Jela na žlicu ugrijat će vas i po najvećoj zimi. Donosimo prefine recepte za topla i krepka jela. Ukusnim varivima i toplim juhama oduševiti ćete sve ukućane, a neki će zasigurno tražiti i tanjur više.
POGLEDAJTE VIDEO:
Varivo od lososa
Sastojci: Za losos na jušno trebat će vam maslinovo ulje, pola glavice komorača, 2 nasjeckana lista celera, sol, papar, 4 nasjeckana češnja češnjaka, 1/2 žličice dimljene paprike, 200 g sjeckane rajčice, pola litre povrtnog temeljca, 10 manjih krumpira, oguljenih i narezanih na kriške i 500 g lososa
Priprema: U posudi za kuhanje zagrijte maslinovo ulje, od 2 do 3 žlice, dodajte komorač, celer, posolite i kuhajte dok ne omekšaju. Dodajte češnjak i papriku te brzo miješajte. Dodajte rajčice i miješajte dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Ulijte temeljac i stavite krumpir te kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Losos posolite i ubacite u juhu te kuhajte zajedno još 5 minuta.
Mađarski gulaš - gusta 'pastirska juha'
Sastojci: 250 g govedine bez kostiju narezane na kockice, žlica ulja, nasjeckana srednja glavica luka, 2 nasjeckana češnja češnjaka, 2 žlice crvene slatke paprike, 2 žlice soli, 1/4 žličice kima po želji, na vrh noža cimeta po želji, 2 krumpira srednje veličine narezana na kockice, 1 nasjeckana zelena paprika, 2 dl bijelog vina, 100 g tjestenine s jajima, 2 litre vode
Priprema: Zagrijte ulje u dubokoj posudi pa dodajte luk. Pržite dok ne omekša. Dodajte uz miješanje češnjak i mljevenu papriku, a po potrebi i malo vode da se sastojci ne preprže. Zatim dodajte govedinu i sol te dobro promiješajte. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri. Povremeno promiješajte, dodajući vodu samo ako je potrebno da jelo ne zagori. Ako želite, dodajte cimet i kim - poboljšat će okus gulaša. Kad govedina omekša, dodajte i zelenu papriku, vino i 2 litre vode. Neka sve prokuha, a zatim poklopite i 15 minuta kuhajte na laganoj vatri. Dodajte krumpir i dalje lagano kuhajte dok krumpir ne omekša,10-15 minuta. Poslužite uz tjesteninu.
Gurmanski riblji paprikaš
Sastojci: 1 - 1,5 kg miješane ribe, 1 kg luka, papar u zrnu, lovorov list, 3 ljute paprike, 2 žlice pirea od rajčice, 3 dl bijelog vina, 1 dl ulja, začinska mljevena paprika, sol, mljeveni papar
Priprema: Nasitno nasjeckan luk pržite na ulju dok potpuno ne omekša pa dodajte papar u zrnu, lovorov list i nasjeckanu ljutu papričicu. Sve to pirjajte oko 1 sat, uz dodavanje tople vode. Posolite, promiješajte i protisnite. U dobivenu smjesu dodajte pire od rajčice, ostale narezane papričice i vino. Kuhajte 15 - 20 minuta. Dodajte krupno narezane komade ribe, ako je neophodno i malo vode, pa kuhajte još 20 minuta na laganoj vatri bez miješanja, samo povremeno protresite. Na kraju dodajte mljeveni papar i začinsku papriku te kuhajte još pet do deset minuta.
Krem juha od cvjetače
Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 1/2 manjeg luka, 2 češnja češnjaka, 1 l povrtnog temeljca, 1 cvjetača, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra
Priprema: U veliku posudu dodajte dvije žlice maslinova ulja, a zatim i nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte dok ne omekšaju, a potom ulijte povrtni temeljac. Cvjetaču očistite i narežite na cvjetiće pa je ubacite u temeljac i pustite da proključa. Smanjite vatru, pokrijte posudu poklopcem i pustite da se kuha od 20 do 25 minuta - dok cvjetača ne omekša. Izblendajte ili izmiksajte štapnim mikserom, posolite i popaprite.
Gusta juha od rajčice i tjestenine
Sastojci: 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja, 3 šalice sjeckanog luka, žlica usitnjenog češnjaka, 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca, limenka konzerviranih rajčica, veliki prstohvat šafrana, sol, svježe mljeveni papar, pola šalice orzo tjestenine, pola šalice vrhnja za kuhanje
Priprema: U većem loncu ugrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri, dodajte luk i pržite oko 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok luk ne dobije žuto-zlatnu boju. Dodajte češnjak i dinstajte još minutu. Ulije temeljac, dodajte i rajčice, šafran, žličicu soli i žličicu papra. Pustite da zavrije, smanjite vatru i pustite da ključa 15-ak minuta. Dodajte tjesteninu, umiješajte vrhnje za kuhanje, pustite da lagano vrije još 10-ak minuta, uz često miješanje. Juhu možete poslužiti s krutonima sa sirom.