Ljetna prehrana idealna je u nešto laganijoj formi, a osim tjestenina zahvalne su i namirnice poput raznolikog sezonskog povrća.
1. Špageti alla puttanesca
Ovo talijansko jelo s tjesteninom potječe iz Napulja, a pravi se od rajčice, maslinovog ulja, maslina, kapara i češnjaka. Uz, naravno, špageti tjesteninu.
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, sitno nasjeckan
- 2 velika češnja češnjaka, zgnječena
- pola žličice čilija (nije obavezno)
- 400 g može sjeckane rajčice
- 5 fileta inćuna, sitno nasjeckanih
- 120 g crnih maslina bez koštica
- 2 žlice kapara, ocijeđene
- 300 g špageta
- pola mala svežnja peršina, sitno nasjeckana
Postupak:
Zagrijte ulje u tavi (koja se ne lijepi) na srednje laganoj vatri. Dodajte luk s prstohvatom soli i pržite 10 minuta ili dok ne omekša. Dodajte češnjak i čili, ukoliko ih volite te kuhajte još jednu minutu.
U luk umiješajte rajčicu, masline i kapare, a možete i inćune te lagano kuhajte poklopljeno, 15 minuta. Začinite po ukusu. Stavite kuhati špagete. Kad su gotove, prelijte ih s umakom i peršinom.
2. Juha od rajčice s orzo tjesteninom
Ovaj tip tjestenine ukusan je u raznim juhama i umacima, a ljetna varijanta dolazi u kombinaciji s rajčicom.
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glava luka, nasjeckana
- 2 štapića celera, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 žlica pirea od rajčice
- 400 g sjeckane rajčice iz konzerve
- 400 g slanutka iz konzerve
- 150 g orzo tjestenine
- 700 ml povrtnog temeljca ili kocka za juhu
- 2 žlice pesta od bosiljka
- hrskavi kruh, za posluživanje
Postupak:
Zagrijte žlicu maslinovog ulja u velikoj zdjeli. Dodajte luk i celer te pržite 10-15 minuta, ili dok ne počne omekšavati. Zatim dodajte češnjak i kuhajte još minutu. Umiješajte sve ostale sastojke, osim pestoa i preostalog ulja te prokuhajte.
Smanjite vatru i ostavite da krčka 6-8 minuta ili dok orzo ne omekša. Začinite po ukusu, a zatim zalijevajte u zdjelice. Preostalo ulje promiješajte s pestom, a zatim zalijte time juhu. Poslužite s komadićima hrskavog kruha.
3. Pizza u tavi
Ako ne želite paliti pećnicu, složite varijantu pizze u tavi. Trebaju vam tijesto, na koje možete staviti jaje na oko te gljive.
Sastojci:
- 175 g brašna
- 2 žličice ulja plus malo za prženje
- 1 češanj češnjaka, tanko narezan
- 4 grančice ružmarina, nasjeckane
- 140 g gljiva, narezanih
- 85 g krem sira
- 1 jaje
- prstohvat čilija
Postupak:
U velikoj zdjeli napravite tijesto - pomiješajte brašno s uljem, 85 ml vode i prstohvatom soli. Prevrnite na radnu površinu i mijesite 1-2 minute da se sjedine u glatku kuglu, a zatim ga vratite u posudu, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sa strane.
Zagrijte kapljicu ulja u vatrostalnoj tavi, širokoj oko 22 cm. Dodajte češnjak i veći dio ružmarina te pričekajte 1-2 minute dok ne postane zlatno. Dodajte gljive i kuhajte 10 minuta. Oblikujte tijesto u tanki kolut otprilike iste veličine kao i tava - to možete učiniti rukama, bez potrebe za valjkom. Stavite u tavu i pecite 4-5 minuta na laganoj vatri, dok donja strana ne postane zlatna. Sve skupa prevrnite, a zatim pecite još 4-5 minuta.
Zagrijte grill tavu. Po pizzi rasporedite krem sir, a na vrh stavite gljive, ostavljajući u sredini prostor za jaje. Ubacite jaje na oko te pecite još 3-4 minute dok se bjelanjak ne stegne, ali žumanjak je malo mekan. Prije posluživanja pospite čilijem i preostalim ružmarinom.