To je to što me zanima!

Desert pastry chefa Maxa Todorova: Cheesecake od borovnica s granitom od limete

Cooking stage Chill&Grilla simbolično će biti zatvorena desertima. Nakon gostovanja brojnih chefova koji su prezentirali umijeće pripreme burgera, steakova te ribe, pozornicu će preuzeti Max Todorov, pastry chef
Vidi originalni članak

Na pozornici Chill&Grilla kuhat će i Max Todorov, pastry chef Hiltonovog restorana OXBO. Kuharstvo mu možda nije bilo prvi izbor, ali čini se predodređenim; Chef Todorov studirao je elektrotehniku u Skoplju, a u London je otputovao na studentsku razmjenu kako bi usavršio jezik. Ondje se uzdržavao radeći u restoranima na nižim pozicijama, gdje je i usvojio prve kulinarske vještine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Svidio mi se taj moving, a naročito slastičarski dio, tako da sam odlučio da se time želim baviti. Upisao sam 'London South Bank University' te se specijalizirao za slastičarski i pekarski dio s naglaskom na dekoraciju torte - rekao je.

Studij je uključivao i praksu u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, poput prestižnog Sketcha, a radio je i pod mentorstvom Toma Aikensa. 

ODLIČNO JELO ZA VRUĆE DANE Savršen ljetni obrok: Meksičke rolice od jaja gotove su za tren, a tu je i recept za domaću šalšu

U Londonu je upoznao studenticu iz Hrvatske, danas suprugu, zbog koje je je naposljetku preselio u Zagreb. Dodaje kako su veliki poticaj za odluku o preseljenju bio vidljiv razvitak hrvatskog turizma i ugostiteljstva. Iskustvo je stjecao u kuhinjama brojnih hotela s četiri i pet zvjezdica, a posljednjih devet godina radi u Hiltonu.

Od 2012. godine, kada je otvoren hotel Double Tree by Hilton u Zagrebu, dio je njihova slastičarskog tima.

- Od tada se trudim zadovoljiti specifične okuse gostiju, preko nekih tradicionalnih hrvatskih deserata serviranih na moderan način do svjetski poznatih klasičnih deserata - dodaje chef Todorov.

 Vjeran je sezonskim namirnicama i tome prilagođava jelovnik, a presudnim smatra pouzdanost dobavljača te, samim time, kvalitetu osnovne namirnice. Od autorskih deserata, koji su u ponudi Hiltonovog restorana OXBO, izdvaja tart od malina s čokoladnom kremom, biskvit od malina i sorbet od malina, cheesecake od borovnica s granitom od limete te poširanu krušku s baklavom. U nastavku donosimo recept za cheesecake s borovnicama, prikladan ljetnim vrućinama.

Cheesecake od borovnica s granitom od limete

Sastojci za cheesecake:

  • 75 g otopljenog maslaca
  • 175 g Grancereale keksa
  • 175 g borovnica + ekstra za dekoraciju
  • 450 g mascarponea
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 115 g grčkog jogurta
  • Vanilija

Postupak:

Zagrijate pećnicu na 160 stupnjeva. U kalup promjera 23 utisnite mljevene kekse pomiješane s otopljenim maslacem.  Sve ostale sastojke pomiješajte i stavite u kalup na već pripremljenu podlogu Pecite oko 35 minuta, dekorirajte šećerom u prahu i svježim borovnica. Servirajte uz granitu od limete. 

Sastojci za granitu od limete:

  • 10 limeta
  • 500 ml vode
  • 250 g šećera

Postupak:

Sok 10 limeta, koricu četiri limete, šećer i vodu stavite kuhati na laganoj vatri dok ne zavrije pa ohladite. Stavite u zamrzivač. Nakon dva sata promiješajte smjesu, pa još jednom sat vremena nakon toga.  Servirajte uz kandiranu koricu limete i listiće mente.

KUHARSKI BOOTCAMP Kako napraviti prave tripice tj. špek fileke? 'Mislim da sam u lonac stavio previše papričica...'

Cheesecake ćeš moći isprobati i na Chill&Grillu na Jarunu - u subotu u 17 sati. Uz to, chef Todorov pripremat će i brownieje s lješnjakom te domaći sladoled. Program pregledaj ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 02.07.2021.

    Moze cheescake je zakon👍

Komentiraj...
Vidi sve komentare