Radi se o odličnim receptima za jela puna korisnih nutrijenata. Krenite sa superzdravim doručkom koji će vas dugo držati sitima, napuniti vas energijom i ubrzati rad metabolizma, a kad metabolizam brže radi,i kilogrami se brže tope.
POGLEDAJTE VIDEO Kako izgleda doručak Meghan Markle:
Nešto kasnije u danu priuštite si finu juhu od mrkve, tikvica, mladog špinata, leće, rajčica... Radi se o laganom obroku krcatom vitaminima, mineralima, vlaknima...
Za ručak možete pripremiti burger od cikle, takav još niste jeli, a vrlo je ukusan i zdrav. Naime, cikla je bogata nutrijentima koji, između ostalog, potiču detoksikaciju tijela.
- Skromna cikla nutritivno nije niti malo skromna. Naime, kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo, jod, bakar, selen i vanadij, betanin i betain, ali i antocijan su pravo blago u cikli. Znanstveno je potvrđeno da cikla potiče detoksikaciju, ali i smanjuje krvni tlak - rekla nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.
Za večeru možete pripremiti zapečenu cvjetaču s jogurtom, vrlo lagano, jednostavno i zdravo jelo. Naime, cvjetača je bogata mnoštvom vitamina i minerala, ali i ostalih nutrijenata koji su nam potrebni.
Od vitamina ima vitamin C, A, E, K i one B skupine. Minerali kojima obiluje su kalij, fosfor, sumpor, mangan, selen, natrij, cink, magnezij... Osim toga prepuna je antioksidansa pa je cvjetaču dobro često uvrstiti u jelovnik.
I za kraj, tu je recept za zdrave keksiće od zobenih pahuljica i malina koje možete grickati tijekom dana kad vas uhvati želja za slatkim.
Doručak za odličan početak dana
Sastojci:
- 1/2 šalice zobenih pahuljica
- 3 žlice sjemenki konoplje
- 2 žlice chia sjemenki
- 2 žlice lanenih sjemenki
- 1 do 2 žlice usitnjenih sušenih datulja
- 1 žlica organske melase ili drugog zdravog zaslađivača
- šaka bobičastog voća - malina, borovnica, grožđica, jagoda…
- 1 žličica kurkume u prahu
- 1 žličica prehrambenog kvasca
- prstohvat cejlonskog cimeta
- 1/2 žlice sirovog kakaa u prahu (po želji)
Priprema:
Zobene pahuljice prelijte s toplom vodom ili ih malo prokuhajte. Potom dodajte sve ostale sastojke, promiješajte i uživajte u ovom fantastičnom obroku koji će vas napuniti energijom već na samom početku dana.
Krem juha od leće i špinata
Sastojci:
- 2 žlice maslinova ulja
- 3 mrkve
- tikvica
- 220 g mladog špinata
- luk
- 4 češnja češnjaka
- 450 ml pilećeg temeljca
- 450 g pelata
- 1 i pol šalice zelene leće
- malo svježeg bosiljka
- po pola žličice sušenog timijana i origana
- po prstohvat soli i papra
- žlica limunova soka
Priprema:
Pirjajte nasjeckane mrkvu i luk na vrućem ulju dvije minute pa dodajte isjeckan češnjak. Ulijte temeljac i usitnjene pelate. Promiješajte pa ubacite leću i sve začine i ostavite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta.
Dodajte na kocke narezanu tikvicu, a pet minuta kasnije usitnjen špinat. Usitnite štapnim mikserom pa dodajte sok od limuna i malo vode ako je potrebno.
Burger od cikle i slanutka
Sastojci:
- 150 g slanutka iz konzerve (ocijeđenog)
- 150 g cikle
- 80 g krušnih mrvica
- 1 jaje
- 1/2 crvenog luka (sitno sjeckan)
- 65 g feta sira
- 4 peciva
- zelena salata
- rajčica
Priprema:
Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. Zatim u to dodajte komade feta sira i pazite da se ne raspadnu smjesi.
Oblikujte četiri burgera pa ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pecite ih na zagrijanom ulju u tavi od tri do 4 minute sa svake strane. Kada su gotovi, stavite ih u peciva pa po želji slažite salatu, rajčicu, majonezu, kečap, senf...
Pečena cvjetača s jogurtom
Sastojci:
- cvjetača
- 300 ml grčkog ili čvrstog jogurta
- sok jednog limuna
- žlica zgnječenog češnjaka
- žlica kima
- žličica curryja
- žlica ulja
- pola žličice papra
- 2 žličice soli
Priprema:
Uklonite listiće s cvjetače pa je kratko kuhajte na pari ili u posoljenoj vodi, da malo omekani. Potom je cijelu umočite u marinadu koju ste prethodno pripremili od jogurta, limunovog soka, kima, češnjaka i začina.
Stavite je na nauljeni protvan i pecite na 200 stupnjeva oko 30 do 40 minuta, dok ne porumeni i ne dobije hrskavu koricu. Kad je gotova, izvadite je iz pećnice, ostavite desetak minuta i poslužite uz zelenu salatu.
Ukoliko vam je komplicirano pripremati cijelu cvjetaču, izrežite je na manje komade, uranjajte u marinadu i slažite na protvan. U tom slučaju pecite nešto kraće.
Keksi od zobenih pahuljica i malina
Sastojci:
- 100 g instant zobenih pahuljica
- 90 g brašna od cjelovitih pšeničnih zrna
- 1 i pol žličice praška za pecivo
- pola žličice cimeta u prahu
- 1/8 žličice soli
- 28 g otopljenog kokosovog ulja ili neslanog maslaca
- 1 veliko jaje, sobne temperature
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml meda
- 55 g svježih malina, narezanih na kockice
Postupak:
U jednoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj umutite kokosovo ulje, jaje, vaniliju i med tako da dobijete glatku smjesu.
Potom u tu smjesu dodajte pomiješane suhe sastojke, dobro promiješajte. Dodajte i maline. Tijesto stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta (ako će se dulje hladiti, pokrijte ga plastičnom folijom).
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i obložite protvan za pečenje masnim papirom. Od tijesta napravite 15 kuglica podjednake veličine i poslažite ih po protvanu tako da ostane nešto mjesta između njih jer će se raširiti. Pecite ih 13 do 15 minuta. Kada su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade na protvanu.
SAVJET: Ukoliko nemate instant zobene pahuljice, već obične - stavite ih nakratko u blender i usitnite. Također, u ove kekse umjesto malina možete staviti što god želite - komadiće crne čokolade, usitnjene lješnjake, grožđice, sušeni ananas...