To je to što me zanima!

Banane brzo sazrijevaju: Ovako će dulje trajati kada ih kupite

Banane ne vole 'društvo' – udaljite ih od drugog voća. Naime, proizvode etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje. Držite ih dalje od drugog voća koje također proizvodi etilen
Vidi originalni članak

Banane su voće koje brzo sazrijeva, ali postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da dulje ostanu svježe nakon što ih iz dućana donesete kući. Iako dolaze u grozdu, dulje će trajati ako budu odvojene. Naime, razdvajanje svake od banana može usporiti proces sazrijevanja. Nadalje, dobro je zamotati stabljike – omotajte ih plastičnom ili aluminijskom folijom. To će usporiti otpuštanje etilena, plina koji ubrzava sazrijevanje, stoga i to utječe na stanje tog voća.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idealno ih je čuvati na hladnom mjestu, no i sobna će temperatura biti u redu. Kad sazru do kraja, bolje će im biti u hladnjaku. Iako će kora potamniti, unutrašnji dio bit će svjež. Idealna je temperatura ona od 12°C - previše topline ubrzat će sazrijevanje, dok će preniske temperature uzrokovati potamnjivanje kore.

Ako su banane van hladnjaka, idealno je koristiti posebne vrećice za voće. One mogu kontrolirati vlagu voća te smanjiti sazrijevanje, namijenjene su upravo tome, čuvanju voća kod kuće.

EVO ŠTO IZBJEGAVATI NAVEČER Super namirnice za lakši san: Sjemenke lana, smeđa riža...

Banane ne vole 'društvo' – udaljite ih od drugog voća. Naime, proizvode etilen, plin koji ubrzava sazrijevanje. Držite ih dalje od drugog voća koje također proizvodi etilen, kao što su jabuke i avokado, kako bi se usporio proces sazrijevanja.

Dobra ideja su i vješalice za banane, odnosno kuke kakve možemo vidjeti i u dućanima. One omogućuju pravilnu cirkulaciju zraka oko voća, što može pomoći u održavanju svježine.

INZULINSKA REZISTENCIJA Intolerancija na ugljikohidrate: Evo kako je možete prepoznati

Izbjegavajte plastične vrećice jer čuvanje banana u njima može zadržati vlagu i ubrzati proces kvarenja. Ako ih trebate čuvati u vrećici, koristite papirnate vrećice koje omogućuju bolju cirkulaciju zraka.

Idi na 24sata

Komentari 240

  • mars7 29.05.2024.

    samo zute najbolje cim potamne postaju preslatke

  • Barbara33333 29.05.2024.

    Bananu pojesti . Kora od banana može poslužiti kao đubrivo za baštu .

  • atol 29.05.2024.

    Za svaku bananu po jedna posuda 😲🙃🍌

Komentiraj...
Vidi sve komentare