Sastojci:
- 75 g slanog maslaca, rastopljen - plus malo za premazivanje protvana
- 200 g keksa s vanilin kremom
- 250 ml vrhnja za šlag
- 150 g punomasnog grčkog jogurta
- 500 g punomasnog kremastog sira
- 3 žlice tekućeg meda
- 1 žlica paste od vanilije
za pripremu marelica:
- 6 zrelih marelica (oko 240 g), prepolovljenih i očišćenih od koštica
- 50 g tekućeg meda, plus 2 žlice za prelijevanje po kolaču
- 1 manja naranča, korica izrezana na trake
- pola mahune od vanilije, uzdužno prepolovljena
Postupak:
Premažite maslacem okrugli kalup (promjera 23 cm) i obložite okruglo izrezanim papirom za pečenje. Kekse usitnite u procesoru za hranu pa prebacite u posudu i pomiješajte s maslacem. Utisnite je potom u protvan i stavite u hladnjak na 10-ak minuta.
Izmiksajte vrhnje za šlag tako da dobijete finu teksturu. U drugoj posudi umutite jogurt, sir, med i vaniliju - i ta smjesa treba biti glatka. Potom u nju lagano lopaticom umiješajte šlag i sve prebacite u kalup na podlogu od keksa. Stavite na hlađenje najmanje 4 sata ili ostavite neka stoji u hladnjaku cijelu noć.
Krenite s pripremom marelica. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva pa na protvan stavite marelice, med, koricu naranče i vaniliju. Pecite na sredini pećnice 20 do 25 minuta, dok marelice ne omekšaju, ali i dalje drže oblik. Dodajte žlicu vode ako med počne lijepiti. Na kraju izvadite komade narančine kore i vaniliju te sve dobro ohladite.
Izvadite kolač iz kalupa pa ga prelijte marelicama i sokom koji je ostao nakon pečenja. Nakapajte još malo meda po svemu i pustite ga neka se malo slijeva sa strane, izgledat će zanimljivo, prenosi bbcgoodfood.com.