To je to što me zanima!

15 načina za uživanje u slanini: Hrskava, ukusna, neponovljiva

Postoje trikovi koji daju onu 'dodanu vrijednost' svakom obroku, posebno zapečenoj slanini koju možete iskoristiti kao osnovu za 'košarice', ili samo 'začin' na vrhu tanjura s laganom salatom
Vidi originalni članak

Obožavate fine hrskave komadiće slanine, ne previše pečene, da budu slasni, a opet - tako pečene da krckaju kad ih zagrizete? Vjerovali ili ne, postoji mnogo trikova koje je dobro znati, kako bi slanina bila ukusnija, a obroci u koje je dodajete još finiji. Evo nekoliko savjeta koje se isplati uzeti u obzir: 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Najjednostavniji način da pripremite ukusnu slaninu je pečenje u pećnici, a tako je i najfinija. Jednostavno poslažite slaninu na lim za pečenje, zagrijte štednjak na 200 stupnjeva i pecite ju 7 do 10 minuta. Da ne prljate protvan, stavite na njega papir za pečenje pa onda slaninu.

2. Ako odjednom želite ispeći jako puno slanine, objesite ju na rešetke u pećnici, samo ispod nje postavite lim za pečenje u koji se može cijediti mast. Tako će odjednom biti spremna sva slanina za više ukućana. Ali, u ovom slučaju rešetke moraju biti čiste. 

3. Za pečenje je kvalitetnija slanina koja sadržava više mesa nego masnoće, zato provjerite kako izgleda i prije kupnje. Naime, slanina će se većim dijelom otopiti, ono što hrska je meso koje se peče u tom soku. 

4.  Ako vam se jako žuri, možete ju pripremiti i u mikrovalnoj. Na tanjur koji ide u mikrovalnu postavite istu takvu zdjelu, ili plastičnu posudicu za spremanje hrane koju ste okrenuli naopako, pa gore poslažite slaninu. Tako će se suvišna mast ocijediti u tanjur, a slanina biti hrskava. 

LJUBAV IDE KROZ ŽELUDAC Hamburger za čistu desetku: Crispy pecivo, senf i slanina

5. Možete ju ispeći i na kućnom roštilju, ili malom pekaču za vafle. Kako površina pekača ima male udubine, tako će slanina ostati na vrhu, a višak masti će se otopiti i ostati na dnu. 

6. Trebate originalan rođendanski  poklon? Špek-ruže su odlično rješenje! Jednostavno smotajte slaninu u rolice, pa ih pričvrstite s dvije čačkalice i poslažite na lim za pečenje. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta, pa izvadite čačkalice. Glavice ruže možete 'zataknuti' na ružinu grančicu, ili na štapiće za roštilj, pa formirati buket. 

TRIK MAJSTORA Savršeno hrskava slanina: I to je moguće uz ova tajna pravila

7. Trebate jestivu košaricu za salatu? Okrenite malu zdjelicu koja može u pećnicu, pa na nju poslažite slaninu tako da formirate košaricu i pecite u pećnici na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Kad je gotova, pažljivo odvojite od zdjelice i napunite košaricu laganom salatom. 

8.  Ukusan i zanimljiv doručak možete pripremiti tako da košarice za muffine obložite slaninom, pa u njih ubacite smjesu od jaja u koju ste umiješali malo ribanog sira.

9. Za hamburger prepecite slaninu tako da 'isprepletete' četiri vodoravne trake sa četiri okomite, kako biste dobili 'pljeskavicu'. Postavite ju u sredinu peciva, dodajte malo salate i umaka i - savršen sendvič je gotov. Na sličan način možete napraviti i tortilju - isprepletite nekoliko komada slanine, zapecite i napunite sa salatom, pa zamotajte.

JEDNOSTAVNO Savršeno hrskava slanina u samo 14 minuta? Evo kako...

10. Ako želite slaninu koja se u pećnici neće lijepiti i skvrčiti, prije pečenje zamotajte ju u foliju i ostavite u hladnjaku neko vrijeme. 

11. U tavicu u kojoj pečete slaninu ne morate dodavati ulje, no da bi ostala lijepa, ravna i hrskava, dodajte vrlo malo vode. 

12. Slaninu možete iskoristiti i da podgrijete krumpiriće iz McDonaldsa koje ste s obrokom donijeli kući. Jednostavno prepecite dvije kriške slanine na tavici, pa prebacite krumpiriće i kratko ih prepecite. No, vodite računa da ih treba malo ocijediti od masti na kuhinjskom ručniku.  

   

13. Omotajte kriške luka sa kriškom slanine, pa ih zapecite u pećnici. 

14. Zapečene slanina je odličan dodatak u salatama. Primjerice, salata od jaja i malo rikole  bit će ukusnija ako joj na vrh dodate komadiće zapečene slanine. 

15. Napravite nezaboravnu 'slaninonezu'. Naime, na žličicu majoneze kojom ćete preliti komad mesa za ručak možete posipati malo hrskave slanine, što će joj dati neponovljiv okus. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Anakin S 29.12.2019.

    Zima se ne dočekuje bez 6 tabli slanine ,a način nije bitan..

  • 29.12.2019.

    Od svinjetine samo prsut valja i to Dalmatinski. 😊

  • arni2 29.12.2019.

    Di su vagineri da preporuče neku salatu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare