Vjerovali ili ne, mamurluk možete liječiti i bananom, ili indijskim oraščićima, pa i tabletom protiv alergije, no sve ovisi i o tome što ste pili. Naime, svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lijek, tvrdi nutricionistica Shere Cox.
Evo koje je savjete dala za one koji pretjeraju s alkoholom, ovisno o tome što su pili:
Bijelo vino
Previše vina općenito izaziva upalu, zbog čega bijela krvna zrnca pojačano proizvode i otpuštaju u krv citokine. To su iste stanice koje se oslobađaju u krv kad dobijete gripu i dovode do sličnih simptoma: glavobolje, mučnine i umora.
Banana će vratiti kalij koji ste izgubili zbog diuretičkog učinka alkohola, tvrdi Cox.
POGLEDAJTE VIDEO:
Crveno vino
Neke vrste zrelih vina mogu potaknuti da tijelo počne oslobađati histamin, te izazvati simptome koji se mogu povezati s alergijom, poput suhih očiju ili glavobolje.
Indijski oraščići povisit će razinu energije, a uz to popijte tabletu protiv alergije, koja će suzbiti proizvodnju histamina i simptome alergijske reakcije. Dobar izbor može biti i čaša mlake vode sa žličicom meda, koja će vratiti izgubljeni šećer.
Gin-tonik
Čaša vode s malo naribanog đumbira smirit će želudac iziritiran pretjeranom konzumacijom ovog pića. Za doručak pripremite tost sa žličicom meda. Med sadržava fruktozu, koja ubrzava metabolizam alkohola.
Pivo
Pivopije se od mamurluka brže mogu izliječiti doručkom koji sadržava jaja i avokado. Jaja su bogata bjelančevinama i vitaminom B, što pomaže detoksu organizma, jer sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusprodukte nastale iz alkohola u organizmu.
Popijte i šalicu do dvije jakog čaja, što će pomoći da se organizam rehidrira. Preostaje vam samo razmisliti kako 'izliječiti' pivski trbuh...
Šampanjac
Lepršavi mjehurići u ustima dok pijemo šampanjac ostavljaju dojam kao da uopće ne pijemo alkohol, tako da se lako prevariti. Glavobolje mogu biti epske, jer se upravo zahvaljujući tim mjehurićima alkohol bolje apsorbira u organizmu.
Najbolji lijek: koka kola sa šećerom. Šećer će vam dati energiju, a kofein koji sadrži 'podiže' organizam. Za doručak poslužite slaninu prepečenu na roštilju, jer je bogata vitaminima B skupine, pa djeluje kao katalizator koji pomaže da se alkohol razgradi.
Jabučno vino
Voćno vino kod mnogih može izazvati nadutost želuca. Prva pomoć može biti šalica tople vode s malo đumbira, sa žličicom šećera ili meda, kako biste nadomjestili izgubljeni šećer i smirili želudac.
Ako sve ovo ne pomogne, popijte šalicu pileće juhe. Juha će rehidrirati organizam, a bogata je triptofanom, aminokiselinom koja pomaže organizmu da proizvodi serotonin, te da vam se popravi raspoloženje.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: