Rasipanje hrane u cijelom svijetu je alarmantan problem. Zato posljednje srijede u travnju obilježavamo Dan manjeg bacanja hrane.
Inače, baca se od 30 do 40 posto zaliha hrane, a neki od razloga su loše skladištenje, prekomjerna proizvodnja i prekomjerna kupnja.
Zato svatko može kupovati količinu hrane koja je potrebna da se nahrani obitelj, ali i otkriti neke nove recepte u kojima se mogu iskoristiti ostaci hrane.
Planirajte svoje obroke. Napravite popis namirnica za kupnju i držite se njega te izbjegavajte impulsne kupnje. Ne samo da ćete tako izgubiti, odnosno odbaciti manje hrane, već ćete i uštedjeti novac.
Starije proizvode premjestite na prednju stranu ormara ili hladnjaka, a nove, tek kupljene iza njih, kako biste znali što treba potrošiti prije. Koristite kutije koje se mogu dobro zatvoriti kako bi hrana dulje ostala svježa, te kako biste spriječili prenošenje bakterija koje se ponekad mogu razviti i preseliti s jedne namirnice na drugu.
Svakako treba naučiti i kako se hrana čuva te bolje razumijevati pojmove poput ‘upotrebljivo do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’. Naime, kod preporuke o tome do kad bi hranu trebalo potrošiti, moguće je da ju možete koristiti, uz prethodnu provjeru izgleda i mirisa. Ako postoji naznačen rok upotrebe, hranu nakon njega nije sigurno jesti.