To je to što me zanima!

Cheesecake od jogurta, meda i marelica - fino za prste polizati

Volite li ovakav tip kolača, iskušajte ga za promjenu po ovom receptu. Marelice se peku u pećnici s medom, vanilijom i koricom naranče, a konačni rezultat je više nego fantastičan
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 75 g slanog maslaca, rastopljen - plus malo za premazivanje protvana
  • 200 g keksa s vanilin kremom
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 150 g punomasnog grčkog jogurta
  • 500 g punomasnog kremastog sira
  • 3 žlice tekućeg meda
  • 1 žlica paste od vanilije

za pripremu marelica:

  • 6 zrelih marelica (oko 240 g), prepolovljenih i očišćenih od koštica 
  • 50 g tekućeg meda, plus 2 žlice za prelijevanje po kolaču
  • 1 manja naranča, korica izrezana na trake
  • pola mahune od vanilije, uzdužno prepolovljena

Postupak:

Premažite maslacem okrugli kalup (promjera 23 cm) i obložite okruglo izrezanim papirom za pečenje. Kekse usitnite u procesoru za hranu pa prebacite u posudu i pomiješajte s maslacem. Utisnite je potom u protvan i stavite u hladnjak na 10-ak minuta.

RECEPT Pita od jabuka, badema i cimeta

Izmiksajte vrhnje za šlag tako da dobijete finu teksturu. U drugoj posudi umutite jogurt, sir, med i vaniliju - i ta smjesa treba biti glatka. Potom u nju lagano lopaticom umiješajte šlag i sve prebacite u kalup na podlogu od keksa.  Stavite na hlađenje najmanje 4 sata ili ostavite neka stoji u hladnjaku cijelu noć.

Krenite s pripremom marelica. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva pa na protvan stavite marelice, med, koricu naranče i vaniliju. Pecite na sredini pećnice 20 do 25 minuta, dok marelice ne omekšaju, ali i dalje drže oblik. Dodajte žlicu vode ako med počne lijepiti. Na kraju izvadite komade narančine kore i vaniliju te sve dobro ohladite.

Izvadite kolač iz kalupa pa ga prelijte marelicama i sokom koji je ostao nakon pečenja. Nakapajte još malo meda po svemu i pustite ga neka se malo slijeva sa strane, izgledat će zanimljivo, prenosi bbcgoodfood.com.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 01.06.2021.

    ovo je odlično mljac

Komentiraj...
Vidi sve komentare