Bazgu berite za sunčanih dana oko podneva, najmanje tri dana nakon kiše jer je tad prepuna arome koja poslasticama daje onaj prepoznatljiv okus i miris. Birajte lokacije gdje u blizini nema prometa ili nekih drugih izvora zagađenja. Od nje napravite nešto brzo nakon branja jer nije dobro da dugo stoji. Donosimo vam 15 ideja što sve možete pripremiti od bazge.
POGLEDAJTE VIDEO:
Liker
Sastojci: 30 cvjetova bazge, 1 kg šećera, litra vode, sok jednog limuna procijeđen kroz gazu, 1 litra rakije
Priprema: Cvjetove odmah nakon berbe potopite u vodu i ostavite 24 sata, potom procijedite kroz gazu, dodajte šećer, sok od limuna i kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta. Ohladite, pomiješajte s rakijom i ulijte u boce.
Čaj
Osušite dobro cvjetove bazge pa spremite u staklenke. Čaj pripremite tako da žličicu suhih cvjetova prelijete sa 200 vruće vode, pokrijete, ostavite desetak minuta i procijedite.
Kad se čaj malo ohladi, da se može piti, tad dodajte i malo meda. Dobit ćete zdravi napitak koji je dobro popiti svaki dan. Posebno je dobar za smirivanje kašlja.
Sirup od cvjetova
Sastojci: cvjetova bazge toliko da napune 2/3 lonca od devet litara, 12 limuna (koru dobro operite ili kupite bio limun, to je još bolja opcija), 4 kilograma šećera
Priprema: Cvjetove stavite u lonac od 9 litara, prelijte hladnom vodom i u to ubacite 5 limuna narezanih na kolutove. Poklopite i ostavite da odstoji 24 sata. Potom procijedite kroz gazu, ali prije cijeđenja rukom zgnječite limun koji je stajao u loncu tako da što više soka izađe iz njega.
Nakon cijeđenja u tekućinu dodajte šećer i sok od 7 limuna (možete i više ako želite kiselkastiji sirup), promiješajte pa ostavite ponovno da odstoji 24 sata (povremeno promiješajte). Kada je sav šećer otopljen, sipajte u čiste boce, zatvorite i pasterizirajte.
Kada ga poželite piti, sirup razrijedite s onoliko vode koliko vam odgovara - da vam okus bude najbolji. Sok je idealno poslužiti hladan.
Postupak pasterizacije: Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do polovice staklenki. Kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta pa vruće boce izvadite poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sirup dobro pasterizirao jer tada može dugo stajati.
Med od bazge
Vrlo je jednostavno. U staklenke stavite cvjetova bazge koliko stane pa ih zalijte domaćim medom. Malo promiješajte, zatvorite staklenke i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi tri dana do tjedan dana.
Potom procijedite med (ne kroz gazu već kroz cjediljku). Ono što ćete dobiti je med s vrlo intenzivnim okusom bazge koji možete dodavati u čaj ili napraviti sok s limunom.
Med od bazge može vam stajati dugo, dok ga ne potrošite. Samo pazite da ga ne skladištite na pretoplom mjestu - može bez problema stajati u hladnjaku.
Ono što vam ostane u cjediljki ne bacajte - šteta je, radije to stavite u vodu, dobro rukama promiješajte i ocijedite, dodajte malo soka od limuna, ohladite i dobit ćete fini osvježavajući napitak.
Marmelada od cvjetova
Sastojci: 20 cvjetova bazge, 1 kg šećera, 2 limuna, 2 litre vode, 2 vrećice šećera za želiranje
Priprema: Svježe cvjetove stavite u vodu, dodajte sok od limuna, poklopite i ostavite neka stoji 24 sata na hladnijem mjestu u domu. Drugi dan procijedite to kroz gazu i stavite kuhati na laganu vatru. Dodajte šećer za želiranje i nekoliko žlica običnog šećera.
Kad tekućina prokuha, dodajte ostatak šećera i kuhajte uz neprestano miješanje tri minute ili malo duže ako vam se učini da je previše rijetko. Na kraju marmeladu ulijte u staklenke, zatvorite i ostavite da se polako ohladi.
Osvježavajući sladoled
Sastojci: 25 cvjetova bazge, 350 g šećera, sok od dva limuna, litra vode.
Priprema: Otopite šećer u vodi tako da ju lagano zagrijavate, maknite s vatre pa ubacite cvjetove bazge i ostavite dva sata poklopljeno. Procijedite, dodajte sok od limuna, dobro promiješajte i ulijte u kalupe za sladoled na štapiću pa zamrznite.
Žele s likerom od bazge
Sastojci: 75 g zlatnog šećera (od šećerne trske), 2 listića želatine, 50 ml likera od bazge + 1 žličica, 50 ml slatkog vrhnja, šaka badema u listićima
Priprema: Šećer stavite u manji lonac sa 200 ml vode, zakuhajte, pa maknite s vatre. Listove želatine namočite u hladnoj vodi 5 minuta pa ocijedite i umiješajte u topli šećerni sirup, trebaju se skroz otopiti. Dodajte liker od bazge i ostavite da se ohladi. Potom ulijte u 2 čaše za serviranje i stavite u hladnjak preko noći da se stegne.
Prije posluživanja napravite kremu koju ćete staviti na vrh svake šalice - lagano umutite vrhnje da se malo stegne i u to umiješajte žličicu likera od bazge. Na kraju posipajte bademima u listićima, a ako ih nemate, dobro će biti i s razmrvljenim keksima.
Gin-tonic od bazge
Sastojci: 60 ml džina, 2 žlice likera od cvijeta bazge, 250 ml tonika, grančica nekog svježeg začinskog bilja
Priprema: Stavite džin i liker u shaker za koktele sa šakom leda. Protresite i ulijte u čaše. Nadopunite s tonikom i poslužite s grančicom začinskog bilja.
Sočni kolač s limunom i bazgom
Sastojci:
- za biskvit: 250 grama nesoljenog maslaca (vrlo mekanog), 200 grama šećera, ribana korica od 3 limuna , 3 jaja, 250 grama brašna, 1 i pol žličica praška za pecivo, četvrtina žličice soli, 100 ml mlijeka
- za preljev: 3 žlice limunovog soka, 100 ml sirupa od bazge
- za glazuru: 250 grama šećera u prahu, 2 žlice limunovog soka
Priprema: Upalite pećnicu na 175 stupnjeva i dok se ona grije, krenite s pripremom. Premažite maslacem kalup promjera 25x10 centimetara pa na to stavite papir za pečenje (dolje i sa strane) tako da viri malo iz protvana (za kasnije lakše vađenje kolača).
Potom krenite raditi biskvit. Umutite maslac i šećer, dodajte naribanu koricu limuna pa jedno po jedno jaje, pazeći da se svako dobro umuti prije nego dodajete drugo. U drugoj posudi pomiješajte brašno prašak za pecivo i sol pa polovicu umiješajte u smjesu od maslaca i ostalog.
Kad se dobro poveže, dodajte mlijeko, a nakon toga preostalu mješavinu sa brašnom. Smjesu još malo miksajte pa prebacite u pripremljen protvan, poravnajte i pecite 50 minuta do sat vremena, dok provjerom sa čačkalicom, čačkalica iz tijesta ne izađe čista.
Preljev napravite tako da pomiješate sirup od bazge i sol od limuna - stavite na gotov biskvit, ali najprije izbušite male rupice u njemu kako bi tekućina ušla dublje u kolač zbog čega će kasnije biti sočniji.
Nakon toga je vrijeme za izradu glazure - umutite sve spomenute sastojke dok se dobro ne sjedine pa je nanesite na kolač nakon što ste ga izvadili iz kalupa.
Cvjetovi u pivskom tijestu
Kad uranjate cvjetove bazge u tijesto, držite ih za stapku, a tijekom prženja u vrućem ulju pazite da dobiju lijepu zlatnu boju sa svih strana. Pohana bazga jede se kao slatki desert.
Sastojci: cvjetovi bazge, 1 šalica ječmenog brašna, 1 šalica pšeničnog brašna, pivo - količina po potrebi, malo soli
Priprema: Od navedenih sastojaka (svih osim bazge) napravite tijesto nalik onome za palačinke. U to umačite cvjetove bazge i pržite ih kratko u vrućem ulju, dok ne porumene. Na kraju ih pospite šećerom s aromom vanilije, cimetom i mljevenim bademima ili lješnjacima.
Desert sa snijegom od bjelanjaka
Sastojci: 8 velikih cvjetova bazge, 2 šalice brašna, mlijeko - količina po potrebi, 1 jaje, snijeg od 2 bjelanjka
Priprema: Najprije pomiješajte brašno, jaje i mlijeko tako da dobijete smjesu kao za pripremu palačinki. Kad je smjesa glatka, u nju polako umiješajte snijeg od bjelanjaka. Cvjetove uronite u smjesu pa pržite na vrućem ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Poslužite s umakom od omiljenog voća ili pospite mješavinom cimeta i šećera u prahu ili samo sa šećerom u prahu, kako više volite.
Pohana bazga s prošekom
Sastojci: cvjetovi bazge, 2 šalice brašna, 2 jaja, mlijeko - po potrebi, malo ekstrakta vanilije, malo prošeka ili nekog drugog desertnog vina, naribana korica limuna, prstohvat soli
Priprema: Pomiješajte najprije suhe sastojke pa dodajte mokre. Dobro izradite kako ne bi bilo grudica, smjesa treba biti glatka i nalik onoj za palačinke. Cvjetove uronite u smjesu i ispržite kratko u vrućem ulju, možete i kokosovom.
Nakon što dobiju lijepu zlatnu boju izvadite ih na papirnate ubruse, da se upije višak masnoće, pa slažite na tanjur. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite uz sladoled od vanilije.
Sirup od bobica
Sastojci: 2 kilograma zrelih bobica bazge, 5 kg šećera, 7 litara vode, sok od 6 limuna, malo ruma (po ukusu)
Priprema: Kuhajte bobice sat vremena u vodi i vodite računa da ih prethodno dobro očistite od peteljki. Malo ih ohladite pa izgnječite rukama tako da što više soka izađe iz njih. Potom to procijedite kroz gazu i u sok dodajte ostale sastojke. Kuhajte nekih 15-ak minuta pa vruće ulijevajte u boce, odmah ih čvrsto zatvorite i smjestite negdje da se što sporije hlade (prekrijte ih dekom).
Pekmez od bobica
Sastojci: 1 kg bobica bazge, 2 kg šećera, sok jednog limuna
Priprema: Kuhajte bobice sa šećerom na laganoj vatri oko pola sata. Potom dodajte sok od limuna i nastavite kuhati još pola sata. Vrući pekmez stavljajte u staklenke, dobro zatvorite i ostavite neka se što sporije hladi. Čuvajte kasnije na tamnom, hladnijem mjestu.
Napomena: Po ovom receptu možete dobiti i marmeladu - u tom slučaju procijedite nakon kuhanja pa tekući dio stavite u staklenke, a od ostataka bobica možete napraviti muffine.
Muffini od bobica
Sastojci: 2 šalice bobica od bazge, 60 g smeđeg šećera, vanilin šećer, 2 jaja, 200 ml mlijeka, 200 g brašna, prašak za pecivo, 50 g mljevenih badema ili oraha, sol, 60 g maslaca, šećer u prahu, malo cimeta
Priprema: Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U kalup za muffine stavite košarice. Otopite maslac, a jabuke narežite na kockice. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet, sol i bademe.
Jaja izmiksajte sa šećerima, dodajte mlijeko, otopljeni maslac i na kraju suhe sastojke. Promiješajte pa napunite košarice do 1/3 kapaciteta. Na vrh utisnite bobice od bazge. Pecite oko pola sata i na kraju muffine pospite šećerom.