To je to što me zanima!

Evo zašto vam sada pojačano ispada kosa, i stres je faktor...

Sezonske promjene jedan su od ključnih uzroka, no tu je još nekoliko elemenata koji igraju veliku ulogu u kvaliteti kose. Briga o tijelu itekako utječe na način kako nam kosa izgleda
Vidi originalni članak

Tehnički gledano, svakodnevno gubite kosu – u prosjeku između 50 i 100 vlasi. Međutim, ako ste nedavno primijetili sve veći broj pramenova na podu, možda pokušavate otkriti što je uzrok ovog iznenadnog porasta ispadanja kose. Povećano ispadanje kose može izazvati tjeskobu, no, neke stvari su uobičajene.

1. Sezonske promjene

Trihologinja Anabel Kingsley i dermatologinja Marisa Garshick, ističu sezonske promjene kao jedan od uzroka povećanog ispadanja kose. Istraživanja pokazuju da većina ljudi gubi više kose tijekom prijelaza s ljeta na jesen – no, to se može dogoditi tijekom bilo koje značajne promjene vremena, piše mbg.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Hormonalne promjene i menopauza

Ako ste nedavno promijenili hormonsku kontracepciju, povećano ispadanje kose može biti posljedica te promjene. Iako se to ne događa svima, promjene u razini hormona mogu utjecati na folikule kose i dovesti do pojačanog ispadanja.

Slično tome, gubitak kose često se događa tijekom menopauze, što obično započinje povećanim ispadanjem. Kada žena uđe u menopauzu, razine estrogena i progesterona variraju i na kraju opadaju.

JEDNOSTAVNO I PRAKTIČNO Kako uštedjeti na kozmetičkim preparatima: Najbolji savjeti

- Smanjenje ovih hormona pridonosi gubitku kose jer igraju ključnu ulogu u rastu kose i duljini trajanja anagene faze - ističe dr. Isfahan Chambers-Harris, biomedicinski stručnjak i osnivač brenda Alodia Haircare.

3. Stres

Treći česti uzrok ispadanja kose je stres. Iako mnogi vjeruju da će zbog stresa kosa otpasti odmah, istina je da može proći i do šest mjeseci prije nego što primijetite ispadanje uzrokovano stresom.

Zbog toga je teško povezati ispadanje kose sa stresom, osim ako znate da ste prošli kroz izrazito stresno razdoblje ili traumatski događaj prije otprilike šest mjeseci.

SVE ZA LJEPOTU Bizarni načini pomlađivanja: Zbog izgleda na lice stavljaju ptičji izmet, pijavice, urin...

Kako se nositi s povećanim ispadanjem kose

Iako su navedeni uzroci sasvim uobičajeni, važno je tijekom tog razdoblja njegovati vlasište.

Redovita njega vlasišta ključna je za poticanje rasta i smanjenje ispadanja kose. Tretirajte vlasište kao što tretirate kožu lica – napravite tjedni piling i koristite serume za hidrataciju.

ZA SVAKI TIP KOŽE Isprobajte ulje lješnjaka - vlaži kožu i ne ostavlja masni trag

Birajte dodatke prehrani s kolagenom. Kosa se sastoji od keratina, a tijelu su potrebne određene aminokiseline za njegovu sintezu. Mnoge od tih aminokiselina nalaze se u kolagenskim peptidima, pa razmislite o uzimanju dodataka kolagena kako biste podržali zdravlje kose.

Iako je to lakše reći nego učiniti, fokusiranje na smanjenje stresa može pomoći u sprječavanju ispadanja kose uzrokovanog stresom.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare