U soku od celera ima vrlo malo šećera i kalorija, a za razliku od ostalih voćnih i povrtnih sokova, jedna čaša soka ima manje šećera i kalorija nego jedna mrkva srednje veličine.
Sprječava probleme s vidom
Celer je vrlo bogat vitaminom A koji ima ključnu ulogu za očuvanje vida. Isto tako, štiti površinu očiju od bakterija i virusa. Vitamin A također pomaže u sprječavanju razvoja problema s vidom povezanih s godinama.
2. Smanjuje rizik od raka
Celer sadrži luteolin, a nedavno je dokazano da taj element slabi stanice raka i čini ih osjetljivijim na liječenje, a celer se već dugo koristi u kineskoj medicini kao sredstvo protiv raka.
3. Neutralizira kiselu hranu
Celer je bogat elementima poput željeza, magnezija i natrija koji daju soku celera snažna alkalizirajuća svojstva. Drugim riječima, može neutralizirati kiselu hranu i na taj način nam pomaže održavati zdravu pH ravnotežu u tijelu. Konzumiranje previše kisele hrane može uzrokovati brojne zdravstvenih problema poput propadanja kostiju, bubrežnih kamenaca, problema s jetrom i srcem.
4. Regulira ravnotežu tekućine
Celer je pun kalija, a koji ima značajnu ulogu u mnogim procesima u našem tijelu, a znanstvenici vjeruju da je kalij treći najvažniji mineral za dobro funkcioniranje organizma.
5. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
Dijabetes tipa 2 ozbiljan je zdravstveni problem suvremenog svijeta. Procjenjuje se da će do 2030. više od 400 milijuna ljudi širom svijeta patiti od ove bolesti. Celer je jedan od prirodnih načina da se smanji rizik za njegovo pojavljivanje. Sadrži puno vitamina K, a istraživanje je dokazalo da vitamin K poboljšava našu osjetljivost na inzulin.
6. Pun je folne kiseline
Ona spada u sastojke koje ljudsko tijelo dobiva isključivo hranom