Ukoliko vam je ponestalo ideja što skuhati, iskušajte neki od ovih recepata. Tu su ideje za juhe, glavna jela i fine deserte. Također, neki od recepata su pogodni za ljude koji ne jedu meso ili se nakon blagdanske gozbe žele malo odmoriti od njega.
POGLEDAJTE VIDEO:
Domaća goveđa juha
Broj osoba: 4
Priprema: 120 minuta
Sastojci: 1 kg govedine s kostima (ramstek, leđa) ili koljenica, 3 srednje mrkve, 1 rajčica, 2 režnja češnjaka, stabljike peršina i celera, zeleni dio poriluka, korijen celera, korijen korabice, luk, list kelja, list kupusa, 4-5 zrna papra, sol
Oprano meso stavite u mlaku vodu i čim voda zakipi dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće te nekoliko zrna papra i luk, koji ste prethodno popekli u tavici.
Nakon toga dodajte list kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopite. Kad juha ponovno zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte oko dva sata. Meso izvadite, juhu procijedite pa u nju ukuhajte domaće rezance.
Sočna i meka torta od čokolade i cikle
Broj osoba: 6
Priprema: 60 minuta
Sastojci: 175 g maslaca, 200 g tamne čokolade, 250 g kuhane cikle, 3 jaja, 150 g svijetlog smeđeg šećera, 175 g oštrog brašna, žličica praška za pecivo, 30 g kakao praha, tučeno slatko vrhnje
Dok se pećnica zagrijava na 180 stupnjeva, maslacem premažite kalup torte promjera 23 cm i na dno stavite papir za pečenje. Maslac i čokoladu rastopite zajedno i pustite da se malo ohladi. Skuhanu ciklu usitnite na kockice pa zatim zblendajte u blenderu do pirea. U blender potom dodajte jaja i šećer pa sve zajedno još kratko zblendajte.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo pa dodajte pire od cikle i zatim rastopljenu čokoladu s maslacom. Smjesu ulijte u kalup i pecite 45 minuta pa tijesto provjerite čačkalicom. Nakon pečenja pričekajte da se torta ohladi prvo u kalupu, a zatim je izvadite i poslužite uz tučeno slatko vrhnje.
Bakina riža na mlijeku
Broj osoba: 2
Priprema: 15 minuta
Sastojci: 100 g riže, 750 ml mlijeka, 4 žlice šećera, prstohvat soli, voda
Kuhajte rižu u vodi tri minute, a zatim je ocijedite. U mlijeko dodajte prstohvat soli, stavite na vatru i pričekajte da zavrije, a onda dodajte rižu. Kuhajte na slaboj vatri dok riža ne upije mlijeko i nemojte miješati. U vruću rižu dodajte šećer i oprezno promiješajte vilicom kako bi zrna ostala cijela.
Vegetarijanski čili s batatom i grahom
Broj osoba: 4
Priprema: 60 minuta
Sastojci: 2 konzerve crnoga graha, 2 srednja batata narezana na kockice, 1 žlica maslinova ulja, 1 luk, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, 2 jalapeño papričice bez sjemenki, 3 češnja češnjaka, 3 žličice chili praha, 2 žličice kumina u prahu, 2 žličice sušenog bosiljka, 1 žličice sušenog mažurana, 1 žličica mljevene crvene paprike, 3 suha lista lovora, 1 žlica soli, ½ žlice papra, 6 šalica povrtnog temeljca, 1 konzerva sjeckanih rajčica, 1 mala boca piva (0,33l), ½ šalice bulgura ili ječma
Za početak prodinstajte luk u velikoj posudi na maslinovu ulju te dodajte batat, crvenu i zelenu papriku i jalapeño papričice, te uz povremeno miješanje pirjajte još pet minuta pa dodajte češnjak. Dodajte chili u prahu, kumin, bosiljak, mažuran, mljevenu crvenu papriku, listove lovora, sol i papar te dinstajte dalje, uz miješanje.
Dodajte temeljac, rajčicu, pivo i bulgur (ili ječam), promiješajte i pustite da lagano ključa. Smanjite vatru i pustite da se kuha nepokriveno, uz povremeno miješanje, oko 40 minuta. Izvadite i bacite listove lovora, dodajte grah, promiješajte i kuhajte 15 minuta, odnosno dok se grah dobro na zagrije i sljubi s ostatkom povrća.
Jelo možete ukrasiti vrhnjem i dodati sok limete. Možete ga jesti žlicom ili njime napuniti tortilje.
Kroketi od pire krumpira, sira i slanine
Broj osoba: 2
Priprema: 40 minuta
Sastojci: 3 kriške slanine - pečene i narezane, 2 jaja, 500 g pire krumpira, 50 g naribanog sira po želji (cheddar, gouda...), 2 žlice narezanog vlasca, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 120 g krušnih mrvica, ulje za prženje, sol, papar
U velikoj zdjeli pomiješajte pire krumpir s kuhanom slaninom, naribanim sirom, vlascem i češnjakom u prahu. Začinite solju i paprom. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Stavite jaja i krušne mrvice u zasebne plitke zdjele. Izradite kuglice od smjese pire krumpira.
Zarolajte ih u rukama, zatim umočite prvo u jaje, a zatim u mrvice. Zagrijte ulje u tavici. Kuglice pržite u serijama dok ne postanu zlaćane sa svih strana, od dvije do tri minute. Ocijedite ih na tanjuru obloženim papirnatim ručnikom i odmah posolite. Poslužite tople, uz umake po izboru.
Svinjski medaljoni omotani slaninom
Broj osoba: 4
Priprema: 30 minuta
Sastojci: za marinadu: 1 žlica meda, 2 žlica soja umaka, 1 dl bijelog vina, Začini po želji; meso: 450 g lungića, 4 kriške slanine, sol, papar, 2 žlice ulja po želji
Pripremite marinadu od meda, sojina umaka i vina. Dodajte začine po želji. Od filea narežite medaljone.
Ostavite ih da stoje u marinadi najmanje dva sata, a najbolje preko noći. Izvadite ih, omotajte slaninom i učvrstite čačkalicama. Zagrijte tavu i ispecite medaljone sa svih strana, dok ne dobiju lijepu boju. Prije posluživanja izvadite čačkalice.
Juha od poriluka i cvjetače
Broj osoba: 4
Priprema: 35 minuta
Sastojci: 2 poriluka, pastrnjak, 1 cvjetača, 2 krumpira, 4 žlice maslaca, 5 češanja češnjaka, 4 dl pilećeg temeljca, malo timijana i vlasca, muškatni oraščić, sol, papar
Pirjajte usitnjen češnjak na maslacu pa dodajte na kolutiće narezane poriluk i pastrnjak. Kuhajte dok povrće ne omekša, desetak minuta pa ubacite narezanu cvjetaču, kockice krumpira i pileći temeljac.
Kad provrije, smanjite vatru i kuhajte još 20 minuta. Dodajte timijan, muškatni oraščić, sol i papar pa izblendajte dok ne dobije kremastu teksturu. Pospite je vlascem prije posluživanja.