Na pozornici Chill&Grilla kuhat će i Max Todorov, pastry chef Hiltonovog restorana OXBO. Kuharstvo mu možda nije bilo prvi izbor, ali čini se predodređenim; Chef Todorov studirao je elektrotehniku u Skoplju, a u London je otputovao na studentsku razmjenu kako bi usavršio jezik. Ondje se uzdržavao radeći u restoranima na nižim pozicijama, gdje je i usvojio prve kulinarske vještine.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Svidio mi se taj moving, a naročito slastičarski dio, tako da sam odlučio da se time želim baviti. Upisao sam 'London South Bank University' te se specijalizirao za slastičarski i pekarski dio s naglaskom na dekoraciju torte - rekao je.
Studij je uključivao i praksu u restoranima s Michelinovim zvjezdicama, poput prestižnog Sketcha, a radio je i pod mentorstvom Toma Aikensa.
U Londonu je upoznao studenticu iz Hrvatske, danas suprugu, zbog koje je je naposljetku preselio u Zagreb. Dodaje kako su veliki poticaj za odluku o preseljenju bio vidljiv razvitak hrvatskog turizma i ugostiteljstva. Iskustvo je stjecao u kuhinjama brojnih hotela s četiri i pet zvjezdica, a posljednjih devet godina radi u Hiltonu.
Od 2012. godine, kada je otvoren hotel Double Tree by Hilton u Zagrebu, dio je njihova slastičarskog tima.
- Od tada se trudim zadovoljiti specifične okuse gostiju, preko nekih tradicionalnih hrvatskih deserata serviranih na moderan način do svjetski poznatih klasičnih deserata - dodaje chef Todorov.
Vjeran je sezonskim namirnicama i tome prilagođava jelovnik, a presudnim smatra pouzdanost dobavljača te, samim time, kvalitetu osnovne namirnice. Od autorskih deserata, koji su u ponudi Hiltonovog restorana OXBO, izdvaja tart od malina s čokoladnom kremom, biskvit od malina i sorbet od malina, cheesecake od borovnica s granitom od limete te poširanu krušku s baklavom. U nastavku donosimo recept za cheesecake s borovnicama, prikladan ljetnim vrućinama.
Cheesecake od borovnica s granitom od limete
Sastojci za cheesecake:
- 75 g otopljenog maslaca
- 175 g Grancereale keksa
- 175 g borovnica + ekstra za dekoraciju
- 450 g mascarponea
- 100 g šećera
- 3 jaja
- 115 g grčkog jogurta
- Vanilija
Postupak:
Zagrijate pećnicu na 160 stupnjeva. U kalup promjera 23 utisnite mljevene kekse pomiješane s otopljenim maslacem. Sve ostale sastojke pomiješajte i stavite u kalup na već pripremljenu podlogu Pecite oko 35 minuta, dekorirajte šećerom u prahu i svježim borovnica. Servirajte uz granitu od limete.
Sastojci za granitu od limete:
- 10 limeta
- 500 ml vode
- 250 g šećera
Postupak:
Sok 10 limeta, koricu četiri limete, šećer i vodu stavite kuhati na laganoj vatri dok ne zavrije pa ohladite. Stavite u zamrzivač. Nakon dva sata promiješajte smjesu, pa još jednom sat vremena nakon toga. Servirajte uz kandiranu koricu limete i listiće mente.
Cheesecake ćeš moći isprobati i na Chill&Grillu na Jarunu - u subotu u 17 sati. Uz to, chef Todorov pripremat će i brownieje s lješnjakom te domaći sladoled. Program pregledaj ovdje.