Francuska riblja juha-bouillabaisse
Sastojci: 750 g-1 kg miješane ribe i mekušaca (oslića, cipla, skuša, kozica, lignji i dagnji), 2 luka, 2 stabljike celera, mrkva, 3 češnja češnjaka, 4 žlice maslinovog ulja, 400 g pelata, lovorov list, 1/4 žličice korijandra, peršin, žličica ribane limunove korice, žlica limunovog soka, 3-5 dl vode, prstohvat šafrana ili mljevene kurkume, sol, papar, sjeckano začinsko bilje
Priprema: Očistite ribe, uklonite kožu i kosti, pa ih narežite na komade. Kozicama uklonite glave, lignje narežite na kolutove i oribajte dagnje. U velikoj posudi na ulju pirjajte sitno sjeckani luk, mrkvu, celer i češnjak dok ne omekšaju. Umiješajte narezane rajčice, lovorov list, korijandar, peršin, sol, papar, limunovu koricu i sok. Na povrće u posudi složite sve komade riba i mekušce.
Ulijte u drugu posudu vodu, dodajte šafran, pa pustite neka zakuha. Ulijte vodu u posudu s ribama. Pustite neka ponovno zakuha i kuhajte poklopljeno 20 minuta, dok ribe omekšaju. Izvadite lovorov list i peršin, juhu ulijte u zdjelice, pospite sjeckanim začinskim biljem i poslužite.
Pogača s lukom i srdelama
Sastojci: 300 g bijelog brašna za dizana tijesta, 200 g oštrog brašna, žličica soli, vrećica suhog kvasca, žličica smeđeg šećera, 3 dl mlake vode, nadjev: 6 fileta srdela, žličica kapara, 1/2 crvene ljute papričice, 3 žlice marmelade od luka ili pirjanog luka, maslinovo ulje, 3 žlice umaka od rajčice, 80 g mozzarelle, sol, papar, 7 crnih maslina, 5 cherry rajčica
Priprema: Od obje vrste brašna, šećera, soli i vode umijesite glatko, elastično i mekano tijesto. Pospite ga brašnom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta. Za to vrijeme filete srdela prepolovite po duljini, odstranite kosti i stavite u zdjelu s ploškama čili papričice, sjeckanim kaparima, koricom limuna i nekoliko žlica maslinovog ulja. Iscijedite malo limunovog soka i ostavite ribu u marinadi 15 minuta.
Tijesto razdijelite u tri lopte i svaku razvaljajte u tanku pogaču. Pogače stavite na komade aluminijske folije premazane maslinovim uljem, posute brašnom, pa ih složite jednu do druge. Ravnomjerno premažite umakom od rajčice i marmeladom od luka, te razbacajte natrgane komadiće mozzarelle. Rasporedite filete srdela, dodajte kapare i čili, masline i prepolovljene rajčice. Začinite solju i paprom, pokapajte preostalim uljem od mariniranja i pecite jednu po jednu pogaču na 220°C, na najdonjoj rešetki, oko 10 minuta.
Aromatični smotuljci srdela
Sastojci: 450 g srdela, jaje, sol, papar, brašno, 2 češnja češnjaka, 100 g blitve, malo mljevenih badema ili pinjola, maslinovo ulje, limunov sok, bosiljak, grančice ružmarina
Priprema: Kratko prokuhajte očišćene listove blitve u zavreloj vodi. Ocijedite i sitno nasjeckajte. Dodajte protisnuti češnjak, bademe, sol, papar, maslinovo ulje i malo limunovog soka. Operite i posušite srdele. Očistite ih skidajući glavu i rep. Razrežite ih i odstranite kralježnicu, a zatim izravnajte kao da su mesni fileti.
Umočite pripremljene filete u umućeno jaje začinjeno solju i paprom. Izvadite iz jaja, ocijedite i uvaljajte u brašno. Na grill tavi prepecite inćune s obje strane. Izvadite ih rešetkastom lopaticom i stavite na papirnati ubrus. Na svaki filet stavite žličicu pripremljenog nadjeva, zamotajte i učvrstite čačkalicom, pa pored nje ubodite grančicu ružmarina.
Filet bijele ribe s porilukom
Sastojci: 600 g fileta bijele ribe, 4 žlice limunovog soka, 2 dl maslinovog ulja, 300 g poriluka, manji koromač, 5 dl ribljeg temeljca, sol, papar, žlica sušenog mediteranskog bilja, cherry rajčice
Priprema: Filete bijele ribe pokapajte limunovim sokom, pospite mješavinom začina i kratko ispecite na maslinovom ulju. Stavite na toplo. U posudi na maslinovom ulju pirjajte ploške poriluka i kocke komorača. Zalijevajte temeljcem, pa kad je povrće omekšalo, začinite ga solju i paprom. Prebacite na tanjur, te posložite filete pečene ribe. Poslužite s rajčicama.
Pečena škarpina s maslinama
Sastojci: dl suhog bijelog vina, 5 fileta škarpine s kožom, 3 češnja češnjaka, 1/2 dl maslinovog ulja, limun, sjeckana majčina dušica, 8 maslina, krupna morska sol
Priprema: U manjoj posudi skuhajte vino s ploškama očišćenog češnjaka, dok alkohol na pola ne ispari. Dodajte majčinu dušicu, maslinovo ulje, ploške limuna i masline, te sve još jednom prokuhajte. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem, posložite filete ribe, posolite i prelijte pripremljenim umakom. Stavite u pećnicu i pecite 15 do 20 minuta. Posložite pečenu ribu na tanjure, prelijte je umakom, te poslužite kuhani krumpir i brokulu za prilog.
Lazanje s patlidžanima i inćunima
Sastojci: 200 g lazanja, 2 limenke inćuna u maslinovom ulju, 2 patlidžana, 250 g rajčica, 1 i 1/2 crveni luk, 200 g sira Tilzit, 100 g mozzarelle, 2 žlice maslinovog ulja, listovi bosiljka, sol, papar, 4-5 mini rajčica, bešamel: 40 g maslaca, 40 g brašna, 5 dl mlijeka, 50 g parmezana, sol, papar, muškatni oraščić
Priprema: Patlidžan narežite na tanke ploške, posolite i ostavite da ispusti tekućinu. Ocijedite ih i prepržite na malo ulja sa sjeckanim lukom. Narežite rajčice na kolutiće i pomiješajte ribani sir s patlidžanima. Pripremite bešamel umak; prepržite na otopljenom maslacu brašno, zalijte s mlijekom i miješajte dok ne dobijete gusti glatki umak. Začinite ga solju, paprom i muškatnim oraščićem, te umiješajte ribani parmezan.
U posudu za pečenje posložite prvi red lazanja i prelijte dijelom bešamela, mješavinom patlidžana i sira, dodajte kolutiće rajčica, ocijeđene inćune, bosiljak i završite novim redom lazanja. Ponovite nekoliko redova dok ne potrošite sve sastojke. Zadnju lazanju premažite bešamelom i posložite nekoliko ploška patlidžana, inćuna i cherry rajčica. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, izvadite i dodajte izmrvljenu mozzarellu, te vratite u pećnicu dok se ne rastopi.
Indijski curry s kozicama
Sastojci: 400 g repova kozica, luk, 3 češnja češnjaka, malo ribanog đumbira, prstohvat cimeta, 4 zrna kardamona, žličica čilija u prahu, 1/2 žlice kurkume, 1/2 žličice currya, 6 srednje velikih rajčica, 2 zelene papričice, sol, maslinovo ulje, žlica sjeckanog korijandera
Priprema: Na ulju prepržite klinčić, cimet i kardamom. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša. Naribajte komadić đumbira i umiješajte protisnuti češnjak. Nakon 2-3 minuta dodajte sjeckanu ljutu papričicu, pa ubacite sjeckane rajčice. Dodajte kurkumu, curry, čili, te začinite solju i paprom. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Po potrebi dolijte još tekućine. U umak ubacite oguljene kozice i kuhajte sve na laganoj vatri još 10 minuta. Pospite svježim korijanderom i poslužite.
Marinirani oslić iz pećnice
Sastojci: 4 veća fileta oslića, 10 manjih krumpira, 3 žlice maslinovog ulja, 3 češnja češnjaka, 8 cherry rajčica, crvena ljuta papričica, crne masline, dl vode, sol, papar, marinada: 2 češnja češnjaka, žličica soli, žličica mljevenog kumina, limunov sok, 1/2 žličice crvenog vinskog octa, žličica mljevene paprike, žlica maslinovog ulja
Priprema: U mužaru zgnječite češnjak sa solju, dodajte kumin, limunov sok, ocat, mljevenu papriku i maslinovo ulje. Filete izrežite na veće komade i natrljajte trećinom mješavine. Ostavite u hladnjaku najmanje 20 minuta. Ogulite i izrežite krumpir na ploške i kuhajte u slanoj vodi 15 minuta. U tavi na 2 žlice maslinovog ulja prepržite češnjak, dodajte prepolovljene rajčice i miješajte 2 minuta. Dodajte ploške ljute papričice i ostatak marinade.
Ostavite da opet zakuha i maknite s vatre. U keramičku posudu rasporedite krumpire i posložite mariniranu ribu. Dodajte papar, sjeckane masline i zalijte pripremljenim umakom. Ulijte vode, preostalu žlicu maslinovog ulja i pecite 20 minuta na 200°C.