Iz Engleske donosimo deset različitih jela u deset gradova svijeta. No razgovarali smo s povjesničarom u Engleskoj i naučili smo da se sva jela stalno mijenjaju. Zbog toga smo odlučili da kada dođemo u neki grad, napravimo drugačiju verziju klasičnog jela uz pomoć chefa te države koristeći sastojke koji su poznati, u ovom slučaju Hrvatima, objašnjava poznati televizijski britanski chef Jack Stein.
U Hrvatskoj, Jack je kuhao u srcu Zagreba na Britanskom trgu zajedno s Marinkom Topalovićem, popularnim hrvatskim chefom i glavnim kuharom restorana ReUnion.
- U Zagreb smo donijeli 'Fish and Chips', tradicionalno britansko jelo. U Engleskoj za Fish and Chips koristimo kašasti grašak, a ovdje smo koristili kiselo vrhnje. Koristili smo svinjsku mast za kuhanje ribe i krumpira, a u Engleskoj koristimo goveđu mast, objašnjava chef Jack. U Engleskoj se uz Fish and Chips servira kiseli grah, ali u Hrvatskoj smo umjesto toga ponudili kiselo zelje, kao tradicionalnu namirnicu posebno za ovo doba godine, dodaje chef Marinko.
Chef Jack očaran je hrvatskom tržnicom i izborom ribe koji ona nudi iz Jadranskog mora. Osim tržnice, svidjela su mu se i hrvatska tradicionalna jela od kojih je probao sarmu, crni rižoto, sardele, girice, sardine i štrukle, a nije mu loša ni naša rakija.
- Odlično je što je tržnica tako blizu centru grada jer je jako jednostavno doći do svježih namirnica. Kuhari mogu lako izabrati hranu, a chef Marinko i ja posjetili smo ribarnicu, mesnicu i plac. Osim hrvatskih jela u Zagrebu sam probao i jela sa srednjeg istoka jer grad ima puno raznovrsnih restorana, kaže Jack.
Jack i Marinko slažu se u jednom: za pripremu ukusne ribe najvažnije je odabrati svježu ribu i pripremiti ju uz što manje obrade i što je jednostavnije moguće. Jack preporučuje da se riba servira uz svježe povrće i, naravno, krumpir.
- Za najukusniji krumpir, kuhajte ga tri puta. Prvo ga kuhajte oko desetak minuta (ako od jednog krumpira imate oko šest dijelova), zatim ga izvadite i iscijedite pa ohladite u hladnjaku. Pržite ga na 120°C samo da dobije zlatnu boju, zatim ponovno ostavite da se ohladi pa opet pržite na 190°C. Krumpiri će biti hrskavi iz vana, a spužvast unutra, savjetuje chef Marinko. Ako želite obogatiti okus zelja i smanjiti kiselost, zapecite ga na tavici ili u pećnici na visokoj temperaturi, preporučuje chef Marinko.
Recept za Fish and Chips
U posudi pomiješajte 400 grama brašna, dvije žličice praška za pecivo, malo soli i 300-400 grama vode kako biste dobili kremu koja je verzija engleskog 'double, thick creama'.
Za umak pomiješajte majonezu, masline i peršin.
Krumpir prvo skuhajte u vodi, ohladite pa pržite dva puta kako bi bio što hrskaviji.
Brancin pripremite s medom i senfom, a kiselo zelje na karameliziranom medu.