Nakon masne i teške blagdanske hrane godit će vam lagana, okrepljujuća jela s povrćem. Uživajte u maštovitim povrtnim salatama koje sadrže vrijedne tvari i čiste tijelo od toksina.
Ispecite bijelo meso, piletinu ili puretinu, skuhajte brokulu i cvjetaču, začinite ih kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, limunovim sokom te obogatite orašastim plodovima i sjemenkama, ali i svježim lišćem salate.
Šarenilo na tanjuru
Umjesto mesa možete koristiti i pečeni file ribe narezan na komadiće, a lagane salate možete obogatiti i komadićima prepečenog kruha, grahom, kukuruzom ili slanutkom iz konzerve. Odličan dresing za salate je i jogurt začinjen koprom, a nisu naodmet ni sjeckani peršin i celer koji također potiču detoksikaciju.
Nakon blagdanskih mesnih pečenja prijat će vam i lagana jela s rižom i tjesteninom te kuhanim krumpirom. Kombinirajte ih s pirjanim povrćem, nemasnim mesom ili ribom. Punite tjesteninu poput kanelona povrćem, skuhajte rižoto s piletinom, ribom, povrćem ili gljivama, napravite ukusne složence od kuhanog krumpira...
Ako vam je dosadilo meso, inspirirajte se vegetarijanskom prehranom i “pojačajte” povrtna jela seitanom ili tofuom. Uvrstite u vaša jela što više zelenog lisnatog povrća – špinata, kelja, blitve...
Lagane salate
I povrće iz woka uvijek je dobra ideja, prepržite ga, dodajte malo soja umaka i začina te poslužite s kineskim rezancima ili rižom. Luk, celer, hren i cikla povrće je koje potiče prirodnu detoksikaciju i regeneraciju organizma, stoga uz jela nije naodmet poslužiti, primjerice, salatu od cikle i hren umak.
U prehranu uvrstite i fermentirane mliječne proizvode koji sadrže probiotike jer će oni ubrzati “uspavanu” probavu. Jela na žlicu, juhe i variva okrijepit će organizam te pospješiti unos tekućine koji je neophodan u borbi protiv toksina.
Osim povrća, i voće je idealno je za detoksikaciju, stoga i zimi uživajte u voćnim salatama. Za neodoljiv klasik pomiješajte kriške jabuke, naranče i banane, prelijte ih medom i pospite cimetom.
Aromatizirana voda
Sokovima, čajevima i vodom potrebno je dnevno unijeti oko dvije litre tekućine kako bi se tijelo što bolje čistilo od toksina. Pijte obilje vode, a i prirodni voćni i povrtni sokovi odličan su odabir jer istodobno osiguravaju potrebnu tekućinu, ali i brojne mikronutrijente i fitokemikalije koje pogoduju detoksikaciji.
Korisna je i aromatizirana detoks voda. Iscijedite u vodu citruse - limun, naranču, limetu, grejp, ili dodajte u vodu ploške citrusa, ostavite da odstoji i poboljšat će okus, ali i pomoći u izbacivanju toksina iz tijela.
Recepti za 11 laganih jela:
Zeleni quiche
SASTOJCI: 300 g zamrznutog lisnatog tijesta, 100 g špinata, 100 g blitve, 200 g svježeg sira, 2 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, 2 jaja, 100 g feta sira, sol, papar
PRIPREMA: Lisnato tijesto odmrznite. Za to vrijeme napravite nadjev - špinat i blitvu operite, popirjajte na maslinovu ulju s češnjakom i zalijte s malo vode. Kad malo omekša, maknite s vatre. Ohladite pa nasjeckajte povrće.
Ohlađenom povrću dodajte usitnjen svježi sir. Začinite solju i paprom. Lisnato tijesto razvaljajte i njime obložite okrugli lim za pečenje. Jaja umutite i dodajte nadjevu. Smjesu izlijte po tijestu, pospite razmrvljenim feta sirom i pecite na 200°C oko 20 minuta.
Light tjestenina
SASTOJCI: 300 g tjestenine, 400 g pilećeg filea, sol, svježe mljeveni papar, 4 žlice maslaca, 2 žlice maslinova ulja, 3 režnja češnjaka, glavica brokule, 200 ml pilećeg temeljca, 1 limun, 20 g oraha, 100 g parmezana
PRIPREMA: Skuhajte tjesteninu, ocijedite i vratite u lonac. Dodajte tri žlice maslaca. Začinite piletinu s obje strane solju i paprom. U velikoj tavi zagrijte ulje i preostalu žlicu maslaca. Prepržite piletinu oko četiri minute sa svake strane pa maknite s vatre. U istu tavu dodajte nasjeckani češnjak i smanjite vatru.
Zatim dodajte brokulu, temeljac i žličicu soli. Miješajte. Poklopite tavu, smanjite vatru i kuhajte oko tri minute. Dodajte piletinu koju ste tanko narezali. Dodajte limunov sok i koru, orahe i tjesteninu. Miješajte dok se sastojci ne prožmu. Pospite naribanim parmezanom i poslužite.
Pilav od tikvice i mrkve
SASTOJCI: tikvica, 40 g maslaca, 2 žlice maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, 2 mrkve, 1/2 žličice mljevenog pimenta, 150 g riže basmati, sjeckani kopar, zelene masline, povrtni ili mesni temeljac
PRIPREMA: Rižu dobro isperite, pa ostavite namočenu 2 sata. Ogulite mrkvu i tikvicu, pa ih krupno naribajte. Posolite i ostavite neko vrijeme dok ne omekšaju i puste tekućinu.
Na otopljenom maslacu i maslinovu ulju propirjajte protisnuti češnjak i povrće, dodajte piment i ocijeđenu rižu. Zalijte s 4 dl temeljca ili vodom, te kuhajte oko 15 minuta. Po potrebi dolijte još tekućine. Prije nego što poslužite rižu, neka odstoji 5 minuta. Oblikujte pomoću okruglog kalupa, pospite sjeckanim koprom i ukrasite kolutićima maslina.
Krepka pileća juha s povrćem
SASTOJCI: 1 i 1/2 l vode, 2 stapke peršina, 2 stapke celera, manji komad poriluka, luk, češanj češnjaka, 4 mrkve, papar u zrnu, 1/2 karfiola, 1/2 pileta, žlica sjeckanog peršina
PRIPREMA: Povrće za juhu očistite i narežite na ploške. Stavite sve osim karfiola u hladnu vodu zajedno s mesom, preprženim komadom luka, očišćenim češnjakom i zrnima papra. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena.
Zadnjih 20 minuta kuhanja začinite solju i dodaje karfiol izrezan na ružice. Procijedite juhu, narežite i ubacite manje komade mesa, sjeckano kuhano povrće i karfiol. Poslužite sa slanim štapićima.
Kelj s rižom
SASTOJCI: 1/2 glavice srednje velikog kelja, 2 češnja češnjaka, 100 g riže, žuta paprika, 4 žlice maslinova ulja, povrtni ili mesni temeljac, sol, papar, 100 g šunke, ribani parmezan za posipavanje, 25 g maslaca
PRIPREMA: Kelj i papriku izrežite na rezance. Prepržite protisnuti češnjak, dodajte papriku, kratko propirjajte pa dodajte kelj. Zalijte s malo temeljca i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte rižu i zalijte vodom ili temeljcem.
Začinite solju i paprom te kuhajte poklopljeno na laganoj vatri dok riža ne omekša. Po potrebi dolijte još tekućine i povremeno promiješajte. Pred kraj umiješajte maslac i ribani parmezan.
Promiješajte i ostavite poklopljeno. Za to vrijeme na tavi bez masnoće prepržite šunku narezanu na tanje trake. Posložite ih na kelj s rižom i poslužite toplo.
Grašak s noklicama
SASTOJCI: 250 g graška, 3 mrkve, 1 luk, 5 žlica pelata, žličica majčine dušice, žličica peršina, žličica crvene slatke paprike, 2 lista lovora, 1 jaje, 1 žlica ulja, 100 g brašna, temeljac, sol, papar
PRIPREMA: Propirjajte luk, dodajte sjeckanu mrkvu i grašak. Dodajte temeljac pa začinite majčinom dušicom, crvenom paprikom i lovorom. Na kraju dodajte pelate i kuhajte. Za noklice pomiješajte jaje, žlicu ulja, brašno i sol. U smjesu možete dodati i sjeckani peršin. Kad varivo zavrije, dodajte noklice. Na kraju pospite svježim peršinom.
Zapečena cvjetača
SASTOJCI: velika cvjetača (oko 80 dkg), 3 jaja, 30 dkg maslaca, dl mlijeka, 2 žlice kiselog vrhnja, 4 žlice parmezana, žlica brašna, sol, papar, mažuran, bosiljak, kopar, 250 g pelata
PRIPREMA: Cvjetaču očistite, odstranite lišće i operite te kratko blanširajte u slanoj vodi. Nakon desetak minuta kuhanja izrežite je na manje komade. Jaja dobro razmutite s maslacem, dodajte mlijeko u kojem ste razmutili žlicu brašna, vrhnje i primješajte parmezan.
Zdjelu za pečenje premažite maslacem, posložite po dnu pelate, posipajte ih s bosiljkom i mažuranom. Na njih slažite komade cvjetače, posolite, popaprite i zalijte smjesom od jaja i mlijeka. Pecite u pećnici na 200°C, oko 20 minuta dok se na vrhu jaja lijepo ne zarumene. Kad je jelo gotovo pospite ga s malo svježeg kopra i peršina.
Zelena krem juha
SASTOJCI: luk, češanj češnjaka, 3 žlice maslinovog ulja, 8 dl mesne juhe ili temeljca, 1⁄2 limuna, 250 g tikvica, 300 g špinata, 100 g prokulica, 1 i 1⁄2 dl vrhnja, sol, papar, sjeckani peršin
PRIPREMA: Luk sitno nasjeckajte, a češnjak protisnite kroz gnječilicu. Ogulite tikvice i narežite je na kocke. Špinat i prokulice očistite. Skuhajte povrće, ocijedite i izmiksajte u blenderu. Na maslinovom ulju propirjajte luk i češnjak.
miješajte pasirano povrće, te zalijte s temeljcem. Posolite, popaprite, dodajte limunov sok i vrhnje. Kratko sve još prokuhajte i poslužite u zdjelicama za juhu. Na vrh stavite žličicu vrhnja i pospite sjeckanim peršinom. Poslužite uz komadiće prepečenog kruh.
Pastirska pita s bijelim mesom
SASTOJCI: 2 šalice sjeckane pečene puretine, šalica juhe ili pilećeg temeljca, 1∕2 luka, žlica maslaca, 3∕4 žlice brašna, sol, papar, 2 žlice pirea od rajčice, žličica mljevene crvene paprike, 1⁄2 šalice konzerviranog graška, žlica sitno sjeckanog peršina, 3 šalice kuhanog pasiranog krumpira (od 1 kg krumpira), 2 žlice mlijeka, 20 dkg maslaca, 2 umućena žumanjka
PRIPREMA: Ogulite kilogram krumpira, narežite na kocke i kuhajte u posoljenoj vodi oko 20 minuta. Još vrući krumpir usitnite drobilicom, dodajući malo mlijeka i maslac. Meso od purećeg pečenja nasjeckajte. Luk prepržite na žlici maslaca, dodajte brašno, pržite još nekoliko minuta i zalijte juhom.
Dodajte pire od rajčice i ocijeđeni grašak. Posolite, popaprite, dodajte sjeckani peršin i mljevenu papriku te kuhajte 2 minute. Umiješajte komadiće sjeckanog mesa i ostavite na vatri da se dobro zagrije. Manje posude za pečenje premažite maslacem i obložite tankim slojem pasiranog krumpira.
Posložite po njemu meso zajedno sa sokom i prekrijte preostalim krumpirom. Umutite žumanjke i prelijte po vrhu smjese od krumpira. Pecite na 220° C dok se krumpir ne zapeče.
Vege gulaš
SASTOJCI: žlica biljnog ulja, protisnuti češnjak, 1/2 crvenog luka, 30 g sjeckanog poriluka, 30 g stabljike celera, 30 g crvene paprike, 60 g tikvica, 30 g mrkve, 100 g seitana ili sojinih ljuskica, prstohvat majčine dušice i ružmarina, 2 dl pasirane rajčice, sol, papar, žličica limunova soka, žličica šećera, sjeckani bosiljak
PRIPREMA: Seitan izmrvite, a koristite li sojine ljuskice, namačite ih u vodi dok ne omekšaju. Na ulju uz miješanje pirjajte protisnuti češnjak oko pola minute pa dodajte seitan ili ocijeđene ljuskice te sjeckano povrće.
Kuhajte desetak minuta dok ne omekša. Ulijte pasiranu rajčicu, majčinu dušicu i ružmarin te kuhajte dok tekućina na pola ne ispari. Maknite s vatre te umiješajte limunov sok, šećer i bosiljak.
Rižoto s lososom
SASTOJCI: 2 fileta lososa, 1 šalica riže, 1 konzerva pelata, 1 luk, 100 ml temeljca, 100 ml vina, 50 g maslaca, 2 režnja češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, 10 maslina, 1 žlica kapara, korijander, kopar, sol, papar
PRIPREMA: Luk kratko pirjajte. Dodajte masline narezane na kolutiće. Ubacite pelate pa ih usitnite. Dodajte češnjak, kapare i rižu. Pirjajte kratko, a zatim dodajte vina. Pustite da alkohol ispari pa postupno dodajte temeljac.
Kad riža upije sav temeljac, dodajte vodu. Začinite. Na malo maslinova ulja ispecite filet lososa. Narežite ga na komadiće pa ubacite u rižoto. Dodajte maslac te sjeckani korijander i kopar.