Kad su Turci 1683. godine opkolili Beč, odlučili su prokopati podzemne tunele ne bi li grad i osvojili. Bečki pekari radili su u podrumskim skladištima, a kad su čuli udaranje turskih krampova, uzbunili su gradsku vojsku i tako spriječili prodor.
POGLEDAJTE VIDEO:
Za svoju budnost pekari su dobili visoke počasti, a uspjeh su proslavili tako što su ispekli kruh u obliku polumjeseca - simbola Osmanskog Carstva. Običaj se ustalio pa su ga pretvorili u pecivo koje su služili uz kavu. Francuzi su ga kasnije doradili s lisnatim tijestom.
U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kći austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegova oblika preimenovali u Croissant de lune.
Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširio da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30. siječnja što pokazuje koliko je popularan.
Kroasan danas nalazimo u različitim varijacijama, prepečen sa sirom, punjen sa šunkom...,a mnoge razveseljava čokoladni kroasan u kojem nalazimo punjenje od čokolade ili lješnjaka.