To je to što me zanima!

Evo kako da tvrdi i meki sirevi zadrže svježinu u hladnjaku

Fini sirevi često su jedna od najskupljih stavku u kolicima za kupovinu, no nakon dva do tri tjedna nerijetko će 'uhvatiti' plijesan - evo savjeta kako da to izbjegnete i ipak ih iskoristite do kraja
Vidi originalni članak

Fini, birani sirevi mogu biti prilično skupa stavka u kolicima za kupnju u trgovini, a neki od njih, poput sira Brie, Cheddar, Blue ili nekih posebnih brendova, relativno će brzo uhvatiti plijesan ako ih ne čuvate kako treba. Nerijetko, mogu se usmrdjeti i prenijeti miris po cijelom hladnjaku, tako da će i sva druga hrana na kraju imati miris po pljesnivom siru, piše The Sun. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kako jednostavnije naribati sir 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Sir u hladnjaku obično ostaje svjež tjedan do dva, kažu stručnjaci NRC Business Waste. Ipak, postoji nekoliko načina da mu produljite rok trajanja, a da se ne pokvari. 

Promijenite omot sira

Tvrdi sirevi obično dolaze u plastičnoj ambalaži, dok većina mekih sireva dolazi u plastičnom pergamentnom omotu.

- Kad se blok sirevi poput cheddara ili parmezana zamotaju u plastičnu ili prozirnu foliju, mogu se početi kvariti u roku od jednog do dva tjedna, jer se time zadržava vlaga. Uglavnom, sir se znoji ako je u plastičnoj ili prozirnoj foliji. S druge strane, korištenjem pergamentnog papira omogućit ćete siru „disanje“ i smanjiti rizik od razvoja plijesni - kažu stručnjaci. Dodaju kako će sir zadržati svježinu i do dva tjedna dulje nego što je to u standardnom pakiranju, ako ga umotate u pergamentni papir. 

SLJUBLJUJU SE S PRŠUTOM I SIROM Smokve stavite na pizzu, idu sa zrelim sirevima i gorgonzolom

Zaustavite neugodne mirise

Ako imate sir koji ima snažan miris, nakon što ga zamotate, spremite ga i u hermetički zatvorenu plastičnu posudu, kako biste spriječili da miris prevlada hladnjakom i počne se širiti kuhinjom svaki puta kad otvorite vrata hladnjaka. 

Ako, pak, sir nema intenzivan miris, kad ga umotate u pergament papir, slobodno ga pospremite u donju ladicu hladnjaka, onu koja ima otvor za vlagu. 

Zamrznite višak sira

Stručnjaci kažu da malo ljudi zna se da zamrzavanjem sira može produljiti njegov rok trajanja do šest mjeseci. Međutim, nije svaki sir dobro zamrznuti. To možete učiniti sa tvrdim i polutvrdim sirevima, kao što su cheddar, parmezan, Provolone i mozzarella.

Međutim, nakon odmrzavanja, sir je općenito najbolje koristiti za kuhanje, a ne za jelo, jer će mu se u većini slučajeva nakon zamrzavanja i odmrzavanja tekstura promijeniti. 

- Ako želite zamrznuti tvrdi sir naribajte ga, jer to pomaže u održavanju njegove teksture. Bit će savršen za kuhanje ili posipanje hrane nakon odmrzavanja, ističu stručnjaci. 

Zamrzavanje svježih sireva kao što su ricotta, brie ili plavi sir se ne preporučuje jer će to utjecati na njihovu strukturu i kvalitetu. Međutim, možete ih zamrznuti ako ih koristite u jelima kao što su lazanje ili quichevi, koje ćete pripremiti i zamrznuti kao takve. 

OTKRIVAMO RAZLOG Znate li zašto švicarski sirevi imaju rupe? 'Kriva' je bakterija

Savjet više: Smijemo li jesti pljesnivi sir?

Sve ovisi o kakvoj se vrsti sira radi. Na tvrdom siru moguće je odrezati plijesan, tako da ga obrubite oko jedan centimetar u dubinu, kako biste bili sigurni da su svi tragovi plijesni uklonjeni. Konzumacija pljesnivog sira se ne preporučuje, pogotovo ne mekih. 
 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare