Recept za medvjeđe šape je moja mama naslijedila od bake i svaki Božić ih priprema po tom receptu. Fantastične su, vrlo ukusne i prhke.
Recepte za mramorni kolač i fine čajne kolačiće sam pronašla u 'Knjizi za svaku ženu' koja je izdana davne 1952. godine i prepuna je odličnih savjeta za svaku domaćicu.
Medvjeđe šape
Sastojci:
- 450 g brašna - pola oštro, pola glatko
- 200 g mljevenih oraha
- 200 g svinjske masti
- 200 g šećera
- 2 jaja
- malo soli
- malo ruma
Priprema:
Dobro pomiješate mast sa šećerom pa dodajte sve ostale sastoje i napravite tijesto. Ostavite u hladnjaku pola sata. Kalupe premažite uljem i provucite ih kroz oštro brašno pa u svaki utiskujte komadić tijesta tako da bude ravno sa rubom kalupa.
Slažite ih u protvan i pecite na 180 stupnjeva dok ne porumene. Vruće ih vadite u hladan protvan tako da kucnete kalupom u protvan kako bi se kolač odvojio i ispao. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.
Napomena: Kalupi se samo prvi put premazuju uljem, kasnije se prije svakog sljedećeg punjenja tijestom samo provlače kroz brašno.
Mramorni kolač
Sastojci:
- 7 velikih žlica maslaca
- 4 žumanjka
- 2 i 1/2 dl sitnog šećera
- 1 i 1/4 hladnog mlijeka
- 1/2 litre brašna
- 1 prašak za pecivo
- limunova korica
- 4 bjelanjka (napraviti snijeg)
- 3 prutića čokolade
Priprema:
Izradite maslac pa dodajte žumanjke, jedan po jedan, i šećer - dobro promiješajte. Potom dodajte mlijeko i polovicu brašna, a drugu polovicu prosijte sa praškom za pecivo. Tijestu zatim dodajte snijeg od bjelanjaka i preostalo brašno.
Podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio stavite razmekšanu ili naribanu čokoladu. Protvan namažite masnoćom i pospite brašnom pa žlicom stavljajte svaku smjesu naizmjence. Pecite na umjereno jakoj vatri 3/4 sata.
Napomena: Ovaj kolač možete premazati glazurom od čokolade, odlično je.
Fini čajni kolačići
Sastojci:
- 4 velike žlice šećera
- 4 velike žlice maslaca
- 4 dl brašna
- 1 jaje
- 1/4 paketića praška za pecivo ili malo soda bikarbone
Postupak
Maslac se izmrvi s brašnom, a potom se napravit tijesto sa svim ostalim sastojcima. Ostavi se neka odstoji sat vremena, a zatim se razvalja na debljinu noža i izrežu se oblici.
U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peku i koliko, no to bi bilo na 170 do 180 stupnjeva pet do sedam minuta, odnosno dok dno keksa ne dobije blago zlaćanu boju.