To je to što me zanima!

5 recepata za zdrava jela koja daju energiju i potiču vitkost

Donosimo vam recepte koji su zapravo primjer kako vam može izgledati zdrava prehrana u jednom danu. Od vrlo zdravog doručka koji potiče metabolizam, do keksića koje možete grickati bez zbrajanja kalorija
Vidi originalni članak

Radi se o odličnim receptima za jela puna korisnih nutrijenata. Krenite sa superzdravim doručkom koji će vas dugo držati sitima, napuniti vas energijom i ubrzati rad metabolizma, a kad metabolizam brže radi,i kilogrami se brže tope.

POGLEDAJTE VIDEO Kako izgleda doručak Meghan Markle:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nešto kasnije u danu priuštite si finu juhu od mrkve, tikvica, mladog špinata, leće, rajčica... Radi se o laganom obroku krcatom vitaminima, mineralima, vlaknima...

Za ručak možete pripremiti burger od cikle, takav još niste jeli, a vrlo je ukusan i zdrav. Naime, cikla je bogata nutrijentima koji, između ostalog, potiču detoksikaciju tijela.

- Skromna cikla nutritivno nije niti malo skromna. Naime, kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo, jod, bakar, selen i vanadij, betanin i betain, ali i antocijan su pravo blago u cikli. Znanstveno je potvrđeno da cikla potiče detoksikaciju, ali i smanjuje krvni tlak - rekla nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

ODLIČNI RECEPTI Cvjetača ima niz zdravstvenih prednosti: Jedite ju češće, a evo nekoliko ideja kako ju spremiti

Za večeru možete pripremiti zapečenu cvjetaču s jogurtom, vrlo lagano, jednostavno i zdravo jelo. Naime, cvjetača je bogata mnoštvom vitamina i minerala, ali i ostalih nutrijenata koji su nam potrebni. 

Od vitamina ima vitamin C, A, E, K i one B skupine. Minerali kojima obiluje su kalij, fosfor, sumpor, mangan, selen, natrij, cink, magnezij... Osim toga prepuna je antioksidansa pa je cvjetaču dobro često uvrstiti u jelovnik.

I za kraj, tu je recept za zdrave keksiće od zobenih pahuljica i malina koje možete grickati tijekom dana kad vas uhvati želja za slatkim. 

Doručak za odličan početak dana 

Sastojci:

  • 1/2 šalice zobenih pahuljica
  • 3 žlice sjemenki konoplje
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • 1 do 2 žlice usitnjenih sušenih datulja
  • 1 žlica organske melase ili drugog zdravog zaslađivača
  • šaka bobičastog voća - malina, borovnica, grožđica, jagoda…
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 1 žličica prehrambenog kvasca
  • prstohvat cejlonskog cimeta
  • 1/2 žlice sirovog kakaa u prahu (po želji)

Priprema:
 
Zobene pahuljice prelijte s toplom vodom ili ih malo prokuhajte. Potom dodajte sve ostale sastojke, promiješajte i uživajte u ovom fantastičnom obroku koji će vas napuniti energijom već na samom početku dana.

Krem juha od leće i špinata

Sastojci:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 3 mrkve
  • tikvica
  • 220 g mladog špinata
  • luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 450 ml pilećeg temeljca
  • 450 g pelata
  • 1 i pol šalice zelene leće
  • malo svježeg bosiljka
  • po pola žličice sušenog timijana i origana
  • po prstohvat soli i papra
  • žlica limunova soka

Priprema:

Pirjajte nasjeckane mrkvu i luk na vrućem ulju dvije minute pa dodajte isjeckan češnjak. Ulijte temeljac i usitnjene pelate. Promiješajte pa ubacite leću i sve začine i ostavite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta.

TRIKOVI ZA BOLJE RASPOLOŽENJE Recepti za napitke i hranu od kojih ćete se osjećati sretnije

Dodajte na kocke narezanu tikvicu, a pet minuta kasnije usitnjen špinat. Usitnite štapnim mikserom pa dodajte sok od limuna i malo vode ako je potrebno.

Burger od cikle i slanutka

Sastojci:

  • 150 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog)
  • 150 g cikle
  • 80 g krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • 1/2 crvenog luka (sitno sjeckan)
  • 65 g feta sira
  • 4 peciva
  • zelena salata
  • rajčica

Priprema:

Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. Zatim u to dodajte komade feta sira i pazite da se ne raspadnu smjesi.

SLIČNI I RAZLIČITI Znate li koja je razlika između sladoleda i gelata? Značajno se razlikuju u sastavu i pripremi

Oblikujte četiri burgera pa ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pecite ih na zagrijanom ulju u tavi od tri do 4 minute sa svake strane. Kada su gotovi, stavite ih u peciva pa po želji slažite salatu, rajčicu, majonezu, kečap, senf...

Pečena cvjetača s jogurtom

Sastojci:

  • cvjetača
  • 300 ml grčkog ili čvrstog jogurta 
  • sok jednog limuna
  • žlica zgnječenog češnjaka
  • žlica kima
  • žličica curryja
  • žlica ulja
  • pola žličice papra
  • 2 žličice soli

Priprema:

Uklonite listiće s cvjetače pa je kratko kuhajte na pari ili u posoljenoj vodi, da malo omekani. Potom je cijelu umočite u marinadu koju ste prethodno pripremili od jogurta, limunovog soka, kima, češnjaka i začina. 

Stavite je na nauljeni protvan i pecite na 200 stupnjeva oko 30 do 40 minuta, dok ne porumeni i ne dobije hrskavu koricu. Kad je gotova, izvadite je iz pećnice, ostavite desetak minuta i poslužite uz zelenu salatu.

Ukoliko vam je komplicirano pripremati cijelu cvjetaču, izrežite je na manje komade, uranjajte u marinadu i slažite na protvan. U tom slučaju pecite nešto kraće.

Keksi od zobenih pahuljica i malina

Sastojci:

  • 100 g instant zobenih pahuljica
  • 90 g brašna od cjelovitih pšeničnih zrna
  • 1 i pol žličice praška za pecivo
  • pola žličice cimeta u prahu
  • 1/8 žličice soli
  • 28 g otopljenog kokosovog ulja ili neslanog maslaca
  • 1 veliko jaje, sobne temperature
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 ml meda
  • 55 g svježih malina, narezanih na kockice

Postupak:

U jednoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj umutite kokosovo ulje, jaje, vaniliju i med tako da dobijete glatku smjesu.

Potom u tu smjesu dodajte pomiješane suhe sastojke, dobro promiješajte. Dodajte i maline. Tijesto stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta (ako će se dulje hladiti, pokrijte ga plastičnom folijom).

ODLIČAN RECEPT Ideja za finu večeru: Slasni ragu od patke s vinom i povrćem

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i obložite protvan za pečenje masnim papirom. Od tijesta napravite 15 kuglica podjednake veličine i poslažite ih po protvanu tako da ostane nešto mjesta između njih jer će se raširiti. Pecite ih 13 do 15 minuta. Kada su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade na protvanu. 

SAVJET: Ukoliko nemate instant zobene pahuljice, već obične - stavite ih nakratko u blender i usitnite. Također, u ove kekse umjesto malina možete staviti što god želite - komadiće crne čokolade, usitnjene lješnjake, grožđice, sušeni ananas...

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Nap* 24.03.2022.

    Juha od brokule leso tikvice

Komentiraj...
Vidi sve komentare