"Osvježi svoje rokove - uz dobro pivo lakše pamtim štivo", naziv je projekta u sklopu kojeg je devet poduzetnih studentica Kemijsko-tehnološkog fakulteta krenulo u avanturu kuhanja piva. Natalija Bulaš, Franka Delonga, Lucija Divić, Martina Kukoleča, Nina Lucić, Karmen Periša, Anita Pitarević, Danica Sinovčić i Marina Velić sa studija Prehrambene tehnologije zakuhale su studentsko craft pivo naziva "Brucošica". Riječ je o projektu kojem je prvi vjetar u leđa dala njihova profesorica Ivana Generalić Mekinić, a zatim su ga studentice pretvorile u projekt i znanstveno istraživanje i tako su uspjele, pomalo alkemijski, hedonizam spojiti sa znanošću.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Prošle godine prijavile smo se na natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu u inovativno-tehnološkoj kategoriji, dobile sredstva i krenule s proizvodnjom. Prva vrsta piva bila je American pale ale (APA), napravljena uz pomoć splitske pivovare Tap B, čija pomoć nam je bila neprocjenjiva u procesu kako se rade recepti, kuha pivo… mi smo znale teoriju, ali sva znanja je trebalo provesti i u praksi - ispričala je Danica Sinovčić, dodavši kako se projekt sastojao od nabave sirovina i proizvodnje različitih vrsta piva na uređaju "Grainfather".
Nakon proizvedenog pokusnog piva, krenule su osmišljati druge recepture, pa su ubrzo počele točiti i svoj tamni Indian Pale Ale te svjetlu američku varijantu te vrste piva.
Kako i spada, buduće znanstvenice piva s najboljim organoleptičkim svojstvima poslale su na analizu aroma na uređaj za plinsku kromatografiju/masenu spektrometriju, te na analizu fizikalnih svojstava. Eksperimentiranjem s okusima ustanovljeno je koje sirovine daju najbolje arome, a neke od njih, kako su utvrdile studentice pivarke, sadrže biološki aktivne spojeve koje povećavaju zdravstvenu vrijednost piva te ga potencijalno svrstavaju u kategoriju funkcionalne hrane.
- Želja nam je bila na ovaj način i promovirati naš studij Prehrambene tehnologije - osmišljavanje optimalne recepture i manipulacija s parametrima s ciljem proizvodnje craft piva inovativnih i specifičnih organoleptičkih svojstava - objasnile su.
Rezultat tih istraživanja pokazao je da u određenim postotcima 3-metilbutan-1-ol "daje" zapravo aromu banane, etil butanoat tropskog voća, heksanska kiselina voćnu slatkastu arome, te da su upravo takvi kemijski spojevi ono što nas zaintrigira u okusima piva.
- Sada kuhamo određene vrste piva prema sirovinama s kojima raspolažemo. Naime, tijekom projekta prikupile smo više vrsta ječma, hmelja, kvasaca i sada prema sirovinama kombiniramo recepture, odnosno okuse. Namjeravamo obogatiti recepture citrusnim notama s korama naranči, može se dodavati i bobičasto voće, kao i druge inovativne stvari u odnosu na komercijalna piva. Pazit ćemo da se radi o sezonskom voću, po mogućnosti iz ekološkog uzgoja - navela je Danica Sinovčić.
Također, kane i napraviti proizvod s ostacima ječma, odnosno tropa koji ostane nakon što se pivo skuha.
- Taj ječam bi se trebao baciti, no može se koristiti i kao hrana za životinje, no mi bismo ga voljele upotrijebiti na drugi način, želja nam je napraviti jestivi proizvod i prijaviti se na neka natjecanja - kazale su dosjetljive studentice.
Same su osmislile i etiketu, u pop-art odnosno retro stilu. Na etiketi se nalazi brucošica koja je vidno uznemirena jer sprema ispit za rokove. U oblačić su stavile rečenicu koju vjerojatno svaki profesore kaže na uvodnom predavanju - "Ne slušajte stare studente!", a time su htjele naglasiti da se svaki predmet može položiti.
Dobile su i podršku Fakulteta, posebice dekana prof. dr. sc. Matka Ercega, svojih nastavnika, izv. profesorice Ivane Generalić Mekinić i dr. sc. Zvonimira Marijanovića, kao i Studentskog zbora i Sveučilišta u Splitu. Svoje prvo predstavljanje pivo je imalo u veljači ove godine na Susretu mladih kemijskih inženjera na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, u poster sekciji - dakle, vezano za dizajn, na zbog korone i epidemioloških mjera izostala je degustaciju piva. Uskoro će i toga biti na zadovoljstvo splitske akademske zajednice.
Pivo poklonile i profesorima
Pivo su nazvale "Brucošica" jer su i same jednom bile u toj ulozi. S proizvodnjom su krenule u listopadu prošle godine nakon narudžbe ječma, hmelja i kvasaca. Prvo pivo bilo je APA, koje se popilo prije nego što se i proizvelo. Svi na fakultetu su bili oduševljeni, a budući da je bilo blagdansko vrijeme, poklonile su je profesorima i dekanu kao mali božićni poklon.