Kako bi rekle naše bake - uvijek je dobro kod kuće imati graha, bilo sušenog ili u konzervi. Grah je relativno jeftina namirnica od koje možete napraviti sve i svašta. Zasitit će vas i osigurati vam važne hranjive sastojke.
Odlično ide s mesom, ali i bez njega. Može se napraviti kao salata, varivo, zapečen u pećnici, kao fini namaz, ali i u obliku kuglica prženih u dubokom ulju.
POGLEDAJTE VIDEO Superhrana koju bi svatko trebao jesti:
Donosimo vam pet odličnih recepata:
1. Salata od graha i kiselog kupusa
Sastojci:
- 250 g kuhanog graha (ili iz konzerve)
- 250 g kiselog kupusa
- 2 rog paprike
- manja izribana mrkva
- pola šalice slanutka iz konzerve
- 1 luk
- 150 ml kiselog vrhnja
- soli i papar
- malo kima
- žličica ribanog hrena
- malo sezamovog ulja (ili nekog drugog)
Priprema:
Pomiješajte kuhani grah sa slanutkom, nasjeckanim kiselim kupusom i ostalim povrćem. Posebno pomiješajte ulje, vrhnje, sol, papar, hren i kim pa to umiješajte u grah.
Servirajte tako da pored salate na tanjur stavite žlicu kiselog vrhnja i kockice preprženog kruha.
2. Grah s goveđim mesom
Radi se o starom receptu naših baka. Priprema traje duže, ali isplati se čekati jer je grah pripremljen na ovaj način odličan, baš za ove pomalo prohladne jesenske dane.
Sastojci:
- 3/4 kg govedine
- 1/4 kg graha
- 1/4 kg zelja
- 1/4 kg mrkve
- 1 luk
- sol
- paprika
Postupak:
Za ovo jelo najbolja je govedina od flama, jer je masna. Opere se i izreže na komade kao za gulaš. Grah se opere i namoči. Mrkva i zelje izrežu se, također, na komade, pa se sve složi u lonac, i to najprije grah, zatim meso, pa mrkva i zelje.
Napokon se doda očišćeni sitno kosani luk, sol i crvena paprika, dolije se voda i pusti kuhati tri sata.
3. Vege okruglice punjene grahom
Sastojci:
za punjenje:
- 1/4 šalice sušenog crvenog graha
- 4 šalice vode
- 1/4 šalice šećera
za tijesto:
- 2/3 šalice tople vode
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 2 šalice bezglutenskog rižinog brašna, plus za valjanje tijesta
- 1/2 šalice sjemenki sezama
*šalica od 2,4 dl
Priprema:
Punjenje od crvenog graha: U posudu stavite grah pa ga prelijte sa šalicom vode. Pokrijte plastičnim folijom i ostavite da se namače preko noći. Potom grah ocijedite, stavite u malu tavu, dodate oko 700 ml vode i kuhajte na laganoj vatri dok ne postane toliko mekan da ga možete gnječiti vilicom.
Zatim dodajte šećer i kuhajte stalno miješajući, sve dok tekućina ne ispari. Morate dobiti gustu smjesu na kraju. Prebacite pastu od crvenog graha u zdjelu, prekrijte plastičnom folijom, malo utisnite šakom pa stavite u hladnjak.
Napravite tijesto: Pomiješajte vruću vodu i šećer dok se ne otopi. U zdjelu stavite bezglutensko rižino brašno i napravite rupu u sredini. Ulijte šećerni sirup i miješajte 5 minuta, dok se tijesto dobro ne sjedini i više se ne lijepi za zdjelu.
Čistu površinu lagano zaprašite rižinim brašnom pa stavite tijesto na to i mijesite 5 minuta, dok ne formirate glatku, okruglu kuglu. Po potrebi koristite malo više brašna ili vode. Tijesto podijelite na 8 dijelova. Oblikujte svaki komad u malu kuglicu pa a zatim svaku razvaljajte na debljinu od oko 1,20 cm i promjera 6,5 cm.
U sredinu stavite žličicu punjenja. Preklopite rubovima kako biste prekrili punjenje, a zatim formirajte kuglu. Uvaljajte svaku kuglu u sezamove sjemenke tako da je tijesto skroz prekriveno njima.
Potom u dubljem loncu zagrijte ulje i pržite kuglice oko 15 minuta, dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Vadite ih na rešetku da se ocijede od ulja i ostavite da se tako ohlade 15 minuta prije posluživanja.
4. Zapečeni grah s kobasicama
U ovaj grah možete staviti i ostatke svinjskog pečenja, suha i dimljena rebrica, nasjeckanu slaninu itd. Vrlo ukusna je i vegetarijanska varijanta u kojoj mesa nema.
Sastojci:
- 500 g suhog graha
- dvije velike paprike
- 3 glavice luka
- 400 g sjeckane rajčice
- 500 g kobasica
- malo sušenog, mljevenog čilija
- malo mljevene crvene paprike
- dva lovorova lista
- vezica peršina
- sol i papar
Priprema:
Grah skuhajte nakon što se preko noći namakao u vodi. Nasjeckajte luk, propržite ga sa mljevenim čilijem pa dodajte sjeckanu papriku, kratko pržite i dodajte sjeckanu rajčicu. U to ubacite sve začine, nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte lovor i ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo vode.
U to ubacite ocijeđeni grah pa sve prebacite u keramičku ili zemljanu posudu, dodajte kobasice pa pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok se ne zgusne. Tijekom pečenja provjerite treba li dodavati još tekućine ili ne, a jelo je gotovo kada je grah mekan, a dio tekućine je ispario.
Nekoliko savjeta: Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom koji ste možda sačuvali u dubokom zamrzavanju, tada ga prethodno ne kuhajte, već stavite u posudu sa svim ostalim i dodajte malo vode. Također, ovo fino jelo možete napraviti i sa grahom iz konzerve, no tada ga pecite nešto kraće.
5. Fini namaz od graha
Sastojci:
- 3/4 šalice maslinovog ulja
- 2 šalice konzerviranog graha, ispran i ocijeđen
- 3 žlice limunovog soka
- 2 žličice mljevenog češnjaka
- 1/2 žličice soli
Priprema:
U blender stavite sve sastojke i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Potom prebacite u malu zdjelicu i poslužite uz kruh, pecivo ili hrskavo povrće.