To je to što me zanima!

Čarolija samta - meki materijal savršen kao sako, hlače, košulja

Kad je riječ o stilskim hibridima koji su lijepi, ali i vrlo ugodni za nošenje, samt se nalazi visoko na ljestvici jesensko-zimskih aduta. Nosimo ga na više kreativnih načina
Vidi originalni članak

O samtu mnogi imaju mišljenje - nekima je predivan, neke previše asocira na 70-e. U svakom slučaju, karakterističan je i lako ga je prepoznati, čak i laik zna da se radi o tom mekanom tekstilu koji nastaje posebnom tehnikom.

Samt ima, naime, karakterističnu rebrastu teksturu te je izrađen od pamuka, pamuk-poliesterskih mješavina ili čak od sintetike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Njegova površina se sastoji od rebrastih linija koje nastaju podizanjem niza niti koje se kasnije režu kako bi se stvorila tkanina s mekim, plišastim izgledom.

Tekstilci ga rade procesom tkanja dvostruke osnove, gdje se jedna osnovna nit koristi za podlogu tkanine, a druga za plišaste pruge. Nakon tkanja, niti koje čine rebraste pruge se pažljivo režu kako bi se stvorio mekani efekt. Nakon toga red je na uređenje površine koja se dodatno obrađuje brušenjem, kako bi bila mekša i ugodnija na dodir.

OUTFIT DANA Voluminozni sako postao je jakna - praktičan komad za jesensku super eleganciju

Iako su slični, razlika između samta i baršuna itekako postoji, najočitija je u samoj teksturi. Samt ima prepoznatljive rebraste pruge, dok je baršun (velvet) glatki materijal sa jednoličnom, plišanom površinom.

JESEN/ZIMA Nova kolekcija Roberta Severa je spoj elegancije i spontanosti

Osim toga, baršun se obično pravi od svile ili sintetičkih vlakana (danas uglavnom od poliestera), dok se samt prvenstveno pravi od pamuka ili mješavina pamuka.

OUTFIT DANA Savršena za svaki izlazak: Mala torba ukrašena animal printom

Samt je često čvršći i otporniji, što ga čini pogodnim za svakodnevnu odjeću poput jakni, hlača i suknji. Baršun, s druge strane, se češće koristi za elegantniju odjeću poput haljina, sakoa, ili tapeciranog namještaja, zbog svoje luksuzne teksture. Najljepši je onaj svileni, prepoznat ćemo ga po vrhunskom sjaju.

Prije par godina trendove su osvojila baršunasta i samtasta odijela, poželjna i ove sezone. Idealno izgleda u varijanti sakoa, jer samt je sam po sebi više kompaktan pa je odličan za 'body' forme koje zadržavaju oblik.

Kombiniramo ih s casual majicama ili pak haljinom od satena - iako je retro, samt itekako djeluje moderno, u nekim inovativnim, eklektičnim kombinacijama.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Zara Lu 01.10.2024.

    Kakva čarolija ?? Jedan od ružnijih materijala ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare