To je to što me zanima!

Burger festival u Zagrebu: Hit je burger s jabukama i smokvom

Isprobati možete i burger s kikiriki maslacem koji nudi Thai thai kućica gdje su sva jela pripremljena na azijski način. Ako ste više za meso od divljači, onda morate posjetiti kućicu Grof Lovski
Vidi originalni članak

Počeo je još jedan Burger festival u Zagrebu koji ni ove godine nije razočarao bogatom ponudom sočnih burgera, finih deserata i dobre zabave. Tako na zagrebačkom Tuđmancu sve do 20. listopada možete kušati preko 30 vrsta burgera na čak 13 kućica, a mi smo isprobali sa svake ponešto i izdvojili najbolje.

POGLEDAJTE VIDEO: Ponuda kućice Thai Thai na Burger festivalu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prva kućica koja se istaknula sa svojom ponudom je Picnic koji ima četiri burgera i tri vrste krumpirića, a najbolji je definitivno Blue Cheese Burger. Iako prema sastojcima ovaj burger ne bi baš sve privukao, harmonija okusa je nevjerojatna, a sočnost na zavidnoj razini. Pecivo je od krumpirovog tijesta, meso 100 posto juneće, a tu dolazi i chutney od smokve, gorgonzola, jabuka, panceta i dijon aioli.

S obzirom da nas je burger oduševio, upitali smo voditelja kućice, Vedrana Božičeva u čemu je tajna.

- Prvo je stvar dobre namirnice, svi naši sastojci su domaći i iz provjerenog uzgoja. Sve je dobro izbalansirano i to je tajna kako da burger bude savršen. Također, važno je da što više ljudi proba burger i ocijeni kako bi dobili što objektivniji sliku što je dobro, što nije - rekao nam je Vedran.

'ZLATNI DEČKO' Guinnessov rekorder: Najskuplji burger na svijetu košta 5000 €

Zanimljivu ponudu ima i kućica Grof Lovski koja se prvi puta pojavila na festivalu, a nudi burgere s mesom divlje svinje, pa čak i jelena, a tu je i Zvrk roštiljka burger s mesom od divljači.

- Naš Smash burger se radi od 180 grama pljeskavice, a meso unutra je od jelena, junetina i domaća svinja. U njoj ima dosta začina, a kod pripreme se ona spljošti i podijeli na pola. Na roštilju se ona karamelizira, a sočnost joj vraćamo kroz dodavanje sira i umaka - rekli su nam i dodali kako sve meso i umaci su domaći i oni ih sami rade.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Novotvoreni burger bar Bold burger u Ilici isto se odlučio pojaviti na festivalu i predstaviti svoje kreacije. Zanimljiv im je Kaj Burger s mozzarellom i kajmakom, a tu je i Brisket Burger s dimljenim brisketom umjesto pljeskavice.

Isprobajte azijski šmek u burgerima

Nešto drugačije okuse burgera možete isprobati na Thai Thai kućici koja nudi dvije vrste burgera. Ističe se Pad Thai burger koji u sebi ima maslac od kikirikija, a tu je i Tom Yum beef burger kojem poseban šmek daje Tom Yum umak u koji ide kokosovo mlijeko i riblji umak.

- Osim burgera, tu su i bao bunsi s pilećim mesom, pad thai s piletinom i mango s ljepljivom rižom i kokosovim mlijekom - rekla nam je radnica s Thai Thai kućice Tereza Kelam.

Burger bar nudi četiri vrste burgera, a imaju i ujedno najskuplji na festivalu za 11,5 eura - Prime burger koji se sastoji od light brioche peciva, 100 posto junećeg odreska, duplo pržene slanine, duplog cheddar sira i burnt butter mayo umaka. Od ostalih burgera tu su Bacon deluxe, Smoked chilli i Signature 2.0.

Idući na redu je Good Food s burgerima koji nude svježinu u okusu, pa tako možete isprobati burger s fetom - Fresh Feta, klasični s pancetom - Old Fashioned, s pestom Caprese Pesto i s piletinom Crispy Chicken Slaw.

Četiri vrste burgera ima i Gulos koji nudi klasične okuse, a ističe se Huncut koji u sebi osim finog mesa ima i tortilja čips, jalapeno papričice, dimljeni sir i kremastu Gochujang majonezu i stoji 11 eura.

Oui Chef on Wheels by Vedran Stojanac isto je prvi puta na Burger festivalu i osim dva burgera od junetine i piletine, ima i zanimljiv sendvič s focacciom, sporo pečenom vratinom i umakom od meda i senfa - Nima tice do prasice vol. 2.

SENDVIČ S 1000 LICA Istražili smo koji su sastojci najpoznatijih burgera diljem svijeta. Neki će vas iznenaditi

Klasika uvijek dobro prolazi

Chef's Burger by Ivan Pažanin nudi Original cheese, Creamy pomodoro i Crispy Kapulu te dvije vrste krumpirića, a svojom klasičnom ponudom predstavila se i kućica Burger Institut by Mate Janković s tri burgera - Classic Cheese Smash, Onion Cheese Smash i Bacon Cheese.

Općenito, cijene burgera se kreću između osam i 11,5 eura, a osim burgera, tu je i slatka kućica Icecrone na kojoj možete isprobati sladoled u kroasanu raznih okusa.

Recept za Blue Cheese Burger

Sastojci: brioche pecivo od krumpirovog tijesta, 150 grama juneće pljeskavice, chutney od smokve, sir gorgonzola, granny smith jabuka, panceta, dijon aioli umak

Priprema: Brioche pecivo namažite maslacem i dobro ugrijte na tavi da se na njemu stvori korica. Zatim ispecite pancetu i meso, a meso prethodno samo posolite. Kad meso okrenete stavite na njega gorgonzolu da se ona topi. Kad je pecivo spremno krenite sa slaganjem. Umak dijon aioli ide gore i dolje, chutney od smokve stavite na donje pecivo na umak, zatim stavite meso, pancetu i na nju jabuka. Jabuku prethodno nasjeckajte na sitne komadiće, začinite sa soli i limunskom kiselinom, maslinovim uljem i malo chillyja. U dijon aioli umak idu dijon senf, usitnjeni češnjak, limunov sok, majoneza i sol. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Marko F 15.10.2024.

    Hrpa preskupih isforsiranih običnih burgerčića

  • H E L L Raiser 11.10.2024.

    10

Komentiraj...
Vidi sve komentare