To je to što me zanima!

5 zimskih recepata: Mađarski gulaš, varivo od lososa, gusta juha od rajčice, riblji paprikaš...

Topla variva i krepke juhe savršen su obrok u hladne zimske dane. Slijedite ukusne recepte i pripremite prefina jela koja će vam pružiti energiju i ugrijati nepce
Vidi originalni članak

Jela na žlicu ugrijat će vas i po najvećoj zimi. Donosimo prefine recepte za topla i krepka jela. Ukusnim varivima i toplim juhama oduševiti ćete sve ukućane, a neki će zasigurno tražiti i tanjur više.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Varivo od lososa

Sastojci: Za losos na jušno trebat će vam maslinovo ulje, pola glavice komorača, 2 nasjeckana lista celera, sol, papar, 4 nasjeckana češnja češnjaka, 1/2 žličice dimljene paprike, 200 g sjeckane rajčice, pola litre povrtnog temeljca, 10 manjih krumpira, oguljenih i narezanih na kriške i 500 g lososa

RECEPT DANA Fini zimski gulaš od krumpira i kobasica taman za hladne dane

Priprema: U posudi za kuhanje zagrijte maslinovo ulje, od 2 do 3 žlice, dodajte komorač, celer, posolite i kuhajte dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i papriku te brzo miješajte. Dodajte rajčice i miješajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Ulijte temeljac i stavite krumpir te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Losos posolite i ubacite u juhu te kuhajte zajedno još 5 minuta.

Mađarski gulaš - gusta 'pastirska juha'

Sastojci: 250 g govedine bez kostiju narezane na kockice, žlica ulja, nasjeckana srednja glavica luka, 2 nasjeckana češnja češnjaka, 2 žlice crvene slatke paprike, 2 žlice soli, 1/4 žličice kima po želji, na vrh noža cimeta po želji, 2 krumpira srednje veličine narezana na kockice, 1 nasjeckana zelena paprika, 2 dl bijelog vina, 100 g tjestenine s jajima, 2 litre vode

DANAŠNJI RECEPT Juha od gljiva sa slatkim vinom

Priprema: Zagrijte ulje u dubokoj posudi pa dodajte luk. Pržite dok ne omekša. Dodajte uz miješanje češnjak i mljevenu papriku, a po potrebi i malo vode da se sastojci ne preprže. Zatim dodajte govedinu i sol te dobro promiješajte. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri. Povremeno promiješajte, dodajući vodu samo ako je potrebno da jelo ne zagori. Ako želite, dodajte cimet i kim - poboljšat će okus gulaša. Kad govedina omekša, dodajte i zelenu papriku, vino i 2 litre vode. Neka sve prokuha, a zatim poklopite i 15 minuta kuhajte na laganoj vatri. Dodajte krumpir i dalje lagano kuhajte dok krumpir ne omekša,10-15 minuta. Poslužite uz tjesteninu.

Gurmanski riblji paprikaš

Sastojci: 1 - 1,5 kg miješane ribe, 1 kg luka, papar u zrnu, lovorov list, 3 ljute paprike, 2 žlice pirea od rajčice, 3 dl bijelog vina, 1 dl ulja, začinska mljevena paprika, sol, mljeveni papar

Priprema: Nasitno nasjeckan luk pržite na ulju dok potpuno ne omekša pa dodajte papar u zrnu, lovorov list i nasjeckanu ljutu papričicu. Sve to pirjajte oko 1 sat, uz dodavanje tople vode. Posolite, promiješajte i protisnite. U dobivenu smjesu dodajte pire od rajčice, ostale narezane papričice i vino. Kuhajte 15 - 20 minuta. Dodajte krupno narezane komade ribe, ako je neophodno i malo vode, pa kuhajte još 20 minuta na laganoj vatri bez miješanja, samo povremeno protresite. Na kraju dodajte mljeveni papar i začinsku papriku te kuhajte još pet do deset minuta.

Krem juha od cvjetače

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 1/2 manjeg luka, 2 češnja češnjaka, 1 l povrtnog temeljca, 1 cvjetača, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra

Priprema: U veliku posudu dodajte dvije žlice maslinova ulja, a zatim i nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte dok ne omekšaju, a potom ulijte povrtni temeljac. Cvjetaču očistite i narežite na cvjetiće pa je ubacite u temeljac i pustite da proključa. Smanjite vatru, pokrijte posudu poklopcem i pustite da se kuha od 20 do 25 minuta - dok cvjetača ne omekša. Izblendajte ili izmiksajte štapnim mikserom, posolite i popaprite.

Gusta juha od rajčice i tjestenine

Sastojci: 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, 3 šalice sjeckanog luka, žlica usitnjenog češnjaka, 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca, limenka konzerviranih rajčica, veliki prstohvat šafrana, sol, svježe mljeveni papar, pola šalice orzo tjestenine, pola šalice vrhnja za kuhanje

DANAŠNJI RECEPT Kremasti namaz od slanutka

Priprema: U većem loncu ugrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri, dodajte luk i pržite oko 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok luk ne dobije žuto-zlatnu boju. Dodajte češnjak i dinstajte još minutu. Ulije temeljac, dodajte i rajčice, šafran, žličicu soli i žličicu papra. Pustite da zavrije, smanjite vatru i pustite da ključa 15-ak minuta. Dodajte tjesteninu, umiješajte vrhnje za kuhanje, pustite da lagano vrije još 10-ak minuta, uz često miješanje. Juhu možete poslužiti s krutonima sa sirom.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 05.12.2023.

    Biram riblji paprikaš, sve imam samo mi riba fali ali volim ga raditi i jesti 😋

  • 05.12.2023.

    Ne volim juhu od rajčice😖

Komentiraj...
Vidi sve komentare