Zdrav doručak je ono što će vas razbuditi i napuniti energijom za ostatak dana. Ako su neki od vaših novogodišnjih ciljeva priprema zdravog doručka ili samo zdravija i nutritivnija prehrana, onda ove doručke morate isprobati. Za svakog se može pronaći ponešto.
POGLEDAJTE VIDEO:
1. Talijanska fritaja
Sastojci: 5 bjelanjaka, 2 žlice kremastog posnog sira, 4-5 sušenih rajčica, 3-4 listića svježeg bosiljka, sol i papar, 1 čajna žličica kokosovog ulja
Priprema: Pomiješajte bjelanjke, posni sir, sol i papar. Na tavi zagrijte ulje pa istresite jaja. Kad se jaja lagano počnu dovršavati, dodajte na sitno narezane sušene rajčice i narezani bosiljak. Poklopite 2 minute dok se jaja do kraja ne ispeku.
2. Zobene pahuljice s voćem
Sastojci: 1 šalica zobenih pahuljica, 0,5 šalice soka od jabuke, 2 žlice grožđica ili nasjeckanih datulja, malo cimeta, 1,5 šalice vruće vode, pola šalice nasjeckanih banana, borovnica, jagoda ili drugog voća
Priprema: U zdjelu stavite zobene pahuljice, sok od jabuke (ukoliko imate sokovnik, neka to bude svježe iscijeđen sok), grožđice ili datulje i cimet. Dodajte vruću vodu i promiješajte. Nakon pet minuta jelo je spremno.
3. Chia puding od jagoda
Sastojci: 3 žlice chia sjemenki, 1 šalica biljnog napitka od badema, 1 žličica cimeta, 1 žlica listića badema, 1 žličica meda, ½ šalice jagoda
Priprema: U blenderu izmiksajte bademovo mlijeko, cimet, med i jagode. U tako pripremljen smoothie od jagoda dodajte chia sjemenke, promiješajte i pustite da odstoji nekoliko minuta, zatim ponovno promiješajte kako se ne bi stvorile grudice. Chia puding pohranite u hladnjak do sljedećeg jutra. Prije posluživanja posipajte listićima badema.
4. Vafli od povrća
Sastojci: 3 jaja, ½ šalice kukuruznog brašna, 1 šalica mlijeka, ½ žličice praška za pecivo, 1 šalica ribane mrkve, 1 šalica ribanih tikvica, 1 mladi luk, 2 žlice kukuruza, 1 žlica maslinovog ulja
Priprema: Mrkvu i tikvicu naribajte i ocijedite. Pomiješajte zajedno ribano povrće, sjeckani mladi luk, kukuruz, začine, prašak za pecivo, žumanjke jajeta, mlijeko i brašno. Bjelanjke jajeta istucite zasebno u čvrsti snijeg te postepeno dodajte u smjesu. Prije pečenja kalup za vafle premažite maslinovim uljem.
5. Tost s dimljenim lososom
Sastojci: 2 šnite integralnog tosta, 1 žlica svježeg posnog sira, 1 žličica kapara, 1 žlica ljubičastog luka, 40 g dimljenog lososa, 2 masline
Priprema: Na dvije šnite integralnog tosta namažite svježi posni sir, zatim poslažite dimljeni losos, ljubičasti luk, kapare i otkoštene masline koje ste narezali na kolutiće.
6. Pečena zobena kaša s bademima i brusnicama
Sastojci: 100 g zobenih pahuljica, 1/3 čajne žličice praška za pecivo, 1 čajna žličica cimeta, 1 šaka badema, sitno nasjeckanih, 100 g sušenih brusnica, 150 ml mlijeka, 1 jaje, 1/3 čajne žličice ekstrakta vanilije, 1 žlica kokosovog ulja, sladilo, po želji
Priprema: Večer ranije u većoj posudi pomiješate zobene, sladilo (steviju), prašak za pecivo, cimet, bademe i sušene brusnice.
Potom u sredini napravite udubljenje pa unutra stavite mlijeko, jaje i ekstrakt vanilije te sve dobro promiješate i stavite u hladnjak preko noći.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a okruglu vatrostalno zdjelu lagano namažite s malo kokosovog ulja. Smjesu koja je prenoćila u hladnjaku promiješajte i izlijte u posudu pa premažite kistićem preostalo pola žlice kokosovog ulja. Peče se dok se sva tekućina je ispari, oko 15 minuta, odnosno dok smjesa ne počne dobivati zlatno-smeđu boju.
7. Quesadilla sa špinatom
Sastojci: češnjak, špinat, 2 jaja, integralna tortilja, lagana mozzarella, sol, papar, kokosovo ulje (maslinovo ulje)
Priprema: Na vruću tavu stavite malo kokosovog ulja. Nakon toga istresite malo sitno sjeckanog češnjaka, na brzinu promiješajte i pričekajte dok ne pusti svoj prepoznatljivi miris. Zatim u tavu dodajte sirovi špinat. Neka količina špinata bude velika jer će za vrijeme pripreme dosta izgubiti na volumenu. Malo smanjite vatru i miješajte dok špinat u potpunosti ne omekša.
U međuvremenu u manjoj posudi zamutite dva jaja i dodajte ih češnjaku i špinatu.
Nadjev posolite i popaprite, pa ga na umjerenoj vatri miješajte dok jaja nisu pečena. Stavite ih u posebnu zdjelu. U tavi u kojoj se pripremao nadjev položite integralnu tortilju koju prije toga treba malo namočiti. Na polovicu istresite nadjev i na njega položite nekoliko tankih kriški mozzarelle, pa prekrijte drugom polovicom tortilje.
Uz pomoć lopatice, quesadillu okrenite i popecite s obje strane. Pri okretanju pazite da nadjev ne iscuri iz tortilje. Quesadillu narežite na manje trokute, ako je potrebno.
8. Tortilja s lososom i posnim sirom
Sastojci: 1 tortilja, 100 g dimljenog lososa, 3 žlice posnog sira, 1 žličica kopra, začini: sol, papar
Priprema: U posudici pomiješajte posni sir sa začinima i koprom pa s tim premažite cijelu tortilju tako da imate dosta debeo sloj. Ako je potrebno, dodajte još sira. Na sir, također po cijeloj površini, poslažite dimljeni losos pa sve umotajte kao palačinku. Narežite na komade dugačke 2-3 centimetra. Uživajte u ovoj tortilji koja u ovom primjeru ima oblik rolade. (Po potrebi ili ukusu, možete dodati i jaje na oko i rikolu)
9. Bulgur s voćem i lješnjacima
Sastojci: 5 žlica bulgura, pola šalice bobičastog voća, naranče, mandarine ili nekog drugog voća po želji, pola šalice mlijeka po izboru (sojino, bademovo, kravlje...), 3 žlice tostiranih lješnjaka, pola žlice javorovog sirupa ili meda, prstohvat mljevenog cimeta, 1 banana
Priprema: Pomiješajte na pola kuhani bulgur s voćem i lješnjacima. Mlijeko malo zagrijte te prelijte preko žitarice i voća. Dodajte sirup i cimet pa sve promiješajte i pustite da kratko stoji kako bi bulgur još malo upio tekućinu. Dodajte usitnjenu bananu i dobro pomiješajte.
10. Topli smoothie
Sastojci: 1 šalica bademovog mlijeka, 1 banana, 1 žlica kakaa, ½ žličice ekstrakta vanilije, prstohvat soli
Priprema: Zagrijte mlijeko na laganoj vatri, a zatim ga prebacite u blender. Dodajte sve preostale sastojke i blendajte dok se ne sjedini.