent srednjovjekovnog gradića zvjezdanog glasa, u sinergiji s toplinom lokalnih proizvođača i kreativnošću međunarodnih izlagača, stvara jedinstveno iskustvo koje budi sva osjetila.

Među izlagačima se ističu neka od najpoznatijih imena: Misal s klasičnim pjenušcima poput Blanc de Noirs i Amore, vinarije kao što su Vuglec, Degrassi, Veralda, te posebni proizvođači poput P.T.O. Sosich Wines i Bolfan Vinski Vrh. Tu su i jedinstveni pjenušci iz Slovenije, Italije i Austrije, koji festivalu daju međunarodni karakter.

Ovaj festival, uz degustaciju vrhunskih pjenušavih vina, pruža jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje bogate istarske vinarske tradicije, ali i za otkrivanje savršenog pjenušca koji će obogatiti blagdanske trenutke. Ne propustite priliku biti dio ovog jedinstvenog enološkog događaja i doživjeti Višnjan u njegovom najblistavijem izdanju.

Podsjećamo, Višnjan je mjesto gdje je proizveden prvi pjenušac od istarske malvazije, kako je opisao dr. sc. Đordano Peršurić, koji je te čarobne mjehuriće stvorio klasičnom metodom u naselju Peršurići. Ova značajna prekretnica bila je poticaj za pokretanje Međunarodnog festivala pjenušaca, kojeg su zajednički inicirali Općina Višnjan i Višnjanska razvojna agencija.

'VEČERA ZA 5' Nada kuha i već je na meti: 'Opis nije obećavajući, ništa od ovog baš ne volim. Čak i vino'

Festival već tradicionalno slavi kulturu uživanja u pjenušavim vinima, potvrđujući Višnjan kao središte vinske izvrsnosti, prepoznatljiv po bogatoj tradiciji i vrhunskim enološkim dostignućima. Uz domaćine, festival podržavaju pokrovitelji Istarska županija i Hrvatska turistička zajednica. Više informacija o programu i prijavama potražite na web stranicama Turističke zajednice Općine Višnjan.
_________

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare