To je to što me zanima!

Četvrtina Hrvata jede meso svaki dan. Vole teletinu i janjetinu, ali im je preskupa

Kod kategorije mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda građani najčešće konzumiraju slaninu, a dvostruko manji udio pripao je kobasicama koje jede 19 posto Hrvata
Vidi originalni članak

Svaki četvrti Hrvat, ili 25 posto njih, svakodnevno jede meso. Ipak, više je onih koji meso konzumiraju nekoliko puta tjedno (64 posto), pokazalo je istraživanje koje su tijekom ožujka 2024. proveli magazin Ja TRGOVAC i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku. 

POGLEDAJTE VIDEO: Na što obratiti pažnju kod kupovine mesa?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U oba slučaja riječ je o porastu udjela u odnosu na istraživanje provedeno prije dvije godine za otprilike 5 posto. Istodobno, manji je udio onih koji rjeđe konzumiraju meso pa tako ove godine imamo 6 posto ispitanika koji ga jedu nekoliko puta mjesečno, dok 2 posto ispitanika kaže da meso jede rijetko. Da uopće ne jede meso ističe svega 3 posto ispitanih građana. 

Piletina je uvjerljivo najpopularnija vrsta mesa koju najčešće konzumira 53 posto građana (2 posto manje nego 2022. godine). Na drugom je mjestu svinjetina, s 36 posto udjela uz 4 posto rasta, dok su ostale vrste mesa značajno manje popularne. Tako se za teletinu najčešće odlučuje 7 posto građana, puretinu bira 3 posto, a janjetinu svega 1 posto konzumenata mesa u Hrvatskoj.

Kad je riječ o tome koju vrstu mesa najviše vole, rezultati se bitno razlikuju u odnosu na ono što se najčešće konzumira. Naime, iako su piletina s 38 posto (pad od 1 posto u odnosu na 2022.) te svinjetina s 26 posto (rast od 5 posto) na vrhu poretka omiljenih vrsta mesa, njihovi udjeli su značajno manji u odnosu na to koliko se konzumiraju. Da teletinu s 18 posto i janjetinu s 12 posto kombinirano preferira gotovo trećina građana (30 posto), a najčešće konzumira svega 8 psoto njih, govori u prilog tome da si skuplje vrste mesa značajan broj građana ne može priuštiti. 

UZROK BOLJKI 10 znakova da jedete previše mesa - mogli bi se iznenaditi

Kod kategorije mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda građani najčešće konzumiraju slaninu te ih je ove godine 6 posto više, odnosno ukupno 39 posto. Dvostruko manji udio pripao je kobasicama koje najčešće jede 19 posto građana (za 1 posto manje nego prije dvije godine). Slijedi šunka sa 17 posto udjela u oba istraživanja, dok su u 2024. godini manju popularnost imali pršut s 8, parizer sa 6, kulen s 4 i vratina s 2 posto udjela.

Kad je riječ o preferencijama u ovom segmentu, najviše je onih koji vole slaninu (29 posto), no odmah slijedi pršut (29 posto ispitanika).  Kulen ima 15 posto udjela, a šunka je na 13posto. Slijede kobasice s 8 posto, dok su vratina i parizer ostvarili po 2 posto preferencija. I ovdje možemo na primjeru pršuta i kulena vidjeti da ih najčešće kupuje 12 posto građana, a preferira višestruko veći udio od 43 posto.
 

Idi na 24sata

Komentari 63

  • P&P 28.04.2024.

    Nema do ribe

  • ucjena 27.04.2024.

    Volimo mi svašta, nemamo za šta, lova se negdje skuplja

  • Rafo 27.04.2024.

    Nije "Dvostruko manji udio", nego "Upola manji udio".

Komentiraj...
Vidi sve komentare