Dosadila su vam klasična jela? Voljeli biste isprobati nešto novo, možda egzotično? Uvijek vas je zanimalo kakva je kubanska ili karipska hrana? Donosimo vam recepte iz udaljenih kutaka svijeta kako biste se inspirirali i obogatili svoju prehranu novim i uzbudljivim okusima.
POGLEDAJTE VIDEO: Greške kod kuhanja riže
Riža je osnova jela
U velikom dijelu svijeta glavna svakodnevna namirnica nije kruh nego riža. Ova žitarica odlično se može uklopiti i u slana i u slatka jela.
Riža je odlična i za posluživanje uz pikantna jela poput curryja, a od kukuruzne krupice možete napraviti ukusan puding. Za dašak egzotike dodajte i limenku kokosova mlijeka ili kokosovo brašno.
Začini koji se koriste u egzotičnim kuhinjama
Svježa menta
Pretvorit će mlade krumpire u egzotično azijsko jelo.
Svježi đumbir
Ima mnogi intenzivniji okus od sušenog. Čest je u indijskoj kuhinji.
Listovi korijandra
Česti su u meksičkoj kuhinji. Imaju vrlo intenzivnu aromu.
Cimet za slana jela
Mljeveni cimet odlično se slaže s umakom od rajčice i gulašima.
Limunska trava
Limunsku travu (limuniku) teško je nabaviti, pa je zamijenite matičnjakom ili korom limuna.
Kokosovo mlijeko
Nije bistra tekućina iz kokosovih oraha nego se dobiva tiještenjem ploda. Kupuje se u limenkama.
Pikantni curry
Mješavina začina u kojoj dominira kurkuma, najzdraviji začin na svijetu. Čest u indijskoj kuhinji.
Svježi vlasac
Ima blagu aromu po luku. Da bi je zadržao, ne smije se kuhati - pospite ga po gotovom jelu.
Sjemenke kumina
Iako ima svoje mjesto u domaćim jelima, bez njega je teško zamisliti arapsku kuhinju.
Recepti:
Meksički guacamole
Sastojci: 2 avokada, 2 žlice limunova soka, 2 mlada luka, 2 češnja češnjaka, 2-3 žlice maslinova ulja, ljuta papričica, sol, papar
Priprema: Avokado ogulite i očistite od koštica. Nakapajte ga limunovim sokom pa vilicom usitnite. Dodajte nasjeckani mladi luk, protisnuti češnjak, maslinovo ulje, narezanu ljutu papričicu, sol i papar.
Turski manti s junetinom iz pećnice
Sastojci: 1/2 kg mljevenoga junećeg ili drugog mesa, veća glavica luka, jaje, sol, papar, paket tijesta za savijače, 100 g maslaca
Priprema: Tijesto narežite na komade 4x4 centimetra. Mesu dodajte sitno nasjeckani luk i peršin te jaje. Sve posolite, popaprite i dobro promiješajte. Na sredinu svakoga komada tijesta stavite mesnu kuglicu i dobro spojite suprotne strane tijesta. Slažite u posudu, po vrhu rasporedite kockice maslaca i pecite na 180°C oko 15 minuta.
Bliskoistočni humus
Sastojci: 1 šalica kuhanog slanutka, 4 - 5 režnjeva češnjaka, sol, 8 žlica maslinovog ulja, 3 žlice soka limuna, 4 žlice sjemenki sezama ili tahinija
Priprema: Kuhani i ohlađeni slanutak stavite u zdjelu. Maslinovo ulje i sjemenke sezama zajedno sameljite u pastu kako biste dobili tahini, ili iskoristite kupovni. Sameljite slanutak s češnjakom, sokom limuna i maslinovim uljem (najmanje 5 - 6 žlica) u glatku pastu. Na kraju prebacite u zdjelicu u kojoj ćete poslužiti hummus, lagano nakapajte limunovim sokom i dodajte prstohvat mljevene crvene paprike.
Gazpacho od lubenice
Sastojci: 8 šalica lubenice, krastavac, 1/2 crvene paprike, 1/4 šalice bosiljka, 3 žlice vinskog octa, 2 žlice luka kozjaka, 2 žlice maslinova ulja
Priprema: Izmiješajte nasjeckanu lubenicu, krastavac, papriku, bosiljak, vinski ocat, luk, ulje i sol. Sve izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Dobro ohladite i poslužite.
Špageti od riže na sečuanski
Sastojci: 200 g rižinih špageta, 200 g svinjetine, đumbir, 0,5 l juhe od povrća, rižino vino, sojin umak, glutaminat
Priprema: Meso kuhajte pet minuta i narežite na komadiće. U woku zagrijte dvije žličice šećera i pustite da se karamelizira. Dodajte meso i propirjajte. Podlijte žlicom vina i sojina umaka. Dodajte češnjak i đumbir, podlijte juhom, dodajte glutaminat. Kuhajte 1 sat. Skuhajte špagete i prelijte juhom. Poslužite u zdjelicama na čije dno stavite sitno narezan mladi luk i sojin umak.
Tajlandske okruglice
Sastojci: jaje, 4 kriške kruha, 50 ml kokosova mlijeka, 2 grančice korijandra, 200 g ribljih fileta
Priprema: Umutite jaje, izrežite kruh na kockice i prelijte kokosovim mlijekom i jajetom. Odmrznute riblje filete nasjeckajte i pomiješajte s namočenim kruhom i sitno sjeckanim korijandrom. Oblikujte okruglice da budu veličine loptice za tenis te popržite s obiju strana da dobiju zlatnosmeđu boju (3-4 minute).
Karipski puding od krupice i manga
Sastojci: Jaje, 400 ml kokosova mlijeka, mango, limun, 200 ml narančina soka, 6 žlica šećera, 1/2 žličice cimeta, 80 g krupice, 2 žlice kokosova brašna
Priprema: Žumanjke pomiješajte s četiri žlice kokosova mlijeka. Preostalo kokosovo mlijeko zakuhajte s narančinim sokom. Dodajte četiri žlice šećera, cimet i limunovu koru. Umiješajte krupicu i kuhajte pet minuta uz miješanje. Maknite s vatre i dodajte žumanjak. Bjelanjke istucite i nakon deset minuta umiješajte u krupicu. Komadiće manga kuhajte pet minuta na umjerenoj vatri s dvije žlice šećera i četiri žlice vode. Izradite u pire. Krupicu poslužite s pireom od manga i kokosovim mrvicama.
Pileći rižot na kubanski način
Sastojci: 600 g pilećeg filea, 3 žlice ulja, 100 g nasjeckanog luka, 150 g riže dugog zrna, 2 češnja češnjaka, 400 g rajčice, kokošja kocka, lovorov list, 1/2 žličice mljevenog đumbira, 1/2 žličice majčine dušice
Priprema: Piletinu lagano posolite i narežite na kockice. Popržite je na ulju u tavi do zlatno-žute boje, dodajte luk i još kratko popržite. Umiješajte rižu, protisnuti češnjak, usitnjene pelate, kokošju kocku, lovorov list, đumbir, majčinu dušicu i zalijte vodom. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.