To je to što me zanima!

Pravilo 50/30/20 vam može pomoći da uštedite više novca

Stručnjaci iz Savooa, platforme za kuponske kodove, preporučuju pravilo '50/30/20' kao način za održavanje troškova i kupovinu stvari unutar dodijeljenog budžeta
Vidi originalni članak

S obzirom na teške ekonomske uvjete, posebno s nedavnim povećanjem cijena, mnogi od nas žele odvojiti više novca svaki mjesec. Iako su financijske situacije različite, postoji jednostavna strategija koja može pomoći u organizaciji vašeg budžeta i povećanju štednje.

Ako se trudite uštedjeti više od svoje plaće, pravilo "50/30/20" može biti izvrstan način za početak. Ova metoda omogućuje vam da redovito štedite dio svog prihoda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Što je pravilo "50/30/20"?

Stručnjaci za uštedu novca iz Savooa, platforme za kuponske kodove koja donira dio prihoda u dobrotvorne svrhe, preporučuju pravilo "50/30/20" kao način za održavanje troškova i kupovinu stvari unutar dodijeljenog budžeta.

Prema ovom pravilu, vaša potrošnja se dijeli u tri kategorije: potrebe, želje i štednja.

1. Potrebe – 50 posto plaće

Potrebe uključuju osnovne životne troškove kao što su stanarina, računi, hrana i prijevoz do posla ili škole.

PAMETNA ŠTEDNJA Ovo su najbolji financijski savjeti za svaku dekadu života

2. Želje – 30 posto plaće

Želje su troškovi koji nisu nužni, kao što su kupovina, izlazak, članstva u teretanama, pretplate, putovanja i druženja.

3. Štednja ili otplata duga – 20 posto plaće

Zadnjih 20 posto vaše plaće treba ići na otplatu dugova iznad minimalnih iznosa ili na štedni račun, investicije ili mirovinski fond. Razdvajanjem novca na ovakve kategorije, ova metoda postaje pouzdana strategija za budžetiranje.

- Kada na račun dođe veća svota, lako je izgubiti kontrolu - objašnjava izvršni direktor Ed Fleming, i preporučuje da novac odmah prebacite u različite "novčane posude" ili da sačekate da se oduzmu mjesečni troškovi kako biste bolje vidjeli koliko imate na raspolaganju, prenosi Metro.

Polovicom mjeseca, lakše ćete pratiti koliko novca imate za uživanje u aktivnostima poput izlazaka ili hobija. Također, možete koristiti alate poput web stranica s popustima i usporedbenih portala kako biste smanjili troškove i učinili svoj novac još korisnijim.

POSLOVNI LJUDI Tko su svjetski superbogataši?

Prilagodite pravilo svojim potrebama

Naravno, financije su vrlo osobne, stoga pravila budžetiranja neće odgovarati svima. Za neke, 50 posto plaće možda nije dovoljno za pokrivanje svih osnovnih troškova, dok bi 30 posto moglo biti više nego što obično troše na neesencijalne stvari.

U tom slučaju, pokušajte prilagoditi raspodjelu novca svojim specifičnim potrebama. Možda će vam više odgovarati raspodjela 60/20/20 ili 70/20/10.

Ovo pravilo može poslužiti kao koristan vodič za poboljšanje vaših financija i poticanje štednje, a prilagodbe prema vlastitim potrebama osigurat će da imate realan i održiv budžet.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • potkornjak 15.10.2024.

    Ovo savjetuje netko komu nisu mjesečna primanja između 700 i 1000 eura već sa dodanom nulom takvi ne razumiju ove prve pošto je njihov džeparac nečija mjesečna primanja

  • Spužva_Bob_Skockani 15.10.2024.

    O čemu vi pričate, pa građani imaju sve 100 % 0% 0%, jer za ova dva nemamo, sve pojela korupcija, kriminal, strane banke i telekomi, političari, fuuuj, zato oni imaju previše i za tri generacije se obezbijedili, fuuuj, lopovluk

  • đuro kojotovski 15.10.2024.

    dok god četveročlana obitelj mora preživljavati s 1200-1500 eura, ništa od ovakvih stvari.. kad se taj iznos podigne na 2500-3000 onda se može govoriti o željama i štednji..

Komentiraj...
Vidi sve komentare