Lijekovi za kolesterol mogu biti neophodni, pa ponekad čak i spasonosni u reguliranju nivoa masnoća, no oni ipak nisu čudotvorni. Naime, promjene u načinu života jednako su ključne za održavanje organizma zdravim. To je ono što predlažu liječnici, da promjene mogu usporiti razne bolesti.
Kako djeluju lijekovi
Liječnici imaju nekoliko opcija kad je riječ o lijekovima za kolesterol i svaki djeluje drugačije.
- Statini sprječavaju jetru da proizvodi kolesterol, čime se smanjuje količina kolesterola u krvotoku.
- Inhibitori apsorpcije kolesterola (Ezetimib) sprječavaju crijeva da apsorbiraju kolesterol. Ako statini nisu dovoljni, liječnik će vam dati i ovaj lijek uz to.
- Sekvestranti žučne kiseline mogu sniziti razinu LDL-a ('lošeg' kolesterola) tako što blokiraju apsorpciju žučne kiseline u krvi, stoga jetra koristi kolesterol iz krvi za proizvodnju više žučne kiseline.
- Inhibitori PCSK9 smanjuju razinu LDL-a deaktiviranjem proteina na stanicama jetre.
- Inhibitori ATP-citrat liaze (ACL) djeluju u jetri blokirajući proizvodnju kolesterola.
- Fibrati povećavaju razinu HDL-a ('dobrog' kolesterola).
- Niacin (nikotinska kiselina) usporava proizvodnju masnoća u krvi u jetri.
Ipak, ne treba zanemariti način života koji će potaknuti lijekove da bolje djeluju, nije sve na njima. Kombinirajte ih s dobrim navikama.
POGLEDAJTE VIDEO:
Prilagodite svoju prehranu
Izaberite dobre promjene koje će smanjiti razinu kolesterola i poboljšati zdravlje srca.
- Smanjite zasićene masnoće - kada smanjite unos crvenog mesa i punomasnih mliječnih proizvoda, smanjujete razinu LDL-a.
- Izbacite transmasnoće koje se nalaze u margarinu te u industrijski proizvedenim kolačićima, tortama i krekerima. Potražite ih na etiketi kao 'djelomično hidrogenirano biljno ulje'.
- Povećajte unos omega-3 masnih kiselina. Iako ne smanjuju LDL, hrane bogate ovim kiselinama mogu smanjiti trigliceride. Jedite orahe, avokado, lanene sjemenke ili ribu poput lososa, skuše i haringe za dozu omega-3 masnih kiselina.
- Prijeđite na biljnu prehranu - hrana poput graha, mahunarki i špinata može smanjiti razinu kolesterola uz bogatstvo proteina.
- Konzumirajte topiva vlakna, birajte hranu poput zobenih pahuljica, crvenog graha, prokulica, jabuka i krušaka. Takva je prehrana bogata vlaknima i smanjuje apsorpciju kolesterola u krvotok.
- Dodajte proteine sirutke. Nalazi se u mliječnim proizvodima, a studije pokazuju da može smanjiti LDL, ukupni kolesterol i čak krvni tlak.
Dodajte suplemente
Određeni dodaci prehrani namijenjeni su poboljšanju prehrane, a ne zamjeni hrane. Prije dodavanja suplementa u svoju svakodnevicu, uvijek obavijestite svog liječnika. Ako dobijete odobrenje, neki od dodataka koji vam mogu koristiti su sljedeći.
- Psilijum je vlaknasti laksativ koji možete kupiti bez recepta u obliku praha, kapsula ili čak krekera. Psilijum veže kolesterol i eliminira ga iz tijela. Tipična doza je oko 2 grama dnevno.
- Crvena riža s kvascem - ako uzimate ovaj kvasac uzgojen na riži, liječnik će vjerojatno pratiti funkciju vaše jetre. Ovaj kvasac sadrži spojeve slične lijekovima za snižavanje kolesterola, poput lovastatina.
- Fitosteroli - samo 2 grama dnevno ovih spojeva, koji se nalaze u staničnim membranama biljaka, mogu smanjiti kolesterol za 10%, a LDL za 14%. Fitosteroli su slični prirodnom kolesterolu te smanjuju količinu kolesterola koji ostaje u organizmu.
Prestanite pušiti
Bez obzira na oblik, duhan šteti srcu. Nikotin iz duhana podiže kolesterol i značajno povećava rizik od bolesti srca. Studije pokazuju da ljudi koji puše imaju niže razine HDL-a, više LDL-a i ukupnog kolesterola u usporedbi s nepušačima.
Ojačajte svoje srce
Pokrenite se jer redovita tjelovježba podiže HDL i smanjuje trigliceride, drugu vrstu lipida u krvi koja može dovesti do otvrdnjavanja arterija.
Ključ je u tome da vaša tjelesna aktivnost bude redovita, aerobna i da uključuje različite mišićne skupine.
Američko udruženje za srce preporučuje 30 minuta dnevno, 5-7 puta tjedno. Redovitom tjelovježbom također možete izgubiti višak kilograma, što pomaže podizanju HDL-a i snižavanju LDL-a, piše Webmd.com.